Οι ισχυρές συμμαχίες δυναμώνουν διπλωματικά την Αθήνα

Ποιο ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη στους εταίρους με την φράση που είπε στην ΔΕΘ πως «αν δεχόταν επίθεση η Ελλάδα θα έδινε καταλυτική απάντηση στην Τουρκία»

Μπορεί στην ομιλία του στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απέστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη φράση «νταηλίκια γιοκ, δεν περνάνε οι απειλές στην Ελλάδα», αλλά δεν αλλάζει σε τίποτα την στρατηγική που ακολουθεί σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Δηλαδή στο να διεθνοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Την ώρα που η Άγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών με ανυπόστατους ισχυρισμούς και ωμές απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέραν των απαντήσεων στους γείτονες δια της διπλωματικής οδού, θέτει το ζήτημα ευθέως στους συνομιλητές του και κατά τις διεθνείς επαφές του. Χαρακτηριστικά στο τετ-α-τετ που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η στήριξη από την Γαλλία στις ελληνικές θέσεις.

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας. Η συνεργασία μας δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία αναταραχή στην Ανατολική Ευρώπη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά Γάλλος πρόεδρος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικαλείται τις συμμαχίες, το δίκαιο, την ετοιμότητα και την ισχύ της χώρας μας, μολονότι «ανοικτός στον διάλογο και στις συζητήσεις». Πάντως και στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε το μήνυμα ότι εάν δεχθεί επίθεση η Ελλάδα θα απαντήσει, αλλά και στους εταίρους και συμμάχους, πως η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε στην ΔΕΘ πως «δεν μπορεί να διανοηθεί μία σύρραξη Ελλάδος – Τουρκίας, με την Τουρκία επιτιθέμενη ενάντια στην ελληνική κυριαρχία. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν καταλυτική. Εκτιμώ ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία. Γνωρίζει την επάρκεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και τον βαθμό ετοιμότητάς τους».

Η ελληνική πλευρά δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου, έναν σχεδόν χρόνο μετά τη σύναψη της συμφωνίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας των δύο χωρών και διαμηνύει ότι με τον ίδιο τρόπο, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να γνωστοποιεί λεπτομερώς κάθε τουρκική πρόκληση σε διεθνές επίπεδο. Κάτι που αναμένεται να κάνει και στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα παραμείνει στην αμερικανική μεγαλούπολη από τις 20-23 Σεπτεμβρίου, όπου ήδη κανονίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για μία σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες. Προς ώρας δεν υπάρχει τετ-α-τετ με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας ολιγόλεπτης συνάντησης. Επίσης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο.

Τι συζήτησαν με τον Μακρόν

Το εξαιρετικό επίπεδο των Ελληνογαλλικών σχέσεων, το οποίο επισφραγίστηκε πριν από έναν χρόνο με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης στην Άμυνα και την Ασφάλεια (27 Σεπτεμβρίου 2021), είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και του δείπνου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση των τιμών ενέργειας και τα εθνικά μέτρα που έχουν λάβει Ελλάδα και Γαλλία. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη για συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ζήτημα που αγγίζει όλους τους Ευρωπαίους, όσο και για τη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού. Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι υποδομές της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Συζήτησαν ακόμη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη συντονισμένη επίδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά της Ε.Ε. προς το Κίεβο έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Όσον αφορά στη Λιβύη, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας, διενέργειας εκλογών και αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων.

Μουσουλμανικό τόξο

Όμως πέραν της συνάντησης με τον Εμανουέλ Μακρόν, η Ελλάδα λαμβάνει τα μέτρα της απέναντι στην προσπάθεια της Τουρκίας να συγκροτήσει ένα μουσουλμανικό τόξο μέσω των θρησκευτικών μειονοτήτων στα Βαλκάνια, τις οποίες η Άγκυρα τις βαφτίζει ως εθνικές. Στο πλαίσιο αυτό στο Μαξίμου δίνουν έμφαση και στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μαξίμου την Τετάρτη τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφκσι.

Όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου «η Αθήνα επιθυμεί την εμβάθυνση των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και τη σύγκλιση των δύο κυβερνήσεων, με αφορμή την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στα βόρεια σύνορά μας». Και ναι μεν η «καυτή πατάτα» των μνημονίων μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει ακόμα έρθει προς κύρωση στη Βουλή («στην  ώρα τους, όταν το προβλέψει η κοινοβουλευτική διαδικασία», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου), όμως οι δυνατότητες διακρατικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ελληνικές προσδοκίες, είναι πολλές και μεγάλες.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης και τις προοπτικές της πολυεπίπεδης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και, ειδικότερα, σε θέματα υποδομών, καθώς και στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και ενίσχυσης της διασύνδεσης. Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή λόγω των υποδομών που αναπτύσσει στον ενεργειακό χάρτη και της θέσης της προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και τον ηγετικό της ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Ντίμιταρ Κοβατσέφκσι για την πρόσφατη σύγκληση της 1ης Διακυβερνητικής Διάσκεψης μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ε.Ε. Επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, το σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της Διαδικασίας Διεύρυνσης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα