Οι πρωτοβουλίες Σαμαρά και η κυβερνητική συνοχή

«Ήρθε η ώρα του Σαμαρά», μας έλεγε τις προάλλες συνεργάτης του πρωθυπουργού, από τους πλέον αισιόδοξους για την τριπλή εκλογική μάχη στις 18 και 25 Μαΐου. Ο εκ των συνομιλητών του πρωθυπουργού με αυτή τη φράση υπονοεί τις πρωτοβουλίες που θα λάβει ο Αντώνης Σαμαράς τις επόμενες ημέρες σε όλα τα επίπεδα, ώστε η κυβέρνηση να κινεί τα νήματα μέχρι την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Και βέβαια δεν είναι μόνο οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία, ούτε και το γεγονός ότι τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει επί τάπητος στους εταίρους το θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, που θα είναι η πρώτη απάντηση στα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ένθεν κακείθεν. Παράλληλα στις 10 Μαΐου θα δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι πολίτες το κοινωνικό μέρισμα, όπως και οι ένστολοι.

Από την επόμενη εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς θα ξεκινήσει περιοδείες στην περιφέρεια για να στηρίξει κομματικούς υποψηφίους, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν τα πάνε πολύ καλά, ενώ θα μιλήσει μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου σε δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα. Και όλοι κατανοούμε πως ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός έχει ήδη προχωρήσει σε μία σειρά παρεμβάσεων για την οικονομία και τις θεσμικές αλλαγές για τον μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος. Από το βήμα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου απηύθυνε ένα ακόμη αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας στους βασικούς άξονες οι οποίοι θα οδηγήσουν στην άκρη του τούνελ, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Σε εκδήλωση για τον τουρισμό παρουσίασε το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, στο οποίο η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά για να αναστρέψει το κλίμα στην κοινωνία και να στείλει τον Αλέξη Τσίπρα στη γωνία τού ρινγκ.

Και βέβαια η χθεσινή παρέμβαση, όπου έκανε γνωστές τις θέσεις του κόμματός του αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι ένα θέμα το οποίο έχει επεξεργαστεί κατά το παρελθόν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής και φέρεται να έχει συζητηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Προβλέπει δέσμη προτάσεων πρακτικού αλλά και συμβολικού χαρακτήρα ώστε να προωθηθεί ο νέος καταστατικός χάρτης της χώρας. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η θέσπιση του ασυμβίβαστου μεταξύ υπουργού και βουλευτή, η αλλαγή του τρόπου εκλογής αλλά και του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος, η θεσμοθέτηση μόνιμων υφυπουργών Εξωτερικών και Προϋπολογισμού και η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Για την τελευταία πρόταση διατηρούσε ενστάσεις ο κ. Βενιζέλος και είναι άγνωστη τελικά η τύχη της.

Η γκρίνια

Βέβαια, αυτές οι κινήσεις της Ν.Δ. στο πλαίσιο της προεκλογικής σκακιέρας έχουν ενοχλήσει το ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτόν τον λόγο η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε. Μάλιστα ήταν τόσο κοφτό το «όχι» του Ευ. Βενιζέλου όπως αποδεικνύεται μέσω της επίσημης ανακοίνωσης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε «η κυβερνητική συνεργασία διέπεται από την προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων και υπηρετεί πολύ συγκεκριμένες και επιτακτικές εθνικές ανάγκες. Ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν, ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δύο κομμάτων που έχουν πριν από τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων. Η σκληρή εμπειρία της κρίσης που βίωσε και από την οποία αγωνίζεται να βγει και βγαίνει πλέον η χώρα είναι προφανές ότι επηρεάζει καταλυτικά κάθε συζήτηση για μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος».

Το Μαξίμου απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα όσα είπε ο Ευ. Βενιζέλος στη διακαναλική συνέντευξη. Όμως όλοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται σε αδύναμο κρίκο του κυβερνητικού συνασπισμού. Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαριλένας Κοππά, παρουσία και του Φώτη Κουβέλη, έδωσε συνέχεια στην παρατεταμένη εσωστρέφεια, και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πλέον θεωρείται καθοριστικό ακόμα και για την ίδια την ύπαρξη του κόμματος.

Πάντως, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, πρώτο μέλημα είναι η συνοχή της δικομματικής κυβέρνησης και μέσω αυτής να διαφυλαχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και μετά την 25η Μαΐου είναι το βασικό στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαρ. Τρικούπη, ενόψει της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών.

Το κλίμα όμως είναι ιδιαίτερα βαρύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ο διχασμός που τέμνει οριζόντια τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής, ενώ ο προβληματισμός είναι έντονος για τα αποτελέσματα των εκλογών, αφού η τιμωρητική, ή η χαλαρή ψήφος μπορεί να ανατρέψει πολλούς σχεδιασμούς.

Την ίδια στιγμή και εν μέσω πυρών, μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος έστειλε σαφή μηνύματα στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά το βράδυ της Τρίτης με τη συνέντευξή του, τονίζοντας ουσιαστικά ότι χωρίς τη συμφωνία του ίδιου δεν μπορεί να προχωρήσει καμία κυβερνητική αλλαγή.

Μεσοπρόθεσμο και υπόθεση Μπαλτάκου

Την ίδια ώρα υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα. Όπως για παράδειγμα η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και η υπόθεση Μπαλτάκου. Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν τρόπο να αλλάξουν την ατζέντα και να ξεφύγουν από τις παρενέργειες των αστοχιών με την ευρωλίστα. Πολύ καλή ευκαιρία θεωρούν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, «θα αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων». Ταυτόχρονα, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν τη διενέργεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την υπόθεση Μπαλτάκου πριν από τις εκλογές, κάτι που για ευνόητους λόγους η κυβέρνηση αποφεύγει.

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζητώντας του την επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση διεξαγωγή της συζήτησης. Όπως επισημαίνει, 25 ημέρες μετά το αίτημα για τη διεξαγωγή τής προ ημερησίας διάταξης συζήτησης, δεν έχει προγραμματιστεί απολύτως τίποτα και τα τελευταία δύο χρόνια η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πέντε αιτήματα για αντίστοιχες συζητήσεις από τις οποίες έχει συζητηθεί μόνο μία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα