Οι τέσσερις λόγοι που οι Ευρωπαίοι αφήνουν ατιμώρητη την Τουρκία

Διήμερη Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παραασκευή με θέμα την Τουρκία και τα νταηλίκια της στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο καμία τιμωρία δεν προβλέπεται από τους ευρωπαίους ηγέτες για τη χώρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία; Οι απαντήσεις δίνοται στις παρακάτω γραμμές.

Οι τέσσερις λόγοι

1)Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι σε αντίθεση με την ελληνική επιχειρηματολογία για εσωτερική κατανάλωση, η
Τουρκία έχει ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

Μπορεί να βρίσκεται σε ένταση με την Ελλάδα, οι αρμένιοι να την θεωρούν εχθρική χώρα, Σαουδική Αραβία και Μαρόκο να επιβάλλουν δασμούς σε Τουρκικά προϊόντα, με την Συρία να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση… αλλά στην πράξη η υπόθεση Ναγκόρνο Καραμπάχ που αποτελεί αμφισβητούμενη ζώνη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν… αναδεικνύει την Τουρκία ως μέρος της λύσης του προβλήματος.

Η Τουρκία ενεπλάκηκε στρατιωτικά στέλνοντας μη επανδρωμένα αεροπλάνα – drones – στους Αζέρους για να τους βοηθήσουν στις συγκρούσεις κατά των Αρμενίων.

Την ίδια στιγμή το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε την συνδρομή της Τουρκίας και την εμπλοκή της στην ομάδα του Μινσκ που επί 30 χρόνια εξετάζει την σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει επικεφαλής την Γαλλία.

Η Τουρκία λοιπόν εμπλέκεται στην σύγκρουση και καθίσταται μέρος της λύσης.

Η ΕΕ αυτό το διέγνωσε έγκαιρα και ζήτησε την συνδρομή της Τουρκίας στην επίλυση της σύγκρουσης στο Nagorno Karabakh.
Το ίδιο ζήτησε και η Ρωσία του Putin που διατηρεί δεσμούς με την Αρμενία αλλά δεν είναι και εχθρός… με το Αζερμπαϊτζάν.

Η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητικότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο και Ανατολικό Αιγαίο και ταυτόχρονα να ζητάει από την Τουρκία να διαμεσολαβήσει στο Nagorno Karabakh.

Μήνυμα της Τουρκίας κατά του καρότου και του μαστιγίου

2)Η συνταγή του καρότου και μαστιγίου που υιοθετεί η ΕΕ για την Τουρκία δεν αρέσει στον Ερντογάν.

Ορισμένοι τούρκοι μάλιστα επισημαίνουν ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως όργανο πειθούς κατά της ΕΕ που χρησιμοποιεί την συνταγή του καρότου και μαστιγίου.

Η ΕΕ γνωρίζει ότι η Τουρκία κρατάει το κλειδί σε ένα τεράστιο θέμα που πανικοβάλλει τους ευρωπαίους ηγέτες.
Το μεταναστευτικό.

Στην Τουρκία υπάρχουν σχεδόν 3 εκατ μετανάστες ειδικά από την Συρία και η Τουρκία τους έχει κρατήσεις το έδαφος τους.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως μέσο πίεσης στην Ευρώπη υπενθυμίζοντας ότι εξυπηρετεί τα σχέδια της ΕΕ… κρατώντας τους στο έδαφος της.

Η Ευρώπη δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανοίξει ξανά το θέμα αυτό που προκαλεί μεγάλη πολιτική και κοινωνική ένταση στους λαούς της Ευρώπης που δεν επιθυμούν τους λαθρομετανάστες.

Η Τουρκία ζητάει μέτρα από την ΕΕ… καλής θελήσεως

3)Η Τουρκία έχει ζητήσει από την ΕΕ να εγκαταλείψει την διγλωσσία όπως αναφέρουν δεν μπορεί να υιοθετηθεί την συνταγή του καρότου και του μαστιγίου.

Προκύπτει ότι η ΕΕ παίζει σε διπλό ταμπλό, ούτε την Ελλάδα θέλει να αδειάσει, αλλά και ούτε την Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία – αλλά και οι ΗΠΑ – μίλησαν για αμφισβητούμενα νερά στο Ανατολικό Αιγαίο και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο κείμενο της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου 2020 ανέφερε… σχέδιο συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου με την Τουρκία.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Oruc Reis και ως μέσο πίεσης στην ΕΕ ζητώντας να κλείσουν παλαιές εκκρεμότητες με την Visa, το μεταναστευτικό και νέα κεφάλαια, τελωνειακή ένωση κ.α.

4)Η Τουρκία διατηρεί οικονομικούς δεσμούς με χώρες της Ευρώπης και ειδικά την Γερμανία στην οποία βρίσκονται σχεδόν 3 εκατ τούρκοι.

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν πέραν από την Ρωσία, διευρύνει την συνεργασία του με την Ουκρανία.
Η ηγεσία της Ουκρανίας θα επισκεφθεί την Τουρκία μεταξύ άλλων γιατί θέλει να αγοράσει και 48 drones δηλαδή μη επανδρωμένα πολεμικά αεροπλάνα.

Για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο η ΕΕ δεν θα πάρει κανένα μέτρο κατά της Τουρκίας και θα επιδιώξει να εξαντλήσει τον διάλογο ώστε Ελλάδα και Τουρκία να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών διευθετώντας τα ανοικτά ζητήματα τους.

Η Τουρκία πάντως έχει πιέσει την ΕΕ ζητώντας να πιέσει την Ελλάδα ο διάλογος που θα ξεκινήσει να μην εστιάζει μόνο στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αλλά να είναι εφ΄ όλης της ύλης.

Ορισμένοι στην Ευρώπη αλλά και η Γερμανία δεν είναι κατά του διαλόγου για όλα τα θέματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα