Oι Βρετανοί αντάρτες και η… κ@λ@γερμανίδα

Τα βάσανα του Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν από τη λήξη του dead line για το brexit

Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου για ένα συμπεφωνημένο Brexit, τόσο τεντώνονται τα νεύρα όλων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ποθούμενη συμφωνία με την Ε.Ε. για μία συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από το ευρώ δεν φαίνεται –για την ώρα τουλάχιστον– στον ορίζοντα. Κι όσο αυτή δεν έρχεται, ο μεν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ψάχνει σανίδα πολιτικής σωτηρίας για να πιαστεί, οι δε απασφαλισμένοι οπαδοί του brexit το έχουν ρίξει στις χυδαιότητες, ενθυμούμενοι πολεμικούς θριάμβους και βρίζοντας τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

Ξεκινώντας από τα αήθη πριν πάμε στα… συνήθη (βλ. Μπόρις Τζόνσον), ένα τιτίβισμα που αναρτήθηκε στο προφίλ που διατηρούν στο Twitter οι επίσημοι υποστηρικτές της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επωνυμία Leave.eu, σήκωσε πολλή κουβέντα στο Νησί. Τι γράφτηκε στο επίμαχο ποστάρισμα; «Δεν κερδίσαμε δύο παγκόσμιους πολέμους για να μας κάνει κουμάντο μία κ@λ@γερμανίδα» («We didnt win two world wars to be pushed around by a Kraut»).

Η λέξη «Kraut» είναι μία εξαιρετικά προσβλητική προσφώνηση για τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους Βρετανούς και τους συμμάχους κατά τη διάρκεια και του Α′ και του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το «στόλισμα», λοιπόν, αφορούσε την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την περασμένη Τρίτη (8/10) με τον Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία», εκτός αν συμφωνήσει το Λονδίνο να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης η Βόρεια Ιρλανδία.

Ο υβριστικός τρόπος με τον οποίο εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους οι υποστηρικτές του Leave.eu προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με πολλούς να χαρακτηρίζουν το μήνυμα «απαράδεκτο, προσβλητικό και ξενοφοβικό». Μάλιστα, ο βουλευτής των Εργατικών, Ντέιβιντ Λέϊμι, ζήτησε συγγνώμη τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τη Γερμανία, χαρακτηρίζοντας τα επίμαχα λόγια γεμάτα «ξενοφοβική χολή».

Σε μία προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις, ο συνιδρυτής του Leave.eu, Άαρον Μπανκς, παραδέχτηκε ότι το ποστάρισμα ήταν όντως παρατραβηγμένο, ανταπάντησε ωστόσο ότι «το πραγματικά εξοργιστικό είναι η γερμανική πρόταση να αποσχιστεί η Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Με ή χωρίς συγγνώμες, πάντως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τον Μπόρις Τζόνσον που, αν επιβεβαιωθούν τα ρεπορτάζ των βρετανικών ΜΜΕ, έχει πλέον να ανησυχεί και για μία ομαδική αποσκίρτηση βουλευτών του κόμματός του. Συγκεκριμένα οι «Times» γράφουν ότι 5 στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Τόρις –η υπουργός Πολιτισμού Νίκι Μόργκαν, ο υπουργός αρμόδιος για τη Β. Ιρλανδία Τζούλιαν Σμιθ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, και ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ– θα παραιτηθούν αν η Βρετανία φανεί πως οδεύει πράγματι στο λεγόμενο no-deal Brexit.

 

Διαβάστε επίσης