Όλγα Κεφαλογιάννη: “Στρατιώτης” της παράταξης, αλλά και αγωνίστρια για την ισότητα των φύλων

Οι «πληγές» που υπέστη η ισότητα των φύλων κατά την επέλαση του κορωνοϊού διερευνήθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΜΕΦΙ, στο οποίο προεδρεύει η "γαλάζια" βουλευτής και πρώην υπουργός

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται –πολλές φορές φωναχτά– αν το κυβερνών κόμμα έχει την πολυτέλεια να στερείται τις υπηρεσίες μίας εξαιρετικά αποτελεσματικής πολιτικού όπως είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Εκείνη, φυσικά, αρνείται να σχολιάσει. Δηλώνει «στρατιώτης» της παράταξης, αποφεύγει την υπερέκθεση και παρεμβαίνει με φειδώ όποτε το καλεί η πολιτική επικαιρότητα. Αυτό που δεν… τσιγκουνεύεται είναι το κοινωνικό «παρών» που δίνει κάθε φορά που το απαιτούν οι περιστάσεις.

Ειδικά στο τσουνάμι των καταγγελιών περιστατικών βίας και κακοποίησης στο χώρο του πολιτισμού και αλλού, η πρώην υπουργός Τουρισμού έχει σταθεί στο πλευρό των θυμάτων και μάλιστα προ μερικών εβδομάδων κατέθεσε ερώτηση στη βουλή, θέτοντας το θέμα της επανεξέτασης τω ορίων παραγραφής των αδικημάτων της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Γενικά, πάντως, η Όλγα Κεφαλογιάννη  ασχολείται θερμά με ζητήματα που αφορούν την ισότητα των φύλων. Για όσους δεν το γνωρίζουν να πούμε ότι η «γαλάζια» βουλευτής είναι πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ).

Ο εν λόγω φορέας αποτελεί αυτόνομη μονάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και με όχημα την τεκμηριωμένη έρευνα αναζητά τις ενδεδειγμένες δράσεις, θεσμικές ρυθμίσεις και πολιτικές, που υπερασπίζονται και προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε αυτό το πλαίσιο την περασμένη Πέμπτη το ΚΕΜΕΦΙ οργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Το χάσμα των φύλων μετά την πανδημία» στην οποία διερευνήθηκαν οι «πληγές» που υπέστη η ισότητα κατά την επέλαση του κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2021 θα χρειαστούν 36 χρόνια για να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων τόσο σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υγείας ή ακόμη και εκπαίδευσης.

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείψει η Όλγα Κεφαλογιάννη ως πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΜΕΦΙ, ενώ συμμετείχαν σε αυτήν η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μαρία Μενδρινού, η καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Μαρίνα ΟικονόμουΛαλιώτη, και η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην αντιπρύτανης του πανεπιστημίου (2009 – 2011) Βάσω Αρτινοπούλου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα