Όταν ο Τσιόδρας «έγραψε» τον Γεραπετρίτη

Ο υπουργός Επικρατείας αισιοδοξεί ότι δεν θα χαθεί πλήρως η τουριστική σεζόν, ενώ ο λοιμωξιολόγος επιμένει ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε τώρα για άνοιγμα του εισερχόμενου τουρισμού

Στον ραδιοφωνικό σταθμό του Νίκου Χατζηνικολάου βγήκε το πρωί της Τρίτης (12/5) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Μεγάλο μέρος της συνέντευξής του αναλώθηκε στα θέματα της οικονομίας και στις δέσμες μέτρων που λαμβάνει και εφαρμόζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφιστούν και να κρατηθούν ζωντανοί οι πληγέντες από την πανδημία παραγωγικοί κλάδοι.

Πέρα από τα αυτονόητα, ότι δηλαδή η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην προστασία της εργασίας και ότι δεν πρόκειται ποτέ να αδειάσει τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να αναγκαστεί στη συνέχεια να καταφύγει σε επαχθή δανεισμό, ο «επιτελάρχης» του Μεγάρου Μαξίμου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του τουρισμού. Είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Γεραπετρίτης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες που να μην είναι αποτρεπτικοί του τουρισμού, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο συγκεκριμένο θέμα.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει απόλυτη απώλεια του τουριστικού προϊόντος και αιτιολόγησε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι, επειδή η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει την αξιοπιστία στα υγειονομικά δεδομένα, δηλαδή το βασικό πρόσημο της καθαρής χώρας, θα έχουμε σημαντική κίνηση από το εξωτερικό.

Αυτά το πρωί της Τρίτης. Διότι το απόγευμα της ίδιας μέρας στο πλαίσιο της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αι (συμ)βουλαί του κυρίου Τσιόδρα ήταν άλλες. Ξεκαθαρίζοντας ότι την επιτροπή την ενδιαφέρει η δημόσια Υγεία σε σχέση με τον τουρισμό, ο έγκριτος λοιμωξιολόγος υποστήριξε ότι «σίγουρα δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα του τουρισμού από το εξωτερικό αυτήν τη στιγμή». Συμπλήρωσε δε ότι οπωσδήποτε γίνονται κάποιες διεργασίες βάσει ποίων υγειονομικών κανόνων θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτοί οι ευρωπαϊκοί κανόνες, όποιοι κι αν είναι (σ.σ. ο κ. Τσιόδρας μίλησε για ταχείς εργαστηριακούς ελέγχους, μετακινήσεις με χρήση μάσκας και προστασία των ομάδων αυξημένου ελέγχου), είναι πρόδηλο ότι αδυνατίζουν παρά ενισχύουν την αισιοδοξία Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα θα σώσει φέτος έστω και κατ’ ελάχιστον το τουριστικό της στοίχημα. Δημιουργούν δε ένα τεράστιο δίλημμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα συνεχίσει να ακούει τους ειδικούς ή θα ρισκάρει το άνοιγμα των τουριστικών συνόρων;

Διαβάστε επίσης