«Οχι» Ντάισελμπλουμ σε προϋπολογισμό ειδικά για την ευρωζώνη

Καμία διάθεση προκειμένου να θεσπιστεί ένας προϋπολογισμός ειδικά για την Ευρωζώνη, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Ξέρω πως ορισμένοι πιστεύουν ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προϋπολογισμό, αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψή τους», ανέφερε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos». «Για να έχει ακόμη και το παραμικρό αντικυκλικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλος», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απορρίπτει ανεπιφύλακτα και τη συζήτηση για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, την ιδέα μιας πολιτικής κινήτρων με «συμβόλαια» ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη για να συνδεθούν οι μεταρρυθμίσεις με αρωγές. «Δεν πιστεύω καθόλου σ’ αυτό. Αν μια χώρα δεν είναι πεισμένη πως είναι προς το συμφέρον της να μεταρρυθμισθεί και να εκσυγχρονισθεί, δεν μπορούμε να της δώσουμε κίνητρο απ’ έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο επικεφαλής του Eurogroup λέει «όχι» στην ανάγκη να υπάρξει ένας μόνιμος πρόεδρος του Eurogroup, όπως πρότεινε τον Οκτώβριο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, όταν διαπίστωσε την απουσία του ίδιου στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

«Το Eurogroup λειτουργεί πολύ καλά χωρίς αυτό. Οπως λέμε στην πατρίδα μου, “δεν χρειάζεται να επισκευάσεις κάτι που δεν είναι σπασμένο”», τόνισε. «Μόνο η Γαλλία επεσήμανε την απουσία μου στην τελευταία σύνοδο του ΔΝΤ, επειδή είχα υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό στην Ολλανδία. Εκτοτε όμως, πληροφορήθηκα πως οι ομόλογοί μου της Κίνας και της Ιαπωνίας είχαν επίσης χάσει μεγάλα ραντεβού, χωρίς αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός.

Διαβάστε επίσης