Παναγιωτόπουλος και Ακάρ συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Το παρασκήνιο της συνάντησης των δυο υπουργών Άμυνας

Η ανάγκη να υπάρξει μια αλλαγή επί τα κρείττω σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά φαίνεται πως βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχαν την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ.

Ήταν, άλλωστε, η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας έπειτα από την έναρξη της νέας κρίσης στις διμερείς σχέσεις.

Το τετ α τετ που είχαν οι δύο υπουργοί Άμυνας, αν και σύντομο, είχε τη σημασία του, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών τον τελευταίο καιρό περνούν από τις «συμπληγάδες» της έντασης. Σίγουρα, αποκατέστησε σε ένα βαθμό το μπλοκάρισμα των διαύλων επικοινωνίας κατ’ εντολήν του Ταγίπ Ερντογάν μετά το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ» ή τουλάχιστον έτσι έδειξε.

Το ζήτημα είναι πώς θα κινηθεί η Αγκυρα στη συνέχεια, αν θα επιμείνει δηλαδή στην τακτική των προκλήσεων και των παραβιάσεων ή αν θα συμβάλει στην αποσυμπίεση του εκρηκτικού κλίματος.

Αν κρίνει κανείς από τη γλώσσα του σώματος και το ύφος των προσώπων, Ακάρ και Παναγιωτόπουλος συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τις αιτίες του τεταμένου κλίματος που επικρατεί.

Τι ζήτησαν οι δύο πλευρές

Από ελληνικής πλευράς, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε στον τούρκο ομόλογό του τη σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να εστιάσουν στη θετική ατζέντα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, τη σημασία μείωσης των εντάσεων.

Από τουρκικής πλευράς, μεταφέρεται ότι κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε πως «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα, να συμβάλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας, στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και να διατηρηθεί ο διάλογος για τη μείωση των εντάσεων».

Η ερμηνεία που δίνεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι ο Άγκυρα φαίνεται να παίρνει το μήνυμα της Αθήνας και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ακάρ είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση με την προχθεσινή δήλωσή του στον ΣΚΑΪ.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)» είχε δηλώσει ο Χουλουσί Ακάρ.

Μάλιστα, ένα στοιχείο συμβολισμού είναι ότι ο τούρκος υπουργός είναι εκείνος κατευθύνθηκε προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουν στο περιθώριο της Συνόδου.

Τα βλέμματα στις κρίσιμες Συνόδους

Όπως εκτιμούν αναλυτές, οι επερχόμενες κρίσιμες σύνοδοι, τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μία εβδομάδα, όσο και του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου, φαίνεται πως φρενάρουν τον τουρκικό παροξυσμό, υπό το φόβο περαιτέρω κυρώσεων και πίεσης προς την Άγκυρα.

Άλλωστε είναι ήδη γνωστό στην τουρκική ηγεσία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει εμφατικά την τουρκική παραβατικότητα στην επερχόμενη Σύνοδο κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών ζητώντας τη ρητή καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Επίσης, όπως επισημαίνει ο ΣΚΑΙ, η Άγκυρα γνωρίζει πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς από τους εταίρους της συμμαχίας, καθώς εκτός από την ενόχλησή τους για την παραβατικότητα σε βάρος της Ελλάδας, θα συναντήσει τη δυσφορία των συμμάχων και για τα ανατολίτικα παζάρια και τα εμπόδια που βάζει στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία.

Πρόκειται, πιθανότατα, δηλαδή για ένα προπέτασμα καπνού της Άγκυρας. Μια επικοινωνιακή ντρίμπλα οικοδόμησης ενός δήθεν διαλλακτικού προφίλ με στόχο να αποτινάξει το ρόλο του ταραξία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα