Πήραν το παιχνίδι στις πλάτες τους οι δύο υπουργοί Επικρατείας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ως συντονιστής ενεργειών και όχι ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, για να υπάρχει τηλεδιοίκηση στα τρένα άμεσα και ο Άκης Σκέρτσος «τρέχει» την επικοινωνία ότι «η κυβέρνηση θέλει και μπορεί» είναι η γραμμή κρούσης του Μαξίμου μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

Η επόμενη ημέρα μετά την τραγωδία των Τεμπών είναι το ζητούμενο για το Μαξίμου, που επιθυμεί όσο το δυνατόν νωρίτερα να αλλάξει θέμα και να καλμάρει τις αντιδράσεις του κόσμου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο πρωθυπουργικό μέγαρο δεν είναι χαρούμενοι που σχεδόν μία ημέρα της εβδομάδας υπάρχει γενική απεργία και κατεβαίνουν οι πολίτες στους δρόμους, όμως η εκτίμηση είναι ότι ίσως αυτές οι συγκεντρώσεις μπορεί να λειτουργήσουν και ως εκτόνωση μετά την τραγωδία. Φυσικά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι με τις χειρουργικές παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί μπορεί να αλλάξει το κλίμα, ειδικά όταν αποκατασταθούν τα δρομολόγια και αρχίσουν οι μετακινήσεις των πολιτών με τα τρένα.

Πρωτίστως επιθυμούν να αποκατασταθούν τα δρομολόγια του προαστιακού, ειδικά στην διαδρομή προς το αεροδρόμιο, διότι στο μετρό οι ανακοινώσεις είναι συνεχείς για την ενημέρωση των επιβατών, ότι δεν λειτουργεί η ανταπόκριση με τον προαστιακό στον σταθμό της Δουκίσης Πλακεντίας. Όπως επίσης και αυτή του ΗΣΑΠ με τον Προαστιακό στο σταθμό της Νερατζιώτισσας.  Και όσο ακούγονται αυτές οι ανακοινώσεις, τόσο επανέρχονται οι μνήμες στα Τέμπη. Όταν επανέλθουν τα τρένα στις ράγες και φυσικά και ο προαστιακός, θα σταματήσουν οι ανακοινώσεις σε μετρό και ΗΣΑΠ και πλέον στην δημόσια συζήτηση θα επανέλθουν κι άλλα θέματα.

Η γραμμή πυρός

Αυτή την εποχή το Μαξίμου επί της ουσίας κινείται με βάση του δύο υπουργούς Επικρατείας, οι οποίοι αποτελούν και την γραμμή πυρός. Ναι μεν έχει φτιαχτεί μία ομάδα από βουλευτές και υπουργούς που στηρίζουν την κυβερνητική θέση και αμύνονται των επιθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όμως οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος είναι οι δύο που έχουν πάρει στην πλάτη τους το παιχνίδι.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ως επιβλέπων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προσπαθεί να «μπαλώσει» την κατάσταση με το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ επιχειρεί να τρέξουν οι διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει η τηλεδιοίκηση με γοργούς ρυθμούς για είναι έτοιμη το φθινόπωρο. Όμως εάν γίνουν γρήγορα βήματα θα μπορεί ο πρωθυπουργός στην κανονική προεκλογική περίοδο να επιχειρηματολογήσει ότι «υπήρξε άμεση αντίδραση της κυβέρνησης που έχει μάθει να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις».

Από την άλλη ο Άκης Σκέρτσος με συνεχείς παρουσίες σε τηλεοπτικές εκπομπές έχει μετατραπεί σε σπορέα του επόμενου αφηγήματος του κυβερνώντος κόμματος, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ανασυντάξει το δημόσιο, επειδή έχει και θέληση, δεν φοβάται να συγκρουστεί, αλλά κι επειδή υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο. Μάλιστα ο κ. Σκέρτσος αναφέρει μία προς μία τις παθογένειες του δημοσίου και ο τρόπος που αναλύει τα προβλήματα μοιάζει ικανός να πείσει τους πολίτες.

Πάνω σε αυτό τον καμβά θα κινηθεί το Μαξίμου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μαρτίου με διττό στόχο. Τότε αναμένεται ότι θα επανέλθουν τα τρένα στις ράγες, ενώ τις ημέρες εκείνες περισσότεροι από 1.100.000 συνταξιούχοι θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από 200-300 ευρώ που είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς για όσους δεν έλαβαν την αύξηση που δόθηκε στους υπόλοιπους συνταξιούχους και ήταν ύψους 7,75%, λόγω της προσωπικής διαφοράς του επαίσχυντου νόμου Κατρούγκαλου. Επίσης ήδη ξεκίνησαν οι πληρωμές του έναντι των επικουρικών συντάξεων (αναδρομικά), ενώ στο τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσουν να πληρώνονται κανονικά και νέες επικουρικές.

Αλλαγή κλίματος

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το Πάσχα που πλησιάζει θα μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και το κυριότερο να μαλακώσουν την οργή των πολιτών. Σίγουρα δεν θα ξεχαστεί η τραγωδία, αλλά οι ψηφοφόροι που τώρα δείχνουν αποστασιοποιημένοι και λοξοκοιτάζουν προς τα αντισυστημικά κόμματα θα δουν κάτω από διαφορετική οπτική γωνία την κυβερνητική αντίδραση. Και στο θέμα της επαναλειτουργίας των σιδηροδρομικών δρομολογίων και στις αποζημιώσεις και των θυμάτων και των οικογενειών της τραγωδίας των Τεμπών.

Επίσης θα μπορεί το διάστημα εκείνο το Μαξίμου και συνολικά η κυβέρνηση να επικοινωνήσει και τα νέα «καλάθια του νοικοκυριού» λόγω Πάσχα. Δηλαδή το Πασχαλινό που θα περιλαμβάνει και το αρνί, αλλά και το εορταστικό για παιχνίδια και λαμπάδες (να πάρουν ανάσα και οι νονοί). Από τους επικοινωνιολόγους του Μαξίμου προτιμήθηκε να σταματήσουν οι αναφορές στο «καλάθι του νοικοκυριού»-λόγω των Τεμπών- καθώς οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν τις υψηλές πτήσεις, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί κάθε μήνα. Βέβαια το καλό για τους καταναλωτές είναι ότι συνεχίζεται η πτωτική τάση στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό στο Μαξίμου αυτές τις ημέρες χαράσσεται η νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές, οι οποίες πάνε πίσω και ίσως φτάσουν έως και το τέλος της θητείας της κυβέρνησης στις αρχές Ιουλίου. Ήδη η κυβέρνηση έκανε πίσω στην σκληρή πόλωση που ακολουθούσε πριν τα Τέμπη, καθώς θέλει στο πλαίσιο της άμυνας να βάλει στο παιχνίδι και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ναι μεν αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν ξεχνά να ρίχνει τα βέλη (πολλές φορές και φαρμακερά) προς τον Αλέξη Τσίπρα για τις παραλείψεις επί θητείας της.

Νέα επιχειρηματολογία

Επίσης αποτραβήχτηκε η επιχειρηματολογία «να πάμε μπροστά και όχι πίσω», ή το «σιγουριά για το μέλλον ή νέοι πειραματισμοί».  Τουναντίον η κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να υιοθετήσει οποιαδήποτε θετική πρόταση της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποδείξει σε όλους ότι τάσσεται υπέρ της συναίνεσης. Μάλιστα το πρωθυπουργικό επιτελείο αποφάσισε να αξιοποιήσει στο μέγιστο και με στοχευμένες αντιδράσεις (απαντήσεις για τον σιδηρόδρομο, συνέχεια στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες κ,λπ.) όλο τον πολιτικό χρόνο μέχρι τις εκλογές. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες οι πρώτες εκλογές προσδιορίζονται την Κυριακή 21 Μαΐου και οι επαναληπτικές την Κυριακή 2 Ιουλίου. Μέχρι τότε ελπίζουν όλοι στο Μαξίμου ότι θα έχει αναστραφεί το κλίμα και θα έχει μειωθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Βέβαια αρκετά πράγματα θα επανακαθοριστούν στις αρχές Απριλίου, όταν και θα κλείσει η Βουλή για τις Πασχαλινές διακοπές. Εάν κριθεί ότι εκτονώνεται το κλίμα στην κοινωνία, ίσως μετά την εορτή του Πάσχα να ανακοινωθεί ακριβώς ο χρόνος των εκλογών. Διότι, όπως τονίζουν με έμφαση οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να οδηγηθούμε στις κάλπες έχοντας τον κόσμο στους δρόμους».

Επίσης στις συσκέψεις στο Μαξίμου έχουν τεθεί επί τάπητος και τα ευρήματα των πρώτων- μετά τα Τέμπη-δημοσκοπήσεων, όπου η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα στα όρια του στατιστικού λάθους. Όμως ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό των αναποφάσιστων. Και σύμφωνα με τους αναλυτές των δημοσκοπήσεων η νέα φουρνιά των αναποφάσιστων στις περασμένες εκλογές είχαν προτιμήσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως το δυστύχημα στα Τέμπη τους έχει ενοχλήσει και προς ώρας δεν έχουν πειστεί με τη συγνώμη του πρωθυπουργού. Κάποιοι στο Μαξίμου ισχυρίζονται πως  «εάν τελικά ο Κώστας Καραμανλής (πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών) δεν αντέξει στις πιέσεις που του ασκούνται και αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος, τότε όλα αλλάζουν». Με αυτή την άποψη φαίνεται ότι συμφωνούν και οι δημοσκόποι, οι οποίοι εκτιμούν πως η απόσυρση Καραμανλή θα προκαλέσει μεγαλύτερη ακόμη αποφόρτιση.

Ανάβουν πάλι οι μηχανές

Με το μόλις μπουν και πάλι τα τρένα στις ράγες θα ανάψει και τις δικές της προεκλογικές μηχανές η Νέα Δημοκρατία. Και ενώ η πολιτική αντιπαράθεση αγριεύει με την κυβέρνηση υπό τη διαρκή πίεση της αντιπολίτευσης, στην Πειραιώς 62 επέστρεψαν πλέον οι εντατικές συσκέψεις των κομματικών οργάνων καθώς και οι συναντήσεις των επιτελών της Ν.Δ. με βουλευτές – νυν και υποψηφίους, οι οποίοι έχουν πάρει επίσημο πράσινο φως.

Έτσι, λοιπόν, την Τρίτη μια ομάδα γαλάζια στελεχών είχε λάβει πρόσκληση για… φροντιστήριο «επόμενης μέρας». Πρόκειται για τις λεγόμενες συσκέψεις συντονισμού από τους επιτελείς του κόμματος και κυβερνητικά στελέχη. Εκεί όπου ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης, ο επικεφαλής για τον στρατηγικό σχεδιασμό Βασίλης Φεύγας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και άλλοι διδάσκουν σε εντατικά μαθήματα τον τρόπο που πρέπει να στέκονται τα κομματικά στελέχη είτε είναι υποψήφιοι βουλευτές, είτε όχι στις προεκλογικές συζητήσεις. Όπως επίσης τους επισημαίνεται ότι πρέπει να πηγαίνουν διαβασμένοι στις πολιτικές εκπομπές για να μην βρίσκονται προ απροόπτου, όπως την έπαθε ο Στέλιος Πέτσας όταν  στην κόντρα του με τον Παύλο Γερουλάνο τον ρώτησε «πείτε μου ένα υπουργό του ΠΑΣΟΚ που παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη». Και όταν ο Γερουλάνος του είπε «εγώ για την κλοπή στην Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, εντός τριών ωρών και δίχως να υπάρχουν θύματα», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών προσπαθούσε να ξεφύγει από την δύσκολη κατάσταση.

Αυτά τα «μαθήματα» θα συνεχιστούν, το πιθανότερο κάθε Τρίτη, και δεν θα συμμετέχουν οι ίδιοι κάθε φορά, αλλά θα γίνει ένα rotation στελεχών, με στόχο να ενημερωθούν-ει δυνατόν – άπαντες. Να πούμε ότι λόγω των Τεμπών αυτά τα «μαθήματα» είχαν σταματήσει για δύο εβδομάδες. Είναι σαφές ότι οι πόρτες της Ν.Δ. ανοίγουν εκ νέου με πρώτη προτεραιότητα την ανάλυση κάθε πτυχής που απορρέει από την τραγωδία.

Ο πόλεμος με το βαθύ κράτος

Εξάλλου είναι δεδομένο ότι και κατά την προεκλογική μάχη της κυβέρνησης θα αναδεικνύεται ως ειδικός άξονας ο πόλεμος – σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – με το «βαθύ κράτος του αναχρονισμού». Με βάση αυτά, οι συγκρατημένες προσπάθειες για σταδιακή επιστροφή των γαλάζιων σε μια κομματική κανονικότητα καθορίζεται από τρεις λέξεις, σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς: «Παραδεχόμαστε, διορθώνουμε, χτίζουμε»,.

Αυτό σημαίνει ότι έχει υπογραμμιστεί η ανάγκη τα κομματικά στελέχη να αναλαμβάνουν ευθύνες ενώπιον των πολιτών για καθυστερήσεις, λάθη, αμέλειες της περιόδου διακυβέρνησης της Ν.Δ. (ήδη ο Μητσοτάκης… προειδοποίησε τους υπουργούς του ότι παρακολουθεί ποιος κρύβεται από τον δημόσιο διάλογο για την τραγωδία) αλλά και να προβάλλουν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Η προσδοκία είναι να μην «μηδενιστεί» στο σύνολό του το κυβερνητικό έργο. «Πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες ότι, ναι, μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε όσα θετικά έχουν γίνει», επισημαίνει πηγή της Νέας Δημοκρατίας.

Επιστροφή στον κόσμο

Πρώτο στοίχημα για το κόμμα είναι να επιστρέψει στις γειτονιές για απευθείας επαφή με την κοινωνία, ενόσω το κλίμα παραμένει προφανώς πιεστικό για τη Ν.Δ., καθώς εκκρεμεί η συζήτηση – αναζήτηση των ευθυνών και οι πολίτες ζητούν δίκαιες απαντήσεις για τα Τέμπη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα δρομολογηθούν οι πρώτες τέτοιες εξορμήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε σε δεύτερο χρόνο να ακολουθήσουν και οι πρωθυπουργικές περιοδείες. Στο πλάνο είναι επίσης η συνέχεια στις θεματικές συναντήσεις των γαλάζιων με επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

Ξεχωριστός άξονας στην προεκλογική προετοιμασία είναι βεβαίως και οι… λίστες με τις υποψηφιότητες. Και αυτές επανέρχονται στο τραπέζι για σκανάρισμα, με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν δυσάρεστες «εκπλήξεις» που στην ευαίσθητη συγκυρία θα μεταφέρουν λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα