ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Εκτέθηκε ο Κυριάκος απ’ τον επιτελικό Γεραπετρίτη

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έβαλε τον Πρωθυπουργό και υπέγραψε το συνυποσχετικό που όπως είχαμε επισημάνει τα δίνει… όλα σε FIFA-UEFA και δεν αλλάζει τίποτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που ξύνει τον πάτο

Εκτεθειμένος έμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ τον επιτελικό Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει το ποδόσφαιρο, ενώ στο συνυποσχετικό που υπέγραψε, έδωσε την απόλυτη κυριαρχία σε FIFA και UEFA που θέλουν να ικανοποιούν όχι τις κυβερνήσεις, αλλά τους… ψηφοφόρους τους.

Η «ΑΠΟΨΗ» είχε επισημάνει τους κινδύνους για την εξέλιξη των πραγμάτων με την υπογραφή του συνυποσχετικού απ’ τον Πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα λάθος που δεν… μαζεύεται και τη χαμένη ευκαιρία να είναι η Νέα Δημοκρατία αυτή που θα γυρίσει σελίδα στο τέλμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Υπουργός Επικρατείας έβαλε τον Πρωθυπουργό στη διαδικασία επαφών με τους Big 4 αγνοώντας όχι μόνο τους υπόλοιπους 10 της Super League1, αλλά το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Θεωρώντας πως μπορεί να τα βρει με αυτούς που έχουν στα χέρια τους τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, η κυβέρνηση έκρινε πως θα λειτουργήσουν όπως λειτούργησαν ως επιχειρηματίες και με την ιδιότητα των ιδιοκτητών ΠΑΕ. Μόνο που στο ποδόσφαιρο οι κανόνες είναι άλλοι. Δόθηκαν όλα σε FIFA και UEFA, οι οποίες εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό.

H ολιστική μελέτη αποτέλεσε μια έκθεση ιδεών των μαθητών Χέρμπερτ Χούμπελ και Πετρ Φούσεκ. Τίποτα παραπάνω. Ούτε καινοτομίες είχε, ούτε αλλαγές στα εκλογικά συστήματα, ούτε τίποτα άλλο σοβαρό. Διάφορα… τεχνικά ζητήματα.

Τη συνέταξαν υπάλληλοι της FIFA και της UEFA, ούτε που την είδαν Τσέφεριν και Κλαρκ που επισκέφτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Μάρτιο, έβαλαν υπογραφές στο διαβιβαστικό, κι αυτό ήταν όλο. Άνθρακες ο θησαυρός. Διαπιστώσεις και κόντρα διαπιστώσεις.

Οδηγούμαστε στις εκλογές της ΕΠΟ με προκαθορισμένο αποτέλεσμα και τις φωνές ήδη να έχουν αρχίσει από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Γιάννη Αλαφούζο που βλέπουν ότι η επόμενη Εκτελεστική Επιτροπή δεν θα έχει καμία διαφορά με τη νυν παρά την παρουσία του Θοδωρή Ζαγοράκη στην προεδρία της.

Η “ΑΠΟΨΗ” τα είχε γράψει. Τα γραπτά μένουν…

Η «ΑΠΟΨΗ» στις 28 Φεβρουαρίου 2020, είχε αναλύσει τα στοιχεία και τις παγίδες που θα έπεφτε η ελληνική κυβέρνηση με την υπογραφή του συνυποσχετικού. Οι διεθνείς ομοσπονδίες εγκλώβισαν τον Πρωθυπουργό στις δικές τους κατευθύνσεις, αυτές που καταρράκωσαν τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τι είχαμε γράψει;

«Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα υπέγραφε το συνυποσχετικό με FIFA και UEFA για το ποδόσφαιρο, είναι προφανές ότι δεν είχε υποψιαστεί ότι διά της υπογραφής του εγκλωβιζόταν σε μια χωρίς προηγούμενο αποδοχή όλων των απαιτήσεων των διεθνών ομοσπονδιών, που μέσω του περίφημου αυτοδιοίκητου αναγνωρίζουν ως μοναδικό ρυθμιστή των ποδοσφαιρικών θεμάτων την ΕΠΟ του κ. Βαγγέλη Γραμμένου.

Επειδή ως πρωθυπουργός ήταν αδύνατον να γνωρίζει το νόημα των παραγράφων του επίδικου συνυποσχετικού, είναι επίσης προφανές ότι η ευθύνη για τη σύνταξη και την αξιολόγησή των διά της υπογραφής του συνεπειών βαρύνουν τους συνεργάτες του, οι οποίοι αγνόησαν κατά προκλητικό τρόπο τις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου (Αθλητισμού), και στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι το «επιτελικό κράτος» επιλύει τα πάντα –πάλι καλά που δεν έβαλαν στο τραπέζι και τον τετραγωνισμό του κύκλου– ενέπλεξαν τον πρωθυπουργό σε μια διαδικασία που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχούς έκβασης για το ποδόσφαιρό μας.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός είπε επί λέξει: «Σκοπεύουμε να πετύχουμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν». Δυστυχώς, τα αποτελέσματα του συνυποσχετικού, εφόσον υλοποιηθούν τα αναγραφόμενα στο περιεχόμενό του, θα είναι δυσμενέστερα όλων των προηγούμενων αστοχιών επί σειρά δεκαετιών.

Ας κάνουμε όμως «λιανά» εκείνα τα οποία οι σύμβουλοι του Κυριάκου ΔΕΝ γνώριζαν –στην επιεικέστερη γι’ αυτούς έκφραση– για να τον προφυλάξουν.

1] Στο συνυποσχετικό δεν υπάρχει καμία μνεία για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην ΕΠΟ.

Άρα, η ΕΠΟ θα προχωρήσει σε εκλογές με σώμα 71 ψήφων, τα γνωστά «πακέτα» θα συνεχίσουν να αλλάζουν χέρια, όπως γίνεται εδώ και 25 χρόνια, τα νέα ΔΣ της ΕΠΟ, όπως και τα προηγούμενα, θα έχουν εκλεγεί από τον ισχυρότερο –εννοούμε οικονομικά παράγοντα–, στη συνέχεια θα επιλέγεται ΚΕΔ με συγκεκριμένα φιλικά του «ισχυρού» παράγοντα πρόσωπα, τα οποία με τη σειρά τους θα επιλέγουν τους διαιτητές των αγώνων, και θα σφυρίζουν –όπως γίνεται μέχρι τώρα– σύμφωνα με τις εντολές που θα παίρνουν.

Οι φίλαθλοι, που μόνο χόρτο δεν τρώνε, συνεχώς θα απομακρύνονται, η βία θα μεγεθύνεται, αφού ακόμη και τα διά γυμνού οφθαλμού ορατά λάθη των διαιτητών δεν θα τιμωρούνται, με τελικό αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση, αντί για προέλαση, του ποδοσφαίρου μας.

Συνυποσχετικό και συνέπειες

Και επειδή στην «Α» δεν συνηθίζεται να γράφεται κάτι χωρίς τις δέουσες αποδείξεις, παραθέτουμε αυτούσια τα εδάφια του συνυποσχετικού, εξηγώντας άμεσα τις συνέπειες.

Εδάφια κειμένου συνυποσχετικού κυβέρνησης – FIFA/UEFA

Εδάφιο Ε

Η UEFA και η ΕΔ επιθυμούν να θεσπίσουν ένα κατάλληλο πλαίσιο για την παροχή προς την ΕΠΟ συνδρομής και στήριξης στις προσπάθειες της ΕΠΟ για την υλοποίηση των καταστατικών στόχων της και όλων των δραστηριοτήτων της.

Επεξήγηση-ερμηνεία εδαφίου Ε

Η μόνη διεθνής αρχή του ποδοσφαίρου που μπορεί να παρέμβει κανονιστικά με βάση το εδάφιο (Ε) στο διοικητικό καθεστώς και τον τρόπο λειτουργίας των ομοσπονδιών-μελών της είναι η FIFA. Είναι η παγκόσμια ομοσπονδία που αποτελεί τον επίσημα φορέα του Ποδοσφαίρου και ο ρόλος της υποστηρίζεται από τη νομική της σύνδεση με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ολυμπιακή Χάρτα. Η UEFA είναι ηπειρωτική ομοσπονδία και δεν έχει καταστατικά αντίστοιχη νομική δυνατότητα. Γι αυτό και όλοι οι διορισμοί (Επιτροπή Εξομάλυνσης, Επιτροπή Παρακολούθησης, Κ.Ε.Δ. και στελέχη της) έχουν αποφασιστεί και ανακοινωθεί από τη FIFA και την Γενική της Γραμματέα.

Εδάφιο Η

Με επιφύλαξη στα κυρίαρχα δικαιώματα της Πολιτείας, η ΕΔ δηλώνει τον σεβασμό της προς το αυτοδιοίκητο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και την αυτονομία των ποδοσφαιρικών οργανισμών. Ταυτόχρονα, η ΕΔ δηλώνει τη θέλησή της να εφαρμόσει πλήρως κανόνες για το επαγγελματικό ελληνικό ποδόσφαιρο μέσω της επιβολής αναλογικών κυρώσεων στις περιπτώσεις παραβίασης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων των οικείων οργάνων της ΕΠΟ όσον αφορά την επιβολή αθλητικών κυρώσεων.

Επεξήγηση-ερμηνεία εδαφίου Η

Κατά τη δήλωση αυτή της Ελληνικής Δημοκρατίας, το αυτοδιοίκητο και η αυτονομία του ποδοσφαίρου, όπως περιγράφονται στο καταστατικό της FIFA και -κατά συνέπεια- της ΕΠΟ υπερέχουν κάθε είδους παρέμβασης. Άρα με βάση ότι συνομολογείται στο (Η) η Κυβέρνηση επισημοποιεί και αποδέχεται ενυπόγραφα την περιορισμένη δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα καταστατικής λειτουργίας και διαδικασιών της ΕΠΟ και αναγνωρίζει ότι δικαιούται να αναλάβει δράση μόνο σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως η Δικαιοσύνη και η Νομοθεσία επαγγελματικού Αθλητισμού.

Εδάφιο Ι

Η παρούσα Δήλωση Προθέσεων που υπογράφεται μεταξύ της UEFA και της ΕΔ δεν μπορεί να εκληφθεί ως προηγούμενο, διέπεται δε από τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής περίπτωσης. Δεν αντιβαίνει σε ούτε αμφισβητεί το άρθρο 7β παρ. 2 του Καταστατικού της UEFA (Σχετ. απόσπασμα: Οι Ομοσπονδίες Μέλη θα διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή από τρίτους).

Επεξήγηση-ερμηνεία εδαφίου Ι

Σε συνέχεια του (Η) η πλήρης παραδοχή της απόλυτης ισχυροποίησης του αυτοδιοίκητου και της αυτονομίας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Το αυτοδιοίκητο καθίσταται ισχυρότερο από την εποχή της «Ρήτρας Ανεξαρτησίας» της τροπολογίας Ορφανού.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ UEFA

Η UEFA εντός τριών (3) μηνών από την υπογραφή της παρούσας, θα υποβάλλει μια ολιστική μελέτη αναφορικά με τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η UEFA θα καταβάλλει εύλογες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι προτάσεις αυτές θα ενισχύονται από την ΕΠΟ διαμέσου των θεσμικών μέσων της.

Επεξήγηση-ερμηνεία υποσχέσεων UEFA

Άρα τα αποτελέσματα της μελέτης της UEFA δεν είναι δεσμευτικά για τον ΕΠΟ, αλλά θα γίνει προσπάθεια, ώστε να τις αποδεχτεί και να τις υλοποιήσει η ΕΠΟ… Αν βέβαια θέλει ο κ. Γραμμένος ή ο διάδοχός του.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΕΔ)

§1) Η ΕΔ θα παρέχει κάθε απαραίτητη πολιτική στήριξη στις προτάσεις που ορίζονται στο πλαίσιο στου προηγούμενου Άρθρου (“ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ UEFA”), εγκαίρως και με κάθε δυνατό τρόπο.

Επεξήγηση-ερμηνεία υποσχέσεων ΕΔ

Κωστάκης Κουτσοκούμνης, Άντζελο Ρηγόπουλος, Πρίμο Κορβάρο, Ζόραν Λάκοβιτς, Νόνταρ Αχαλκάτζε, Μπιορν Βάσαλο, Χέρμπερτ Χούμπελ, Ιβάν Βέλα, Έντι Ντερβισάι, Μάριος Γεωργίου, Πετρ Φούσεκ, Βίτορ Περέιρα, Χοσέ Μαρίν, Λιφ Λιντμπεργκ εργάζονται για το ελληνικό ποδόσφαιρο από το 2016.

Ποιοι και πόσοι άλλοι να έρθουν και τι άλλο να προτείνουν;

§2) Η εργασία τους στην Ελλάδα είναι απόλυτα νόμιμη και την εγγυάται η τροπολογία Κοντονή (Πέμπτο Άρθρο του Ν.4431/2016), με την οποία νομιμοποιήθηκε ο διορισμός «ειδικών οργάνων διοίκησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένη εντολή για την αντιμετώπιση έκτακτων και εξαιρετικών καταστάσεων» για το σύνολο των αθλητικών ομοσπονδιών.

Ερμηνεία §2

Η συγκεκριμένη δέσμευση μιας «δήλωσης προθέσεων» αποτελεί… νομικό ανέκδοτο, καθώς υπάρχει εν ισχύ νομοθετική διάταξη.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

5.1.    Η παρούσα Δήλωση Προθέσεων δεν γεννά δικαιώματα ή υποχρεώσεις σύμφωνα με το διεθνές ή εγχώριο δίκαιο.

Επεξήγηση-ερμηνεία της § 5.1

Ποια νομική ισχύ ή δέσμευση παράγει η «δήλωση προθέσεων», καθώς δεν μπορεί να συνδεθεί με νομικές πρωτοβουλίες; Πολύ περισσότερο για το καταστατικό της ΕΠΟ;

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΑΛΕΞ. ΤΣΕΦΕΡΙΝ

Σε συζήτηση που είχαν πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της UEFA, Aleksander Čeferin, ανέφεραν:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σκοπεύουμε χωρίς αμφιβολία να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν».

«Όσον αφορά τα όρια της κυβερνητικής παρέμβασης, ναι, στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, και αυτό σηματοδοτεί εκτός των άλλων και η παρουσία σας εδώ, ότι αυτό το μήνυμα θα φτάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους».

Aleksander Čeferin: «Είμαι χαρούμενος ότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψουμε αναφέρει σαφώς ότι το νόημά της δεν είναι η κυβερνητική ανάμειξη στο άθλημα».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΣΕΦΕΡΙΝ

Πολύ απλά και με ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός υπέγραψε το συνυποσχετικό με κείμενο που διατύπωσε ο κ. Γεραπετρίτης και διά του οποίου ανεγνώρισε ότι τα όρια της κυβερνητικής παρέμβασης τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα αντίστοιχα FIFA/UEFA όπως προβλέπεται από το καταστατικό τους. Ο δε πρόεδρος της UEFA δήλωσε χαρούμενος, αφού δεν θα υπάρχει κυβερνητική ανάμειξη στο ποδόσφαιρο».

“Α”: Με τις υγείες μας…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα