Προέλαση των Τούρκων στη Νεκρή Ζώνη

Παραμονές της άφιξης του «σουλτάνου» στην Αθήνα, Άγκυρα και Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην Μεγαλόνησο

Οργασμός προετοιμασιών παρατηρείται σε όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται στην επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.

Το ίδιο προετοιμασμένοι, πάντως, έρχονται και οι… απέναντι, όχι όμως μόνο στο επίπεδο των διακρατικών συμφωνιών πoυ λέγεται ότι θα προωθηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Δυστυχώς οι τουρκικές «μηχανές» δουλεύουν στο φουλ και στην μαρτυρική Κύπρο, όπου τη Δευτέρα οι κατοχικές δυνάμεις αποπειράθηκαν μέσω ενός δήθεν αθώου περιστατικού να μεταβάλλουν το status quo στον Άγιο Δομέτιο της Λευκωσίας.

Ο Άγιος Δομέτιος είναι ένας από τους 12 δήμους της επαρχίας Λευκωσίας όπου μετά από τον την εισβολή του «Αττίλα» το 1974 έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ  ευρισκόμενος στη Νεκρή Ζώνη που έχει διχοτομήσει το νησί της Αφροδίτης. Σε αυτή λοιπόν την περιοχή το απόγευμα της Δευτέρας έκαναν «απόβαση» στρατιώτες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και σε ένα ακατοίκητο σπίτι που στους ντόπιους είναι γνωστό ως το «Σπίτι της Μαρίας» («Maria’s House») πάκτωσαν έναν μεταλλικό ιστό και στη συνέχεια  έστησαν πάνω του μία κεραία και μία περιστρεφόμενη κάμερα. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που προέρχεται από την Κύπρο αλλά και από τα διεθνή ΜΜΕ η κίνηση ήταν προμελετημένη καθώς τα 24ωρα που είχαν προηγηθεί οι δυνάμεις του «Αττίλα» είχαν ξαναμπεί στο σπίτι και είχαν φροντίσει να το ηλεκτροδοτήσουν ώστε να μπορέσει να  δουλέψει η κάμερα και η κεραία.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυανόκρανων της UNFICYP ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, το επεισόδιο στον Άγιο Δομέτιο δεν μοιάζει ούτε τυχαίο ούτε περιπτωσιολογικό. Αντιθέτως, διαφαίνεται ότι εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό της Άγκυρας και του καθεστώτος Τατάρ για προελάσεις στη Νεκρή Ζώνη και για δημιουργία νέων τετελεσμένων στην περιοχή.

Για να μην ξεχνιόμαστε όλα αυτά συμβαίνουν παραμονές της άφιξης του «σουλτάνου» στην Αθήνα, δίχως όμως στην ατζέντα αυτής και όλων των προηγούμενων συναντήσεων των δύο πλευρών να βρίσκεται το Κυπριακό. Δικαίως θα πει κάποιος, καθώς η διαδικασία πάει βήμα-βήμα ξεκινώντας από τα χαμηλής πολιτικής θέματα για να καταλήξει στα μεγάλα. Είναι όμως κι αυτή η ριμάδα η αναρώτηση που επανέρχεται: πώς μπορεί άραγε να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δίχως να έχει λυθεί το Κυπριακό; Απάντηση δεν αναμένεται επί του παρόντος τουλάχιστον…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα