Πρωτάθλημα 2022-23: Ας κάνουμε το σταυρό μας

Με τα «μαχαίρια» έτοιμα ομάδες και οπαδοί Με την ΕΠΟ και τη Super League να μην έχουν ούτε… «καλημέρα» Με τις ΠΑΕ χωρισμένες στα δύο λόγω Μπένετ και Κλάτενμπεργκ Με τον Τάκη Μπαλτάκο να ρίχνει λάδι στη φωτιά με το δυσνόητο σύνθημα στους διαιτητές «Αντισταθείτε». Σε ποιον άραγε; Με την αθλητική δικαιοσύνη να παραπαίει όταν οι αποφάσεις του Εφέτη Μελισσινού, είτε προκαλούν, είτε πέφτουν στο CAS, και στο διαιτητικό δικαστήριο Πόσο αισιόδοξος να είναι κανείς;

Το πρωτάθλημα άρχισε την Παρασκευή και η πρεμιέρα ολοκληρώνεται με το κυρίως πιάτο το Σαββατοκύριακο. Αν και το επίπεδο των ΠΑΕ σε οργανωτικά και οικονομικά θέματα έχει βελτιωθεί-εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχουν προσφυγές παικτών για δεδουλευμένα-, ο διχασμός της ΕΠΟ με τη Super League 1 με αιχμή του δόρατος τη διαιτησία που υποτίθεται πως θα εκπαιδεύσει ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, αν το επιτρέψει ο Τάκης Μπαλτάκος και ο Στέφεν Μπένετ, περιορίζει τις προσδοκίες για ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα, δίχως φωνές, παράπονα και καταγγελίες.

Το πώς ξεκινάμε φάνηκε απ’ τα τεστ των διαιτητών, στα οποία παρέστη ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος και είπε την περίφημη και δύσκολα ερμηνευόμενη φράση «Αντισταθείτε γιατί θα σας τελειώσω».

Ο Τάκης Μπαλτάκος έδωσε το παρών στο ξενοδοχείο Καστρί όπου πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο των διαιτητών – βοηθών της Super League, περνώντας το μήνυμα του. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ , με την παρουσία και παρέμβασή του, προκάλεσε μεγάλη συζήτηση:

«Αντισταθείτε. Είμαι πολλά χρόνια και ξέρω πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε και έχουν γραφτεί. Αντισταθείτε. Αν δεν το κάνετε, θα έχει πρόβλημα η Επιτροπή Διαιτησίας, θα έχετε πρόβλημα και εσείς. Αντισταθείτε. Θα τελειώσει η καριέρα σας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τάκης Μπαλτάκος, δείχνοντας τη διάθεση να μην συγχωρέσει λάθη που δεν θα τα θεωρήσει ο ίδιος(;) ανθρώπινα!

Μάλιστα ανέφερε και ένα περιστατικό που συνέβη στο «Απ. Νικολαϊδης» σε ένα ματς Παναθηναϊκός – Άρης στο οποίο ο ίδιος όπως δήλωσε ήταν στις εξέδρες.

«Ο διαιτητής σε μια φάση απέβαλε τρεις ποδοσφαιριστές. Αυτό είναι το γνωστό χειρουργείο. Ο κ. Μπένετ δεν ξέρει από χειρουργεία. Μην κάνετε χειρουργεία γιατί θα τελειώσετε από την διαιτησία».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιον ή ποιους εννοούσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ πως πρέπει ν’ αντισταθούν οι διαιτητές; Η ουσία είναι πως ο Τάκης Μπαλτάκος έδειξε να μπαίνει πολύ δυνατά στο κομμάτι της διαιτησίας, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν θ’ ασχοληθεί με τον τομέα αυτόν.

Η μέχρι σήμερα πορεία του δείχνει ότι ασχολείται και μάλιστα υπέρ του δέοντος.

Η Super League επιχείρησε να… προκαταβάλει την απόφαση της ΕΠΟ για τον αρχιδιαιτητή και 10 από τις 14 ομάδες τάχθηκαν υπέρ της παραμονής Κλάτενμπεργκ(κατά ήταν οι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Βόλος, ενώ η Λαμία ψήφισε “λευκό”). Ο Τάκης Μπαλτάκος χωρίς να έχει ενημερώσει ούτε ένα μέλος της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας, έστειλε mail στη SL, αναφέροντας ότι στο επόμενο συμβούλιο θα εισηγηθεί την ανάθεση καθηκόντων προέδρου της ΚΕΔ στον Στέφεν Μπένετ. Ο Μπαλτάκος δεν περιορίστηκε στο να αγνοήσει τη Λίγκα, αλλά κινούμενος πάντα μόνος του έφερε το θέμα του Μπένετ να περάσει απ’ την ΕΠΟ, δίχως να μπορεί να εξηγήσει με ποια κριτήρια έκανε την επιλογή. Η «ΑΠΟΨΗ» κατ’ επανάληψη έχει επικρίνει τα έργα και ημέρες του Κλάτενμπεργκ που κοίταξε να μην έχουν παράπονα οι μεγάλοι, αγνοώντας τους Έλληνες διαιτητές, αλλά κανείς πρόεδρος της ΚΕΔ δεν μπορεί να επιβάλλεται με αυτοκρατορικές λογικές. Θα μπορούσε να γίνει συζήτηση τόσο με τους συνεργάτες του στην Ομοσπονδία, όσο και με τους ανθρώπους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ώστε με επιχειρήματα, να περάσει η πρότασή του. Ο Τάκης Μπαλτάκος προτίμησε το δρόμο της όξυνσης και της ρήξης. Η Super League «απάντησε» προσλαμβάνοντας τον Κλάτενμπεργκ σύμβουλο σε θέματα διαιτησίας…

Αθλητική δικαιοσύνη

Ο άλλος πυλώνας αξιοπιστίας ενός πρωταθλήματος είναι η αθλητική δικαιοσύνη.

Στις 21 Μαϊου στον τελικό της ντροπής Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, οι δύο ομάδες πέρα από το πρόστιμο τιμωρήθηκαν σε πρώτο βαθμό με αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Το Ολυμπιακό στάδιο υπήρχαν στιγμές που θύμιζε… Καμπούλ.

Άπαντες είδαν τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί των δύο ομάδων. Ο Ισπανός διαιτητής Λαόθ μάλιστα έφυγε για τα αποδυτήρια μετά το αντικείμενο που πέταξαν στον Αϊτόρ από την κερκίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Λόγω εισβολής και συγκρούσεων οπαδών των δύο ομάδων καθυστέρησε να ξεκινήσει ο τελικός.

Στις 29 Ιουνίου η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ επέβαλλε πρόστιμο ύψους 64.167 ευρώ στον Παναθηναϊκό, καθώς και ποινή δύο αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στον ΠΑΟΚ επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ και ποινή τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών.

Και τι έκανε Αυγουστιάτικα η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ; Εξαφάνισε την ποινή των τριών αγωνιστικών χωρίς θεατές του ΠΑΟΚ(το πρόστιμο περιορίστηκε στις 45.000 ευρώ)όπως είχε κάνει και με τις δυο του Παναθηναϊκού, στον οποίο έσβησε και το πρόστιμο. Ο γνωστός πρόεδρος Εφετών κ. Μελισσινός έκανε το θαύμα του.

Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν με το καλημέρα για τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό ενόψει της νέας σεζόν, καμία σχέση δεν έχουν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Τι μήνυμα στέλνουν τα δικαιοδοτικά όργανα στους χούλιγκαν με αυτές τις αποφάσεις; Και ποιος θα τολμήσει να τιμωρήσει ομάδες μετά από την ετυμηγορία της επιτροπής εφέσεων; Η αναξιοπιστία του ελληνικού πρωταθλήματος εκτοξεύεται πριν καν… ξεκινήσει. Τι να περιμένει όμως κανείς πλέον; Να έχουμε νεκρούς για να τιμωρηθεί μια ομάδα;

Όταν ρίχνεις με τέτοιο… θόρυβο τις πρωτόδικες αποφάσεις και αντίστοιχα πέφτουν οι δικές σου στο Διαιτητικό δικαστήριο και το CAS, τότε υπάρχει πρόβλημα. Η υπόθεση του Μακεδονικού με την Κοζάνη που παρέσυρε πολλές ομάδες με την ανατροπή των δεδομένων της Εφέσεων, στο CAS, ακόμη διασύρει το ποδόσφαιρό μας. Η υπόθεση Λάσκοφ που ταλαιπώρησε τον Άρη και η ποινή των 6 βαθμών που του στερούσε την Ευρωπαϊκή συμμετοχή έπεσε στο CAS…

Ας μην ξεχνάμε την απόφαση του αγώνα Καλαμάτας-Λεβαδειακού, με περιεχόμενο που θα δίσταζε να γράψει ακόμη και ο… Κομπότης. Στην τρίμηνη έκπτωση του προεδρείου της ΕΠΟ απ’ την επιτροπή δεοντολογίας, ο Μελισσινός χρειάστηκε δύο μήνες για να τους απαλλάξει. Κοιτάει πρώτα να μην δυσαρεστήσει τους μεγάλους-ειδικά τους μιντιάρχες-και βέβαια ούτε αυτούς που τον διόρισαν στην ΕΠΟ με παχυλό μάλιστα μισθό.

Όσον αφορά τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο, είχε μιλήσει για κλήρωση δικαστών. Προφανώς το ξέχασε και μάλιστα πολύ γρήγορα…

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι προσδοκίες για ένα ποιοτικό πρωτάθλημα με πρωταγωνιστές τους ποδοσφαιριστές και όχι τους παράγοντες, τους διαιτητές και τους αθλητικούς δικαστές, μάλλον δεν θα δικαιωθούν. Οι φωνές άρχισαν πριν τη σέντρα…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα