«Πύλη εισόδου η Ελλάδα για την Κίνα στην Ευρώπη»

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες μίλησαν για τη πιθανότητα συνεργασίας, εξαγωγών και επενδύσεων, ώστε να γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου για την Κίνα στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο κ. Λι προανήγγειλε ότι η Κίνα θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα σε επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ο κ. Σαμαράς, αφού επισήμανε πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα είναι ένας φυσικός θαλάσσιος συνδετικός κρίκος με την Κίνα, σημείωσε πως μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμη και ένας ενεργειακός κόμβος με ευρύτερη περιφερειακή αξία. Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η χώρα μας μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη αλλά και η αρχή ενός εμπορικού δρόμου από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή, αξιοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επένδυση της Cosco, επισημαίνοντας πως «εκεί υπάρχουν ακόμη πολλά που συζητούνται και προωθούνται». Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της ενδυνάμωσης της συγκεκριμένης συνεργασίας.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηρόδρομο θα συμβάλλει ώστε να εξελιχθεί το λιμάνι σε έναν μεγάλο διαμετακομιστικό κόμβο. Στη κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, έχουν ολοκληρωθεί συμφωνίες συνδυασμένων μεταφορών με μεγάλες εταιρείες και έπεται συνέχεια σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε ότι ο διμερής πολιτικός διάλογος πρέπει να ενισχυθεί, με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα, ενώ έγινε συζήτηση για νέες και πολύ μεγαλύτερες συμφωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ενίσχυση των εμπορικών δεσμών των δυο πλευρών, τουριστική ενδυνάμωση.  Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι φέτος «προσδοκούμε 20 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα ένα καινούριο ρεκόρ, 2 τουρίστες για κάθε Έλληνα».

Όσον αφορά την πολιτιστική συνεργασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Η υπογραφή για αμοιβαία ίδρυση πολιτιστικών κέντρων θα συμβάλει ουσιαστικά στην εμβάθυνση αυτής της σχέσης θα προωθήσει τη γνώση της γλώσσας και του πολιτισμού της μιας χώρας για την άλλη».

Σημείωσε, επίσης, πως οι δύο πλευρές προωθούν στενότερες σχέσεις και στον τομέα του πολιτισμού σε αυτό το πλαίσιο από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, 2015-16, αναμένεται  η ένταξη των κινεζικών σπουδών στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη, στα μεγαλύτερα κινεζικά πανεπιστήμια διδάσκεται η αρχαία ελληνική ιστορία «με μεγάλη επιτυχία», όπως σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στους δεσμούς των δυο χωρών τονίζοντας ότι η Κίνα θα είναι πάντα αρωγός του ελληνικού λαού. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και προανήγγειλε ότι η Κίνα συνεχίσει να επενδύει σε ελληνικά ομόλογα.

«Όταν η ελληνική κυβέρνηση εκδώσει ομόλογα η Κίνα θα είναι επενδυτής. Θα ενθαρρύνουμε τις κινεζικές επενδύσεις και θα τους καταναλωτές να ενισχύσουν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα», ανέφερε ο κ. Λι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού θα υπογραφούν 19 οικονομικές συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα