Quo vadis… Novartis;   

Σε επικίνδυνα μονοπάτια πηγαίνει η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας μετά από τις εκκωφαντικές αποκαλύψεις του Νίκου Μανιαδάκη ότι πιέστηκε από τους εισαγγελείς να ενοχοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα

«(…)Δεν διορίστηκα ποτέ μέλος σε καμία επιτροπή ή διαδικασία με αποφασιστική αρμοδιότητα στη διαμόρφωση τιμών συγκεκριμένου φαρμάκου. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να γνωρίζω ούτε να έχω συνεισφέρει με κανέναν τρόπο στην υπερτιμολόγηση φαρμάκων ή σε άλλες αξιόποινες πράξεις που θα ωφελούσαν κάποια εταιρεία και συγκεκριμένα τη Νοβάρτις, εις βάρος του Δημοσίου (…) Η συνεργασία μου με τη Νοβάρτις υπήρξε ελάχιστη, αφορούσε ερευνητικό έργο, οι σχετικές συμβάσεις έχουν κατατεθεί στις αρχές, έχουν φορολογηθεί (…) Η δραστηριότητά μου αυτή έχει ήδη ελεγχθεί από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και τον οικονομικό εισαγγελέα».

Ο παραπάνω πρόλογος είναι ένα μικρό απόσπασμα από την τρισέλιδη ένορκη κατάθεση που έδωσε το μεσημέρι της 25ης Ιανουαρίου του 2018 ο Νίκος Μανιαδάκης, ενώπιον της εισαγγελέως Εγκληματών Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη. Έναν… Ιανουάριο αργότερα, και για να είμαστε ακριβείς την παραμονή της φετινής Πρωτοχρονιάς, ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση Novartis ξαναέγινε πρωταγωνιστής των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ εξαιτίας της απαγόρευσης να βγει από τη χώρα, την ώρα που βρισκόταν στο αεροδρόμιο επιχειρώντας να «πετάξει» για τη Μαδρίτη.

Καταγγελίες για ωμό εκβιασμό

Από την ημέρα τoύ μπλόκο στον Μανιαδάκη τα δεδομένα της υπόθεσης μοιάζουν να αλλάζουν δραματικά, λόγω των αποκαλύψεων του μάρτυρα. Αυτό που, όμως, έχει μείνει αναλλοίωτο είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, μιας και οι φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση πηγές λένε ότι μέχρι σήμερα ο Μανιαδάκης αοριστολογούσε, ενώ οι «αντιπολιτευόμενες» πηγές ισχυρίζονται πως ο προστατευόμενος μάρτυρας δεχόταν ασφυκτικό μαρκάρισμα προκειμένου να «κάψει» με τις αποκαλύψεις του συγκεκριμένους πολιτικούς.

Για το πού βρίσκεται η αλήθεια, δύσκολα θα έβαζε κάποιος το χέρι του στο Ευαγγέλιο. Πληθαίνουν, ωστόσο, οι ενδείξεις που συνηγορούν με τη δεύτερη εκδοχή. Δεν είναι μόνο ο τραγέλαφος της φωτογράφισης του ονόματος προστατευόμενου μάρτυρα από κυβερνητική εφημερίδα. Δεν είναι καν οι συνηθισμένοι παλληκαρισμοί Πολάκη που μέσω facebook τη μία ημέρα «έδωσε» τον Μανιαδάκη, και την άλλη στοχοποιούσε δικαστικούς λειτουργούς ονοματίζοντάς τους για δήθεν καθυστέρηση της δικαστικής εξέλιξης των υποθέσεων της Nonartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Είναι πρωτίστως οι καταγγελίες Μανιαδάκη περί ωμού εκβιασμού του. Τι είπε δημόσια και μάλιστα σε δύο μέσα πανελλαδικής εμβέλειας ο προστατευόμενος (σ.σ. ο Θεός να τον κάνει…) μάρτυρας στην υπόθεση Novartis; Ότι την τελευταία εβδομάδα του 2018, εκλήθη δύο φορές –στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου– από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι του άσκησαν σύμφωνα με τον ισχυρισμό του πιέσεις για να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον νυν αντιπρόεδρο της Ν.Δ., Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

«Μου ασκούνται διάφορες πιέσεις προκειμένου να παραδεχτώ εγώ ενοχές πολιτικών προσώπων τα οποία εγώ ουδέποτε γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει ή οτιδήποτε έχουν κάνει», υποστήριξε συγκεκριμένα μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε τελικά δίωξη για παθητική δωροδοκία.

«Με ρωτούν», απάντησε ερωτώμενος ο Ν. Μανιαδάκης, «για τον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα (…) Σε πολλές από τις περιπτώσεις που με πίεζαν οι εισαγγελείς όταν οι μάρτυρες έλεγαν ότι δωροδοκούμαι με ρωτούσαν μετά αν ήξερα αν έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί και μήπως εγώ δωροδοκούμουνα για λογαριασμό των πολιτικών».

«Οι τρεις συγκεκριμένοι πολιτικοί;» η ερώτηση, «Ναι» είναι η μονολεκτική απάντηση του Ν. Μανιαδάκη.

«Πολιτική η δίωξή μου»

Σύμφωνα με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα που έφερε την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου», η κατηγορία εναντίον του που προέκυψε τη Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, και αφού είχε προηγηθεί 6ωρη κράτησή του και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «καθαρά πολιτική» τη δίωξή του, λέγοντας ότι του ασκήθηκαν πιέσεις «κατόπιν διαρροών και σαφέστατων αναφορών των εισαγγελέων ότι οι άλλοι δύο μάρτυρες σε κατηγορούν και αυτό έχει ως συνέπεια την άσκηση διώξεων».

Ερωτώμενος για το ποιος από τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε δωροδοκηθεί, ο Ν. Μανιαδάκης αποκάλυψε:

«Η πρώτη κατάθεση ανήκει στην Αικατερίνη Κελέκη, τώρα είναι ο Μάξιμος Σαράφης. Την πρώτη φορά έλεγαν 200.000, τώρα λένε για 120.000 ευρώ. Πώς γίνεται ξαφνικά να προκύπτει μια κατηγορία για μένα και να μου ασκούνται πιέσεις πριν ασκηθούν διώξεις; Έχω δώσει στο FBI τα στοιχεία που έχω δώσει και στις ελληνικές αρχές. Επειδή αρνήθηκα να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ με ενέπλεξαν».

Ειδικά για αμερικανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ο Ν. Μανιαδάκης διευκρίνισε ότι πήρε άδεια από τους Έλληνες εισαγγελείς και κατέθεσε ακριβώς τα ίδια στοιχεία που κατέθεσε στους Έλληνες εισαγγελείς και ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, τις περιπτώσεις που υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων τα συγκεκριμένα φάρμακα στα οποία σημειώθηκαν αυξήσεις και τη ζημία για το Δημόσιο.

Υποστήριξε, εξάλλου, ότι οι πράκτορες του FBI είχαν λάθος πληροφορίες: «Οφείλω να σας πω ότι οι Αμερικανοί ήταν παραπληροφορημένοι, είχαν προσφάτως κατατεθεί στην Αμερική στοιχεία από τους μάρτυρες τους άλλους δύο περί εμπλοκής μου και τους είπα ότι θεωρώ αναξιόπιστες όλες αυτές τις αναφορές και έχω πει ότι πρέπει να διασταυρωθούν αυτές οι αναφορές».

Σημειώνεται ότι ο Ν. Μανιαδάκης επανέλαβε τις ίδιες καταγγελίες σε ζωντανή συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη (2/1) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στη Σία Κοσιώνη.

 

Διαλεύκανση εδώ και τώρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυσώδης –όπως τουλάχιστον εξελίσσεται, βάσει των καταγγελλομένων– υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί. Και μόνο το κουίζ Πολάκη με τη δημοσίευση της φωτογραφίας τού Ν. Μανιαδάκη προκαλεί την εύλογη απορία πώς γίνεται ένα μη αρμόδιο όργανο, όπως είναι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, να γνωρίζει στοιχεία της δικογραφίας.

Πολλά ερωτηματικά για τις πρακτικές που ακολουθεί η Εισαγγελία Διαφθοράς γεννά, επίσης, η άσκηση ποινικής δίωξης για παθητική δωροδοκία και η απαγόρευση εξόδου που επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά στον Ν. Μανιαδάκη λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 2018.

Πώς γίνεται, για παράδειγμα, ο μάρτυρας Μανιαδάκης να έχει δώσει κατάθεση στις 23 Ιανουαρίου του 2018 και μετά από 11 μήνες και κάτι ημέρες να «διαπιστώνεται» ότι εμπλέκεται σε υπόθεση δωροδοκίας;

Από όποιο πρίσμα κι αν το δει κάποιος, η διαλεύκανση αυτής της υπόθεση και οι «γεννήτορές» της πρέπει να πάνε μέχρι τέλους, για να θυμηθούμε την αντίστοιχη ρήση του Αντώνη Σαμαρά. Διότι, αν οι καταγγελίες Μανιαδάκη αληθεύουν, τίθεται σοβαρό ζήτημα για το πώς λειτουργεί επί ΣΥΡΙΖΑ η Δημοκρατία στην Ελλάδα, μιας και θα μιλάμε για (παρα)πολιτικές πρακτικές που μόνο απολυταρχικά καθεστώτα επιστρατεύουν για να πλήξουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Επιβεβαιώθηκε η σκευωρία»

Στο άκουσμα των αποκαλύψεων Μανιαδάκη, άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Δεδομένου ότι ο εκ των προστατευόμενων μαρτύρων με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου» ισχυρίστηκε δημοσίως ότι πιέστηκε από τις δικαστικές αρχές να πει ότι μεταξύ άλλων χρηματίστηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς έκανε ανάρτηση στο twitter, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνεται η θέση του πως η υπόθεση αυτή είναι η χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ! Έγραψε, συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο Αντ. Σαμαράς:

«Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως… Είχα πει ότι “θα τους πάω ως το τέλος”. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί…».

«Με παρακολουθούν εδώ και ένα χρόνο ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ»

 

«Πώς θα μπορούσα να διαφύγω, από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ;» διερωτήθηκε σε νέα του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Nίκος Μανιαδάκης, που από προστατευόμενος μάρτυρας στη Novartis βρέθηκε κατηγορούμενος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο Ν. Μανιαδάκης ανέφερε πως όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει περισσότερα από 70 ταξίδια, όλα σε γνώση των αρχών, και πως είχε ενημερώσει για το συγκεκριμένο ταξίδι, πριν από το οποίο εκδόθηκε η απαγόρευση εξόδου, την ίδια την εισαγγελέα. «Οι Αρχές γνώριζαν ότι θα μετακομίσει η οικογένεια και εγώ θα επέστρεφα, και μάλιστα μου είχαν δοθεί οδηγίες για το ποιες θα είναι οι διαδικασίες με τις εκεί αρχές», πρόσθεσε.

«Οι εισαγγελείς εμμένουν στην άποψη ότι εγώ γνωρίζω για το αν έχουν γίνει έκνομες πράξεις από πλευράς πολιτικών προσώπων. Εγώ όμως δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα ούτε έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ενέργειες», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «μου ζητήθηκε πολλές φορές να κατονομάσω πρόσωπα».

Όταν ρωτήθηκε γιατί έκρινε πως έπρεπε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων από τη στιγμή που δεν έχει κατονομάσει πολικά πρόσωπα, απάντησε: «Το να αποκαλύψεις αν σε κάθε τετράμηνη τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχει ένα ευρώ αύξηση που οδηγεί σε 10 εκατ. χρέος, αυτό δεν χρειάζεται προστασία; Ποτέ δεν υποσχέθηκα, ούτε είπα ότι θα δώσω στοιχεία και συγκεκριμένους ανθρώπους. Αν υποδείξεις ότι έχουν γίνει παράνομες αυξήσεις στα φάρμακα και κάποιοι θιγούν, αυτό χρήζει προστασίας».

Ο Ν. Μανιαδάκης αποκάλυψε, ακόμα, πως δεν έχει πλέον αστυνομική προστασία, την οποία και εδικαιούτο ως «προστατευόμενος μάρτυρας», καθώς του ζητήθηκε να αιτηθεί την απαλλαγή του:

«Θέλω να παρακαλέσω τον προϊστάμενο, τον αστυνομικό διευθυντή της αρχής προστασίας να παραδεχθεί ότι αυτός μου το ζήτησε. Αυτός μου ζήτησε και γνωρίζει τους λόγους, τους οποίους δεν θέλω να ανακοινώσω αυτή τη στιγμή, αλλά ο ίδιος μου το ζήτησε και ετοίμασε το έγγραφο και μου ζήτησε να το υπογράψω. Μου στερήθηκε η δυνατότητα να ταξιδέψω, μου ασκήσαν τη δίωξη και βρίσκομαι σε αυτή τη θέση για κάτι που οι ίδιοι μου ζήτησαν να υπογράψω».

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε εισαγγελική έρευνα στο σπίτι του Ν. Μανιαδάκη, με τις αρχές να αναζητούν στοιχεία που σχετίζονται με την υπό διερεύνηση υπόθεση της Novartis. Ωστόσο ο προς αναζήτηση… θησαυρός ήταν άνθρακες, καθώς το σπίτι ήταν άδειο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα