Σε κυκλώνα… ακρίβειας το πετρέλαιο θέρμανσης  

Στους ρυθμούς του κυκλώνα «Ακρίβεια» θα χορέψουν φέτος οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, και οι εναλλακτικοί τρόποι για να ζεσταθούν τον χειμώνα που έρχεται οι καταναλωτές εξαντλούνται στις φλις κουβερτούλες και στους σκούφους της… γιαγιάς!

Περίπου μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της διανομής στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, στις 15 Οκτωβρίου, και η τιμή του «μαύρου χρυσού» σκαρφάλωσε στα 85 δολάρια το βαρέλι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στους καταναλωτές το λίτρο θα κοστίσει περισσότερο από €1 κι ευτυχισμένοι θα είναι, σε σχέση τουλάχιστον με τους συμπατριώτες τους στις απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας όπου το πετρέλαιο θέρμανσης ενδέχεται να τιμάται παραπάνω από €1,25/λίρο.

Χαρακτηριστικό είναι η πρόβλεψη που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), υπογραμμίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή της ότι αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα, η τιμή του λίτρου θα διαμορφωνόταν μεταξύ €1,15-€1,20. Σε αυτό το φόντο απειροελάχιστη είναι η… ζεστασιά που θα προσφέρουν στις τσέπες των καταναλωτών τα ποσά των επιδομάτων θέρμανσης, τα οποία θα καταβληθούν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019 και θα κυμαίνονται από €18,75 έως €312,50.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ελέγξουν όλοι οι καταναλωτές αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης. Αυτοί, τώρα, που δικαιούνται το επίδομα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική φόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), όπου μπορούν να μπουν με τους κωδικούς του taxisnet και να καταχωρίσουν τα στοιχεία της απόδειξης που θα εκδώσει ο πρατηριούχος και τον αριθμό ενός τραπεζικού λογαριασμού τους, προκειμένου να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών.

 

Οδηγίες προς… κρυωμένους!

Μπροστά στην ανάγκη να γίνει ευκολότερη η ζωή των καταναλωτών στα πρακτικά ζητήματα της διανομής του πετρελαίου, αλλά στην προσπάθεια να προστατευτούν από τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κατάρτισε τον παρακάτω συμβουλευτικό δεκάλογο. Ειδικότερα οι καταναλωτές καλούνται:

1] Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

 

2] Πριν από την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλαδή Απρίλιο – Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

 

3] Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.

 

4] Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

 

5] Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

 

6] Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.

 

7] Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.

 

8] Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2×1,25×1=2,5 m3) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25).

 

9] Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5-6 λεπτά.

 

10] Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ΑΦΜ, η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λπ.).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα