Σε ρόλο μοναχικού καβαλάρη ο Θεοδωράκης

Αποφασισμένος να τραβήξει τον δικό του μοναχικό δρόμο είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι, καθώς, όπως λένε στενοί του συνεργάτες «δεν πολυπιστεύει τον διάλογο για την Κεντροαριστερά».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η στρατηγική που ακολουθεί στο Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι να αναδεικνύει σε καθημερινή –ει δυνατόν– βάση τη διαφορετικότητά του από τις άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. – Κινήσεις) σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα. Η μία εκδήλωση διαδέχεται την άλλη και οι προτάσεις περισσεύουν. Ήδη κι ενώ είναι σε εξέλιξη η καμπάνια «Μειώνουμε φόρους, κόβουμε δαπάνες», την περασμένη Δευτέρα το Ποτάμι προχώρησε σε εκδήλωση με τίτλο «Τα προϊόντα μας υπό διωγμό – Κι όμως υπάρχει λύση», ενώ για την ερχόμενη Τετάρτη υπάρχει νέα εκδήλωση με τίτλο «Αθλητικός τουρισμός – η αναξιοποίητη πρόκληση».

Όλα αυτά είναι δείγματα πως τελικά στο Ποτάμι μόνο οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Δημήτρης Τσιόδρας και Σπύρος Δανέλης έχουν ταχθεί υπέρ της ενοποίησης όλων των σχημάτων του κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα κάποιοι άλλοι, όπως ο Ιάσων Φωτήλας, έχουν ταχθεί υπέρ της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης δείχνει ότι έχει καλύτερη προσωπική χημεία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά με τη Φώφη Γεννηματά.  Όμως αυτό που κατά κύριο λόγο ενδιαφέρει πρώτιστα τον επικεφαλής του Ποταμιού είναι να συνεχίσει το κόμμα το οποίο ίδρυσε να υπάρχει και να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. Σε όλες τις συνεντεύξεις του έχει επισημάνει πως αν το Ποτάμι στερέψει, τότε και ο ίδιος δεν έχει λόγο ύπαρξης στην πολιτική.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, πάντως, είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται και κερδίζει το κοινό στο οποίο επίσης απευθύνεται το Ποτάμι. Ο κ. Θεοδωράκης από την άλλη εκτιμά πως έφθασε η ώρα –μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού ότι είχε αυταπάτες– που οι πολίτες θα έχουν ανοιχτά τα ώτα σε όσους λένε την αλήθεια δίχως να υπόσχονται π.χ. αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ή αθρόες προσλήψεις. Στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν πως θα δικαιωθούν και γι’ αυτό θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα προς όλους πως «το Ποτάμι είναι η φωνή της λογικής».

Το μεταρρυθμιστικό προφίλ που παρουσιάζει το κόμμα μάλλον είναι και το καλύτερο φάρμακο έναντι των όποιων σκέψεων των βουλευτών να μεταγραφούν σε άλλον πολιτικό χώρο, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον τους.

Στις Βρυξέλλες
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού εντάσσεται και το ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες, αλλά και η συμμετοχή του Σταύρου Θεοδωράκη στη συνέντευξη Τύπου του ηγέτη των Φιλελευθέρων του Ευρωκοινοβουλίου, Γκι Φέρχοφσταντ. Στη συνέντευξη οι δύο άνδρες κατέθεσαν τη δική τους εναλλακτική πρόταση  για την ελληνική οικονομία, που, όπως λένε από τη Σεβαστουπόλεως, απέχει πολύ από το 4ο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στόχος τους, όπως αναφέρουν από το επιτελείο του κ. Θεοδωράκη, είναι να καταδείξουν έμπρακτα πως η λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και όχι μέσα από μία λάθος συμφωνία στην οποία κατέληξε η Τρόικα, το ΔΝΤ και η Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Ποταμιού με τίτλο «Τα προϊόντα μας υπό διωγμό – Κι όμως υπάρχει λύση», υπογράμμισε ότι η μεγάλη προσπάθεια του κόμματός του αυτή την εποχή είναι να πει στον ελληνικό λαό ότι ο δρόμος των συγκρούσεων, ο δρόμος των άγονων αντιπαραθέσεων δεν οδηγεί πουθενά.

«Γι’ αυτό», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «μιλάμε για ένα new deal, μια νέα αρχή που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να συνεννοηθούν ώστε να υπάρξει μια εθνική απάντηση απέναντι στα προβλήματα. Να υπάρχει σχέδιο, να υπάρχει ηγεσία, να υπάρχουν προτεραιότητες και πάνω από όλα να υπάρχει θέληση για να αναδείξουμε την πραγματική Ελλάδα».

Κριτική στην κυβέρνηση
Ταυτόχρονα το Ποτάμι εξακολουθεί να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα και φυσικά έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να προσφέρει χείρα βοηθείας. Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Σεβαστουπόλεως μετά την έκθεση του ΔΝΤ, όπου αποτύπωσε με σαφήνεια το αδιέξοδο στο οποίο κινδυνεύει να βρεθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια:

«Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ στην ευκολία στο επιχειρείν και σε δείκτες που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη (γραφειοκρατία, ταχύτητα στην απονομή Δικαιοσύνης κ.λπ.). Και θα χάνει συνεχώς έδαφος αν η κυβέρνηση συνεχίσει το ίδιο βιολί. Αν δεν υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό σοκ καμία ανάπτυξη δεν θα έρθει. Ο μόνος δρόμος αντιστροφής αυτής της τάσης είναι μια μεγάλη συμφωνία (ένα new deal) μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα ανατρέψουν τις δυσμενείς προβλέψεις. Με βάση αυτή τη συμφωνία πρέπει να επιδιώξουμε μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ και συμμαχίες με δυνάμεις που πιέζουν για μια πιο γενναία ρύθμιση του χρέους, όχι μόνο με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κι επέκταση της περιόδου χάριτος, αλλά και με τη μετατροπή των επιτοκίων από μεταβλητά σε σταθερά. Η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί. Ούτε πρέπει να μετατραπεί σε άλλον έναν επικοινωνιακό μύθο. Για να έρθει ανάπτυξη χρειάζεται σχέδιο και σοβαρότητα, πράγματα ασύμβατα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αλλιώς δεν θα βγούμε από το τέλμα ούτε σε 99 χρόνια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα