Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δημιουργήθηκε για την ανατροπή

Για το «άλλο» και κυρίως για το «αλλιώς»

Σε έναν απολογισμό για τα 5 χρόνια από την ίδρυση του Ποταμιού σε λίγες μέρες (26 Φεβρουαρίου) προχωρά ο Σταύρος Θεοδωράκης με άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα.

Κάνει λόγο για έναν θετικό απολογισμό, προσθέτοντας: Δεν θα επαναλάβω όλα αυτά που έχουν γραφεί. Ότι αν δεν ήταν το Ποτάμι πολλά νομοσχέδια δεν θα έφταναν καν στην Ολομέλεια. Θα σας πω όμως τον κανόνα. Το Ποτάμι ενίσχυσε στη Βουλή ό,τι εμπίπτει στον κανόνα των τριών. Στον ποταμίσιο κανόνα των τριών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Δηλαδή : Ατομικά δικαιώματα, Συρρίκνωση του κομματικού κράτους, Διαφάνεια, από τα υπουργεία μέχρι τις προμήθειες.

Όταν όλοι σκέφτονται μόνο τις ψήφους, χρήσιμο είναι κάποιος να μην τις έχει ως πρώτη του προτεραιότητα. Έστω για να ισορροπεί λίγο το σύστημα, τονίζει στο άρθρο του ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή την επισήμανση-όπως αναφέρει- ενός πανεπιστημιακού που τα βράδια κάνει σχόλια στην τηλεόραση οτι «τα κόμματα δεν είναι φιλανθρωπικές οργανώσεις να ενδιαφέρονται μόνο για το καλό, πρέπει να ενδιαφέρονται πρωτίστως για τις ψήφους».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας οτι δεν ξεκουνά από τις ιδεοληψίες της αλλά και στην αντιπολίτευση, υποννοώντας τη ΝΔ, αναφέροντας οτι ζει σε έναν πανικό… «Τώρα – τώρα – τώρα να γίνουμε κυβέρνηση» σημειώνει χαρακτηριστικά και αναφερόμενος εμμέσως στο ΚΙΝΑΛ, κάνει λόγο για μια άλλη μικρότερη αντιπολίτευση που έχει κολλήσει στο ’80 – όχι στη δεκαετία, στη χρονιά!
Πέντε προτεραιότητες

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογραμμίζει ότι το Ποτάμι δημιουργήθηκε για την ανατροπή. Για το «άλλο» και κυρίως για το «αλλιώς», όπως λέει, επισημαίνοντας ότι πέντε είναι οι προτεραιότητες για μια πολιτική αλλιώς.

1- Πρώτα οι νέοι.
Καμιά χώρα δεν έχει μέλλον με τα παιδιά της να φεύγουν και τους πολιτικούς να καίγονται μόνο για τις ψήφους των συνταξιούχων.
2-Έξω τα κόμματα.
Από τη δημόσια διοίκηση, τα πανεπιστήμια, τη δικαιοσύνη.
3-Μπροστά το περιβάλλον.
Το ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε, και ό,τι αρπάξουμε από τη γη και τη θάλασσα πρέπει να τελειώσει.
4-Ναι στη διαφορετικότητα.
Και τα δικαιώματα του ΕΝΟΣ έχουν για μας σημασία.
5-Ναι στη δική σου δουλειά.
Να μην είναι μονόδρομος οι τυφλές γραμμές παραγωγής των μεγαθηρίων. Να έχουμε την δυνατότητα να παράγουμε, να δημιουργούμε, να εμπορευόμαστε, να πειραματιζόμαστε.
Κλείνοντας ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση των 5 χρόνων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθηναΐδα όπου αναμένεται μεταξύ άλλων να παρουσιαστεί και το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού.

Διαβάστε επίσης