Στην πρέσα οι ανεμβολίαστοι

Νέα πίεση στους ανεμβολίαστους επιχειρεί η κυβέρνηση, περιορίζοντας κι άλλο την κοινωνική τους ζωή. Και αυτό διότι πλέον δεν θα μπορούν να διασκεδάσουν, καθώς δεν θα ισχύει η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους με εργαστηριακό τεστ, όπως ισχύει μέχρι αύριο Κυριακή.

 Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Από τη Δευτέρα όλα αλλάζουν και ο στόχος της κυβέρνησης είναι σφίγγοντας τον κλοιό να προσέλθουν κι άλλοι να εμβολιαστούν, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για όσους πρέπει να προχωρήσουν και στην 3η δόση, καθώς το green pass θα ισχύει για επτά μήνες για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι και την Τετάρτη, το 65,13% του γενικού πληθυσμού είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση. Όσον αφορά τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό, που είναι και το ζητούμενο, το 62,03% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Για να αντιληφθεί κάποιος την απόσταση που έχει διανυθεί, στις 20 Αυγούστου το 55,6% του γενικού πληθυσμού είχε κάνει τη μία δόση.

Ταυτόχρονα με το διάγγελμα Μητσοτάκη και τις ομολογουμένως σκληρές αποφάσεις για το μίνι lockdown για τους ανεμβολίαστους, μπαίνει τέλος και στη «Βαβέλ» των αλλεπάλληλων και αντικρουόμενων δηλώσεων πολλών κυβερνητικών, οι οποίες μάλλον είχαν μπλέξει τους πολίτες. Διότι κακά τα ψέματα οι υπουργοί βρίσκοντας μικρόφωνα μπροστά τους φτάνουν πολλές φορές και στα όρια της υπερβολής. Και το χειρότερο είναι ότι άλλα λέει ο ένας κι άλλα λέει ο άλλος.

Βέβαια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμά του μάλλον αιφνιδίασε, καθώς προ ολίγων 24ώρων από το Λονδίνο είχε δηλώσει ότι δεν θα λάβει μέτρα που θα θυμίζουν Αυστρία. Κι όμως, τα μέτρα που πήρε σίγουρα θυμίζουν Αυστρία και είναι πιο αυστηρά από αυτά που έλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Στην Αυστρία ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα ληφθούν αποφάσεις για ολικό lockdown σε κάποιες περιοχές με χαμηλό εμβολιασμό, όπως στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ.

 Το κόστος και το δώρο

Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να ζητά προαιρετική υποχρεωτικότητα (δηλαδή υποχρεωτικοί εμβολιασμοί δίχως συνέπειες για όσους δεν θέλουν) και για τους άνδρες και γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας, όπως επίσης και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, αλλά επί της ουσίας προσέφερε ένα ακόμη δώρο στον πρωθυπουργό για να ξεπεράσει τον κάβο του πολιτικού κόστους με το να δηλώσει «εάν δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, εμείς είμαστε εδώ». Ακόμη και αυτοί που εκφράζουν διαφωνίες για το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση το 4ο κύμα της πανδημίας, τρέμουν και μόνο με την ιδέα ότι θα αναλάβει ο Τσίπρας και οι συν αυτώ να μας βγάλουν από τη στενωπό.

Απέναντι στο καθαρό (αλλά καθυστερημένο ομολογουμένως) διάγγελμα Μητσοτάκη, που ανέδειξε την κρισιμότητα της εποχής, ήρθε να αντιπαρατεθεί μία δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέδειξε τα κολλήματα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύ περισσότερο του προσωπικού του συμβούλου, του κ. Καρτερού, με τον Θανάση Πλεύρη. Και είναι απορίας άξιον τι θα κέρδιζε η χώρα εάν υπήρχε υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής. Αυτό όσες φορές κι εάν έχει ερωτηθεί ακόμη δεν το έχει απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα ίδια θα έλεγαν και για τον Βασίλη Κικίλια, τα ίδια θα έλεγαν και στο υποθετικό σενάριο να είχε αναλάβει υπουργός Υγείας η αναπληρώτρια, Μίνα Γκάγκα (διαπρεπής επιστήμων, ως διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής στο «Σωτηρία» και ως πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης). Διότι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να λειτουργούν με τη διχαστική λογική «οι δικοί μας και οι δικοί σας», κάτι που το μάθαμε στην προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2015 με το ελεεινό σύνθημα «είτε τους τελειώνουμε, είτε μας τελειώνουν». Φυσικά προσπάθησαν να μας τελειώσουν, αλλά τη γλιτώσαμε.

Πόλεμος στους τσαρλατάνους

Πέραν των όσων λέει ο κ. Τσίπρας, η αλήθεια είναι ότι αυτά τα σωστά μέτρα που θα ισχύσουν από μεθαύριο Δευτέρα τα έλαβε καθυστερημένα ο κ. Μητσοτάκης. Ίσως σκεφτόταν το πολιτικό κόστος, ίσως πίστευε ότι θα πειστούν οι ανεμβολίαστοι, είτε ότι το κίνημα των ψεκασμένων δεν έχει προλάβει να απλώσει ρίζες. Όμως τα συνεχόμενα περιστατικά, όπου ανεμβολίαστοι προτιμούσαν να πεθάνουν από το να δεχθούν τη διασωλήνωση που θα τους κρατούσαν στη ζωή, ήταν αυτό που έγειρε την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε μέτρα με τα οποία ο ίδιος ως προσωπικότητα δεν συμφωνεί, αλλά είναι υποχρεωμένος να τα πάρει για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κήρυξε τον… πόλεμο και στους ηγήτορες των ψεκασμένων, αποκαλώντας τους «τσαρλατάνους». Την ίδια ώρα με βάση τους νέους ποινικούς κώδικες υπάρχουν πολλές συλλήψεις τσαρλατάνων που προωθούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης fake news.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πιέζουν ακόμη περισσότερο τους ανεμβολίαστους

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ

>>Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές, ζαχαροπλαστεία).

>>Στα φαρμακεία.

>>Στα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις.

Τονίζεται ότι στα παραπάνω είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

  • Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις.
  • Στην εκπαίδευση.
  • Στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς).
  • Στους χώρους λατρείας – εκκλησίες.
  • Στο λιανεμπόριο.
  • Στα κομμωτήρια.
  • Στους ανοικτούς χώρους εστίασης.

Τονίζεται ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass, άρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR-RAPID test.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ

  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης.
  • Σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γυμναστήρια, γήπεδα.

Τονίζεται ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ανήλικοι 4-17 ετών: Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα