STOP ΣΕ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ: Αναζητούνται συναίνεση και λεπτοί χειρισμοί

Δύσκολο εγχείρημα για την κυβέρνηση που με νομοθετική παρέμβαση επιχειρεί να βάλει φραγμό στην είσοδο του κόμματος Κασιδιάρη στην Βουλή

Η πιθανότητα το κόμμα Κασιδιάρη να ξεπεράσει το φράγμα του 3% και να εισέλθει στην επόμενη Βουλή, ίσως φέρει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πιο κοντά. Κι αυτό διότι θα κληθούν να υπερψηφίσουν μία νομοθετική πράξη, η οποία θα αποκλείει σε κόμματα τύπου Χρυσής Αυγής να βρεθούν στα έδρανα του ναού της Δημοκρατίας. Μάλιστα εντρός της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου η διάταξη θα ψηφιστεί στην Βουλή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι μαύρες σελίδες της πρόσφατης κοινοβουλευτικής ιστορίας, οι οποίες γράφτηκαν από τα αίσχη που διέπραξαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι τρόφιμοι των φυλακών Δομοκού, δεν θα μπορούσαν να μην ενώσουν τα κόμματα του συνταγματικού τόξου σε μία περαιτέρω θωράκιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να θωρακίσει θεσμικά το κοινοβούλιο από εγκληματικές οργανώσεις που εποφθαλμιούν την είσοδό τους στη Βουλή.

Εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης έχει κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές και σειρά συναντήσεων με συνταγματολόγους και νομικούς από όλες τα μήκη και τα πλάτη του πολιτικού μας συστήματος, προκειμένου να επιτύχει μία ευρεία συναίνεση. Είναι χαρακτηριστικό το πόσο σημασία δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, που την Δευτέρα το βράδυ βγαίνοντας από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Μπορεί να πρυτανεύσει η λογική. Τουλάχιστο σε αυτό».

Δικλείδες ασφαλείας

Σύμφωνα με πληροφορίες το περίγραμμα της ρύθμισης θα αφορά επιπλέον δικλείδες ασφαλείας κατά τον έλεγχο που διεξάγει ο Άρειος Πάγος στα κόμματα που προτίθενται να κατέβουν στις εκλογές. Η ρύθμιση θα βασιστεί στη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, ένας έλεγχος που μέχρι τώρα ήταν τυπικός, αλλά με την υπό διαμόρφωση διάταξη θα εξετάζεται εάν η πραγματική ηγεσία ή μέλη του κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Ηλίας Κασιδιάρης. Εάν λοιπόν το Α΄ Τμήμα καταλήγει σ’ αυτό το συμπέρασμα θα παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια, που θα παίρνει και την τελική απόφαση

Περίπλοκο

Ωστόσο, το ζήτημα νομικά και συνταγματικά εμφανίζεται αρκετά περίπλοκο, ενώ αρκετοί κατά καιρούς επισημαίνουν ότι υπάρχει και ο πολιτικός κίνδυνος τέτοιες νομοθετικές – θεσμικές πρωτοβουλίες για τον κοινοβουλευτικό αποκλεισμό να γυρίσουν μπούμερανγκ, οδηγώντας και σε εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Αυτό που η κυβέρνηση αναζητά είναι ένας ασφαλής νομικά και συνταγματικά τρόπος που θα επιτρέψει τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη, το οποίο καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζει ακόμα και δυναμική εισόδου στη Βουλή, ώστε η ρύθμιση που θα έρθει αφενός να κινείται εντός των συνταγματικών ορίων, αφετέρου να μην απειλήσει τελικά με… αντίθετα αποτελέσματα. Οι χειρισμοί δηλαδή να είναι τέτοιοι – όπως λέγεται κατά τις πληροφορίες – ώστε να μην προκύψει «πάτημα» για οποιασδήποτε μορφής υπερπροβολή έως «ηρωοποίηση» των καταδικασμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Τα περιθώρια

Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος πριν από μερικούς μήνες σε άρθρο που είχε δημοσιευθεί στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», είχε υποστηρίξει πως «περιθώρια υπάρχουν αρκεί να πεισθούν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ότι η σχετική πρωτοβουλία δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για απαγόρευση στο μέλλον άλλων κομμάτων, για ιδεολογικούς αυτή τη φορά λόγους». Και εξηγούσε ότι «στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, το αρμόδιο για την ανακήρυξη των κομμάτων, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα να αποκλείει από τις εκλογές κόμματα που περιλαμβάνουν ως υποψηφίους πρόσωπα καταδικασμένα, έστω και πρωτοδίκως, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης».

Το θέμα είχε αναδείξει από το 2014 ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας για τα περιθώρια να τεθεί κώλυμα εκλογιμότητας για συγκεκριμένα κακουργήματα.

Σύμφωνα με την ανάγνωση του Μαξίμου «η ακροδεξιά στην Ελλάδα είναι στο περιθώριο». Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος σε μια περίοδο που καταγράφονται ανησυχητικές εξελίξεις και τάσεις στην Ευρώπη, όπου η ακροδεξιά σε κάποιες περιπτώσεις ανάγεται σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων ή ακόμα γίνεται και κυβερνητικός εταίρος. Αν και αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η όλη συζήτηση για την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση δεν γίνεται για τον εκλογικό αποκλεισμό γενικά της ακροδεξιάς, αλλά για να μην υπάρξει διάδοχη κατάσταση με εκπροσώπηση στη Βουλή της Χρυσής Αυγής, ενός αμιγώς φασιστικού – νεοναζιστικού κόμματος.

Για το κόμμα Κασιδιάρη σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανέφερε: «Δεν μπορεί να υπάρχει στη Βουλή εγκληματική οργάνωση. Και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που δίνει το Σύνταγμα για να αποτρέψουμε αυτό το πράγμα».

Το πολιτικό σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση είναι το εξής. Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν στις φυλακές, δείχνοντας «την ευαισθησία του κόμματος απέναντι στα άκρα», όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή. Και σήμερα επί μίας άλλη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει να βάλει φραγμούς σε κόμματα-εγκληματικές οργανώσεις. Κι όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου «σήμερα στελέχη της εποχής εκείνης, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, δείχνουν πως θέλουν να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο με άλλο μανδύα. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα