Στόχος το… βάθρο

Ο στόχος για το Ποτάμι είναι προφανής και τον ανέλυσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο Σταύρος Θεοδωράκης την Τρίτη το μεσημέρι: η 3η θέση και η ευθύνη της τρίτης διερευνητικής εντολής που θα πάρει το κόμμα. Και όπως τόνισε με έμφαση ο επικεφαλής του Ποταμιού: «Για πρώτη φορά ίσως στη νεότερη πολιτική ιστορία μας θα κληθεί ένα Κίνημα που δεν κουβαλάει τις αρρώστιες του παλιού κομματικού συστήματος να κάνει μια κυβερνητική πρόταση στον ελληνικό λαό. Στις θέσεις ευθύνης θα βρεθούν οι ικανοί – οι θαρραλέοι – οι μελετημένοι – οι λογικοί».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρόσθεσε πως το Ποτάμι επιμένει να καταργηθούν υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και ειδικοί γραμματείς. «Ένας υπουργός και ένας  μοναδικός γενικός γραμματέας σε κάθε τομέα. Παιδεία – Υγεία – Εξαγωγές – Τουρισμός έχουν μόνιμους γενικούς γραμματείς, επιλεγμένους ει δυνατόν με οικουμενικά κριτήρια».
Στην ομιλία του που σήμανε και την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για το Ποτάμι, ο Στ. Θεοδωράκης έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα του Ποταμιού τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση με τρεις βασικούς πυλώνες αλλαγών.
# Η βελτίωση της ποιότητας νόμων και κανόνων.
# Κυβερνητικός σχεδιασμός και συντονισμός.
# Η σωστή χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Αναφερόμενος στην οικονομία, χαρακτήρισε προκλητικά χαμηλό το ελάχιστο μηνιάτικο των  480 ευρώ: «Οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψουν στα προ κρίσεως επίπεδα με αυξήσεις 5% τον χρόνο υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Ειδική αναφορά έκανε και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς είπε πως θα πρέπει να υπάρξει συστηματική παρακολούθηση της ροής του χρήματος και των μεταβολών της περιουσιακής κατάστασης: «Οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να αιτιολογούν με παραστατικά αυτές τις μεταβολές.

Αυτοτελής οργανισμός είσπραξης δημοσίων εσόδων με διοικητή επί θητεία. Οι καταθέσεις  των Ελλήνων δεν είναι συμισιακές με τα κόμματα (συνεταιρικές, θα το λέγατε εσείς). Το λέμε λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση. Μακριά από το τραπέζι οι συζητήσεις για κούρεμα καταθέσεων, πρόσθετους φόρους». Αναφορικά με τα δάνεια πρώτης κατοικίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Κανένας δεν χάνει το σπίτι που μένει, αλλά και σε κανέναν δεν χαρίζεται το σπίτι που χρωστάει». Αναφέρθηκε επίσης στην άμεση επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ώστε να καλύψει όλες τις οικογένειες που πραγματικά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Διμέτωπη επίθεση
Αναφερόμενος στο παλαιό πολιτικό σύστημα, κατέφυγε σε μια αποστροφή του Νίκου Καζαντζάκη: «Το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει, αλλά πάντα στο τέλος νικιέται». Κατηγόρησε Σαμαρά και Βενιζέλο πως άφησαν για δύο χρόνια τη χώρα στα χέρια του Μπαλτάκου: «Πανίσχυρος γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ένας ακροδεξιός. Τον ανέχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης γιατί πάνω από όλα αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να σώσουν τα δικά τους παιδιά, να σώσουν το σύστημα και τα συμφέροντα τους». Πρόσθεσε πως προτεραιότητα για τους αρχηγούς των παλιών κομμάτων εξουσίας ήταν τα ρουσφέτια και η προάσπιση του παλαιού συστήματος.

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως έχει συμβούλους και σκιώδεις υπουργούς που «υπερηφανεύονται ότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ.  Άνθρωποι που παίρνουν ιδέες μόνο από αραχνιασμένα βιβλία και όχι από την πραγματική ζωή. Μνημονεύουν τον Τσάβες και στην Ελλάδα ονειρεύονται συμμαχίες με τον Καμμένο και τον Χαϊκάλη».

Ανάμεσα στις συμπληγάδες
Βέβαια, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αντοχές στην ακραία πόλωση που θα επιχειρηθεί από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να πείσει τους ψηφοφόρους ότι όντως είναι μία σοβαρή εναλλακτική πρόταση και ότι δεν είναι μια νέα ΔΗΜΑΡ και ότι ήδη γνωρίζει επακριβώς τι επιδιώκει να επιτύχει μετέχοντας σε μια κυβέρνηση.

Το δεύτερο στοίχημα του Θεοδωράκη σχετίζεται με τα πρόσωπα, καθώς οι πολλές βουλευτικές μεταγραφές όχι μόνον απειλούν να ακυρώσουν τη δέσμευση ότι το «Ποτάμι» θα αναδείξει νέα πρόσωπα, αλλά ακόμη χειρότερα να γείρουν το κόμμα επ’ αριστερά. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι με το «Ποτάμι» θα κατέβουν τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Κατ. Μάρκου, Ν. Φούντα) και ένας του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Τατσόπουλος). Πάντως, οι μεταγραφές έχουν δημιουργήσει γκρίνιες στους κόλπους του Ποταμιού και ήδη ο καθηγητής Κουρέτας, που ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές και ο συντονιστής του Νότιου Τομέα, Σαμαράς παραιτήθηκαν διαφωνώντας.

Ποιοι κλείδωσαν
Σε ότι αφορά τους υποψηφίους ήδη έχουν κλειδώσει αρκετά ονόματα, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα λογικά θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνδυασμοί. Έτσι μεταξύ άλλων υποψήφιοι θα είναι οι εξής:
Χαρίδημος Τσούκας (Ευρυτανία), Ζωή Αποστολοπούλου (Β΄ Αθήνας), Χριστίνα Ταχιάου (Α΄ Θεσσαλονίκης), Σπύρος Πέγκας (Α΄ Θεσσαλονίκης), Κατερίνα Μάρκου (Β΄ Θεσσαλονίκης), Σπύρος Δανέλλης (Ηράκλειο), Γιώργος Μαυρώτας (Αττική), Αναστασία Μήλιου (Σάμος), Γιώργος Νικολετάκης (Ηράκλειο), Λυκούργος Λιαρόπουλος (Β΄ Αθήνας), Γιώργος Ν. Πολίτης (Β’ Αθήνας), Μάκης Παπούλιας (Αρκαδία), Εύα Στάμου (Βοιωτία), Μαρίλη Μέξη (Αργολίδα), Μελίττα Γκουρτσογιάννη (Α΄ Αθήνας), Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπη).
Επίσης από τους εθελοντές και τα χαμηλόβαθμα στελέχη του κόμματος έχουν προκριθεί κι αναμένεται να είναι υποψήφιοι οι εξής:
# Δημήτρης Μπάκας – 30χρονος δικηγόρος από τη Θήβα, τοπικός συντονιστής.
# Δημήτρης Τούσης – 32χρονος οικονομολόγος από την Εύβοια, περιφερειακός συντονιστής Στερεάς Ελλάδας.
# Χαράλαμπος Ιορδανίδης – 42 ετών, επενδυτικός σύμβουλος Κοζάνη, περιφερειακός συντονιστής Δυτικής Μακεδονίας.
# Δημήτρης Στεργιόπουλος – 42 ετών, φυσικός, τοπικός συντονιστής Καβάλα.
# Μαρία Λύκου – 50 ετών από Καβάλα, περιφερειακή συντονίστρια – ακτιβίστρια σε γυναικεία θέματα.
# Άρης Σαββίδης – περιφερειακός συντονιστής ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
# Δημήτρης Γρηγοριάδης – 27 ετών περιβαλλοντολόγος – τοπικός συντονιστής Ξάνθη.
# Αθηνά Κολιονάσιου – Ιωάννινα, 45 ετών, επιχειρηματίας, η βασίλισσα του μπακλαβά.
# Γιάννης Λάζαρης – τραπεζικό στέλεχος, μέλος της συντονιστικής από την Πάτρα.
# Φώτης Ζυγούρης – 38 ετών, ασφαλιστικός σύμβουλος, μέλος της συντονιστικής, περιφερειακός συντονιστής Ηπείρου.
# Αλέξανδρος Παγιατάκης – δικηγόρος, 45 ετών, περιφερειακός συντονιστής Ιονίων Νήσων.

Οι σίγουροι
Σίγουρα υποψήφιοι θα είναι και οι Περικλής Βαλλιάνος, Γεράσιμος Γεωργάτος, Στέφανος Ψημένος, Παναγιώτης Καρκατσούλης, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Νίκος Ορφανός, Χλόη Βλασσοπούλου, Άννα Λυδάκη, Κίμων Χατζημπίρος, Γιώργος Χατζηθεοφάνους, Πέτρος Τατσόπουλος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Τρύφων Τριανταφυλλίδης και Γρηγόρης Ψαριανός, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιοι.
Τέλος, για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήδη τέσσερις θεωρούνται σίγουροι, ενώ για τους υπόλοιπους θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες. Αυτοί είναι:
# Αλέξανδρος Μαλλιάς – πρέσβης επί τιμή με μεγάλη θητεία στην Ουάσιγκτον, ευρωπαϊστής και συγγραφέας.
# Αχιλλέας Γραβάνης – καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης.
# Γιώργος Παυλάκης – ερευνητής στο Μέριλαντ, με παγκόσμιο κύρος για τον αγώνα του ενάντια στον καρκίνο.
# Άννα Ευφραιμίδου-Παπασταύρου – ιδρύτρια της πρώτης μονάδας μεταμόσχευσης μυελού στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα