Συμφωνήσαμε με το σαμάρι (Ράμα) για να το μάθει ο γάιδαρος (Ερντογάν)

Τι σημαίνει η συμφωνία για κοινή προσφυγή στη Χάγη με την Αλβανία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και πότε θα έλθει στη Βουλή η επέκταση στα 12 μίλια για Ιόνιο και Κρήτη

Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν να υπογράψουν συμφωνητικό και να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Ήταν μια εξέλιξη που επιθυμούσε η Αθήνα για να παρακαμφθεί το αδιέξοδο που έχει προκληθεί στη γείτονα και να προχωρήσει η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η κοινή προσφυγή στη Χάγη από Ελλάδα κι Αλβανία ήταν κάτι που επιθυμούσε η Αθήνα, προκειμένου να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν φοβάται την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, και πως είναι αποφασισμένη να κάνει και μικρές υποχωρήσεις εάν το δικαστήριο λάβει απόφαση που δεν θα συμπεριλάβει όλες τις ελληνικές απαιτήσεις. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο εκθέτουν την Τουρκία, η οποία αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την υπογραφή της υπό εξέταση συμφωνίας. Ο Ερντογάν θέλει να αναθεωρηθεί η συνθήκη της Λοζάνης, αλλά είναι μόνος του. Εάν δεχθεί την προσφυγή στη Χάγη μόνο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, τότε πάνε περίπατο οι βλέψεις του για αναθεώρηση της συνθήκης.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σύντομα θα πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια για το Ιόνιο. Όπως ρητά έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τραπέζι είναι και η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Το πού και το πότε, βεβαίως, είναι αποτέλεσμα λεπτών χειρισμών. Πρώτη προτεραιότητα, όμως, είναι η περιοχή νοτίως της Κρήτης. Κατά πληροφορίες, η όποια ανακοίνωση θα έπεται της δρομολόγησης ψήφισης της επέκτασης στο Ιόνιο, με τον κ. Μητσοτάκη να διατηρεί την προνομία του χρόνου και τρόπου της όποιας ανακοίνωσης.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι στην κυβέρνηση είναι εξόχως προσεχτικοί, καθώς υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες-κλειδιά, τις οποίες πιθανόν ο Ερντογάν θα θελήσει να εκμεταλλευτεί.

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου λήγει η NAVTEX που έχει εκδώσει η Άγκυρα. Μέχρι στιγμής η Άγκυρα δεν έχει ενημερώσει ακόμη τι θα κάνει. Το πιθανότερο είναι να προχωρήσει σε ανανέωση της συγκεκριμένης NAVTEX.

Την ερχόμενη Δευτέρα επισκέπτεται την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Η Μόσχα επιδιώκει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα, καθώς επιθυμεί να διεκδικήσει αύξηση του ρόλου της στην περιοχή. Με δεδομένο, μάλιστα, την ισχύ της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις ιδιαίτερες σχέσεις της με τη Λευκωσία, η επίσκεψη του «σύγχρονου Ταλεϊράνδου» της διεθνούς διπλωματίας κρίνεται χρήσιμη.

Στις 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η τριμερής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Και θα διεξαχθεί λίγο μετά την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, σε επίπεδο Κορυφής, που θα διεξαχθεί αύριο. Να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για ανακήρυξη ΑΟΖ το Ισραήλ με τον Λίβανο. Και ως επόμενο βήμα αναφέρουν οι πληροφορίες ότι ο Λίβανος πιέζεται από τον Μακρόν να ανακηρύξει ΑΟΖ και με τη Συρία.

Σημαντική ημερομηνία για όλες τις εξελίξεις θεωρείται η 3η Νοεμβρίου που θα διεξαχθούν οι αμερικανικές εκλογές. Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πενταμερής για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία, αλλά τουλάχιστον αυτή την πρόθεση έχει ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Τέλος, το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής όπου θεωρητικά θα συζητηθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, καθώς τότε ολοκληρώνεται το τελεσίγραφο. Όμως, θα επιβληθούν, ή πάλι η μπάλα θα πάει στην εξέδρα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα