Συναγερμός και στην Ελλάδα

Η επιδημία που «χτυπάει» ολοένα και περισσότερες χώρες φέρεται να χτύπησε και την «πόρτα» μας αν και το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες ο συναγερμός δεν έχει σημάνει ακόμα λήξη στον υπόλοιπο πλανήτη.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι υπάρχουν δύο ύποπτα περιστατικά που έχουν συμπτώματα του θανατηφόρου ιού, Έμπολα. Συγκεκριμένα, ως ύποπτοι εμφανίστηκαν ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Λαϊκό», αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις σχετικές, ο ένας ασθενής προέρχεται από τη Λιβύη και ζήτησε να εξεταστεί από ειδικούς, ενώ νοσηλεύεται ήδη σε θάλαμο απομόνωσης στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο δεύτερος, ήρθε από χώρα της Αφρικής και αφού εξετάστηκε διακομίστηκε για νοσηλεία, μέχρι επιβεβαίωσης ή διάψευσης του ιού Έμπολα, στο «Λαϊκό». Τελικά, διαγνώσθηκε πώς και οι δύο άνδρες πάσχουν από ελονοσία.

Ο πλανήτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Και μπορεί τα πράγματα στην χώρα μας να είναι –προς το παρόν- εκτός κινδύνου, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει τον πλανήτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν ότι ανέβασαν το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στο υψηλότερο που υπάρχει, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία εντοπισμού τυχόν κρούσματος, όπως επισημαίνεται και στις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα. Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι ένα «έκτακτο γεγονός», αναφέρει ακόμα ο ΠΟΥ ενώ προσθέτει πώς, ενώ όλες οι χώρες, στις οποίες έχει εμφανιστεί ο ιός, μέχρι στιγμής, δηλαδή στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε, θα πρέπει να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, δεν θα πρέπει να ισχύσει γενική απαγόρευση στις διεθνείς αεροπορικές μετακινήσεις ή στο εμπόριο.

Ο Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια, τόνισε ότι με τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού, μπορεί να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του. «Δεν πρόκειται για μία μυστηριώδη ασθένεια. Πρόκειται για μία μολυσματική νόσο που μπορεί να συγκρατηθεί. Δεν πρόκειται για ιό που μεταδίδεται από τον αέρα», είπε ο Φουκούντα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έκανε τηλεφωνικώς από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι αυτή η επιδημία είναι η σοβαρότερη των τελευταίων σχεδόν 40 ετών από τότε δηλαδή που εντοπίστηκε ο Έμπολα για πρώτη φορά στους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε αδυναμίες των χωρών που έχουν πληγεί μέχρι τώρα, αναφέρει ο ΠΟΥ, με τα συστήματα υγείας τους να είναι ανεπαρκή και με ελλείψεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή.

Οι χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία απλώς δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να χειριστούν από μόνες τους μία κρίση τέτοιων διαστάσεων και τόσο πολύπλοκη, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν. Η ίδια μάλιστα, τόνισε ότι δεν θα σημειωθούν κρούσματα του ιού σε όλες τις χώρες ή ακόμη στις περισσότερες χώρες, αλλά η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα είναι «μία ανοιχτή έκκληση αλληλεγγύης προς τη διεθνή κοινότητα».

Η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη εμπειρίας ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα και παρερμηνείες αναφορικά με την ασθένεια, περιλαμβανομένου του τρόπου μετάδοσής της, «συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για κάποιες κοινότητες».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα