Τα ελληνικά όπλα που θα αντιμετωπίσουν την τρόικα

«Η πρώτη μάχη ήταν επιτυχημένη», λένε στο Μαξίμου για την αποδοχή της ομιλίας Σαμαρά στα εγκαίνια της ΔΕΘ και τις προοπτικές που έδωσε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από τα μνημόνια. Όμως οι εντυπώσεις δεν λύνουν τα προβλήματα και γι’ αυτό το λόγο στο πρωθυπουργικό επιτελείο ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα.

Το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η πιστή και επιτυχημένη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και η ελπίδα ότι θα οδηγήσουν σταδιακά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, επαναφέροντας την Ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, θα φανούν στους προσεχείς μήνες. Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις και να γίνουν σωστές επιλογές από τους Ευρωπαίους καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στις αγορές.

Αυτή η εβδομάδα θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες, καθώς αποτελεί την αντίστροφη μέτρηση για την κρισιμότερη διαπραγμάτευση της χώρας από τη μέρα που μπήκε στο μηχανισμό διάσωσης, με πρώτο σταθμό την επιστροφή της τρόικας για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, αν και αφορά την έγκριση εκταμίευσης μόλις 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, θα είναι ουσιαστικά αυτή που θα θέσει στους ευρωπαίους εταίρους τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για τα έτη 2015-16.

Το στοίχημα του πρωθυπουργού πέρα από την τήρηση των συμφωνηθέντων είναι να πάρει μπρος η οικονομία και να περάσει σε θετικό πρόσημο ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Αν αυτό γίνει, θα συνοδευτεί από μια σημαντική αναστροφή της ψυχολογίας στη χώρα και την αγορά, που θα βάλει και το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό σε νέα βάση. Πιθανόν τότε, η κυβέρνηση να κρίνει σκόπιμο να μπει με περισσότερο δυναμικό τρόπο στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ίσως έτσι εξηγείται η ανησυχία που προκάλεσε η πρόωρη συζήτηση και οι διαφορετικές προσεγγίσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το κλειδί
Το μήνυμα που στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς σε Βερολίνο και ΔΝΤ, τόσο με τις παρεμβάσεις του, όσο και με τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με ξένους ηγέτες είναι: «Όχι νέα μέτρα. Τηρούμε τα συμφωνηθέντα. Τηρήστε και εσείς ότι έχουμε συμφωνήσει». Ο στρατηγικός στόχος της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το κλειδί για πολλές από τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και πάνω σε αυτόν θα οικοδομηθεί και ο επικείμενος προϋπολογισμός. Αυτή η εβδομάδα θα κυλήσει σε έντονους ρυθμούς προετοιμασίας για την άφιξη της Τρόικας με στόχο να μην ζητηθούν νέα μέτρα και να μην υπάρξει εμπλοκή που θα επηρεάσει αρνητικά το κλίμα για τις αποφάσεις κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τα επόμενα έτη, χωρίς να υπάρξει ένα νέο μνημόνιο.

Για να κερδίσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης, η Αθήνα έχει κάποια δυνατά όπλα, αυτά είναι, η καλή τουριστική περίοδος, το πρωτογενές πλεόνασμα και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Η καλή χρονιά του τουρισμού, άλλαξε τα δεδομένα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε σημαντικά μικρότερη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο του έτους, έναντι της αρχικής εκτίμησης (3,8% από 4,6%).

Στο πεδίο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται αισιοδοξία και μιλάνε για την επίτευξη βασικών μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως αυτή της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, και την απουσία δημοσιονομικού κενού ως τα τέλη του 2014. Επίσης, υπάρχει εντολή για να προχωρήσει ικανοποιητικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ότι το χαμένο έδαφος θα καλυφθεί την προσεχή χρονιά.

Οι εκκρεμότητες
Η ελληνική κυβέρνηση όμως για να ισχυροποιήσει τη θέση της έναντι της τρόικας, οι επικεφαλείς της οποίας φθάνουν στις 22 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, ανήμερα των γερμανικών εκλογών, πρέπει να τρέξει για να κλείσει τις εξής εκκρεμότητες, ώστε να εκταμιευθεί και η επόμενη δανειακή υποδόση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ύψους 1 δισ. ευρώ:

* Ολοκλήρωση της μετακίνησης των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλων 12.500 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

* Λήψη οριστικών αποφάσεων για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

* Ρύθμιση των οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και να έχουν εκκαθαριστεί οι οφειλές αυτές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

* Θέσπιση νέου κώδικα φορολογικής δικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα