Τετ α τετ με φόντο Συρία και Κυπριακό

Αν δεν ήταν η κρίση στη Συρία, σίγουρα το θέμα που θα κυριαρχούσε στη συνάντηση Ερντογάν – Ομπάμα θα ήταν το Κυπριακό. Η συριακή κρίση ωστόσο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ανοικτά την υποστήριξή του σε αμερικανική επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, την άμεση προμήθεια των ανταρτών με όπλα και ίσως μεγαλύτερη συνδρομή από το ΝΑΤΟ.

Στο άλλο καυτό θέμα, το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα ζητήσει την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπάρξει άμεση και γρήγορη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Παράλληλα, θα επαναλάβει την αντίθεση της Άγκυρας στη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες από πλευράς Κύπρου, μέχρι να λυθεί το θέμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Ομπάμα αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να δοθεί κάποιος χρόνος στη νέα κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα.

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα συζητηθούν και στη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Τζον Κέρι και Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην ΗΠΑ. Ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί, επίσης, τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Το Κυπριακό εξάλλου ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που συζήτησαν χθες στην έδρα του ΟΗΕ ο Γ.Γ. του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας, «ο Γενικός Γραμματέας ανέπτυξε τη σημασία της χρησιμοποίησης του προσεχούς διαστήματος, ως ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος στο κυπριακό πρόβλημα».

Ζ.Ε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα