Το διπλό ευρω- στοίχημα του Κυριάκου

Ρόλο πρωταγωνιστή στη μεταπανδημική –και μετά… Μέρκελ– Ε.Ε. διεκδικεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, επιδιώκοντας αφενός την αναθεώρηση των αυστηρών στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας, αφετέρου την υιοθέτηση από τις Βρυξέλλες της ελληνικής πρότασης για υγειονομικό green pass επτάμηνης ισχύος και όχι εννεάμηνης που έχει αποδεχθεί η Κομισιόν

Αποφασισμένος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στη μετά Μέρκελ εποχή, φέρεται να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε αυτήν τη διάθεση από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, όταν αντιμετώπισε με αποφασιστικό τρόπο το πρώτο κύμα, ταυτόχρονα με την υβριδική επίθεση της Τουρκίας μέσω των μεταναστών στον Έβρο.

Τότε, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κλειστές όλες τις οικονομίες της Ευρώπης ήταν εκ των πρώτων που έθεσε το ζήτημα για κοινή περπατησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση σε όλες τις οικονομίες και η αναγκαιότητα των κρατικών ενισχύσεων. Στάθηκε αποφασιστικά στο πλευρό του Μακρόν και του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, φτάνοντας στο σημείο να ψυχρανθούν οι σχέσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ως συνήθως ήταν επιφυλακτική.

Τα δύο νέα στοιχήματα του Έλληνα πρωθυπουργού, πολύ σημαντικά για τη χώρα, είναι να ισχύσει και στην Ευρώπη το ανανεωμένο green pass για τον κορωνοϊό, να έχει διάρκεια επτά μηνών και όχι εννέα που έχει αποδεχθεί η Κομισιόν. Κι αυτό διότι ενώ θα ζητά η Ελλάδα από τους δικούς της υπηκόους επτάμηνο πιστοποιητικό, θα υποδέχεται τουρίστες με εννεάμηνο πιστοποιητικό. Βέβαια στο συγκεκριμένο ζήτημα θα παίξει σημαντικό ρόλο και το ότι η Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν δήλωσε αποφασισμένη να ανοίξει τη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να σκεφτεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει». Εξάλλου, όπως ενημέρωσαν την κα Λάιεν οι υπεύθυνοι των BioNTech και Pfizer, μέσα σε 100 ημέρες θα έχουν προσαρμόσεις τα εμβόλια και για τη μετάλλαξη «Ο».

Το σύμφωνο σταθερότητας

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και της Δημοσιονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. υπό το φως και των φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση της «πράσινης» μετάβασης. Αυτή είναι η θέση του κ. Μητσοτάκη, την οποία εξέφρασε για μία ακόμη φορά και στην διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Climate change: An existential Crisis».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν και του Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν καμία απολύτως αντίδραση από τις χώρες του Βορρά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει πως οι μέχρι πρότινος αυστηροί στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας μοιάζουν πλέον απαρχαιωμένοι σημειώνοντας ότι «θα χρειαστούμε περισσότερα κονδύλια». Τόνισε, δε, ότι η άσκηση εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στη χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ορόσημο τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, επικαλούμενος τα 32 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Τόνισε, δε, πως σημαντικό κομμάτι από τα 19 δισ. των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί στην «πράσινη» μετάβαση και συμπλήρωσε ότι θα αποβεί σημαντική και η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα