Το πιο σύντομο ανέκδοτο (προανακριτική Novartis)

Ήταν η πιο σύντομη προανακριτική επιτροπή (όπως λέμε το πιο σύντομο ανέκδοτο), αποδεικνύοντας πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενδιαφερόταν μόνο να ρίξει λάσπη στους πολιτικούς της αντιπάλους. Ο λόγος για την προανακριτική για την υπόθεση Novartis.

Χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συνεδρίασαν υπό τον Θοδωρή Δρίτσα, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποχωρήσει καταγγέλλοντας τις πρακτικές του προέδρου, ο οποίος ακολούθησε κατά γράμμα τις εντολές του Μαξίμου, αποφασίζοντας ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της δωροδοκίας-δωροληψίας. Έτσι λοιπόν ο φάκελος θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας, δόθηκε προθεσμία μέχρι την επόμενη Τρίτη σε όλα τα κόμματα να στείλουν τις πορισματικές τους αναφορές προκειμένου στην επόμενη συνεδρίαση που θα είναι και η τελική να συνταχθεί το πόρισμα της επιτροπής το οποίο θα σταλεί στην ολομέλεια για συζήτηση και στη συνέχεια και τυπικά η υπόθεση θα επιστρέψει στη δικαιοσύνη για την διερεύνηση των δύο συγκεκριμένων αδικημάτων.

Για το θέμα της δωροδοκίας-δωροληψίας ο κ. Δρίτσας ρωτήθηκε γιατί η επιτροπή δεν έλαβε υπόψη της νομολογία του δικαστικού συμβουλίου που υπάρχει από την περίοδο της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου και συγκεκριμένα το 2011, σύμφωνα με την οποία η δωροδοκία-δωροληψία εμπίπτει στα καθήκοντα του υπουργού και άρα και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι η νομολογία είναι σεβαστή ωστόσο δεν είναι νόμος και πως η επιτροπή είχε διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Ο κ. Δρίτσας έκανε και ένα πολιτικό σχόλιο σχετικά με τις εξελίξεις στην προανακριτική λέγοντας ότι “η απόφαση που ελήφθη απόψε ανοίγει το δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και για την δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου έτσι ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου οι αθώοι να δικαιωθούν και οι ενοχοποιημένοι να δικαστούν όπως πρέπει να δικαστούν και το πολιτικό σύστημα να έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του”.

Η αντίδραση

Πάντως βουλευτές της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την εξέλιξη ανέφεραν ότι πιστοποιείται το απόλυτο φιάσκο στο οποίο κατέληξε η προσπάθεια της κυβέρνησης να λασπώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Να σημειωθεί ότι από τους κατηγορούμενους ουδείς αποδέχθηκε να καταθέσει, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά των εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσήλθε μόνος του και από την κατάθεση του προέκυψε ότι αφενός μεν δεν εμπλέκεται πουθενά, αφετέρου δε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Α’ Πειραιά Κώστας Δουζίνας (έχει σπουδάσει νομική) παραδέχτηκε ότι η δίωξη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν για πολιτικούς λόγους.

Τέλος θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει καταθέσει μηνύσεις κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ όλοι όσοι στάλθηκαν με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην προανακριτική έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ έχουν απατήσει από την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, να επισπεύσει την έρευνα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Διαβάστε επίσης