Το “απολογητικό υπόμνημα” της Κομισιόν για τα κενά στις παραδόσεις εμβολίων

Η Ε.Ε. θα εξασφαλίσει τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων το συντομότερο δυνατόν

Γράφαμε τη δεύτερη ημέρα του καινούργιου χρόνου στο iapopsi.gr για τα κενά που παρατηρούνται στις παραδόσεις εμβολίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το θέμα δεν έχει σταματήσει να απασχολεί έντονα τις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις Pfizer/Biontech για την παραγγελία επιπλέον εμβολίων. Επιπρόσθετα η σημερινή τοποθέτηση του αρμόδιου για θέματα υγείας εκπροσώπου της Κομισιόν, Στεφάν Nτε Κερμέκερ, έμοιαζε περισσότερο με… απολογητικό υπόμνημα παρά με ενημέρωση για το πώς φτάσαμε ως εδώ.
Συγκεκριμένα πριν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεσμευτεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσει τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων το συντομότερο δυνατόν, τόνισε ότι ο στόχος της Ε.Ε. ήταν να διασφαλιστεί ένα εμβολιαστικό χαρτοφυλάκιο ποικιλία σχημάτων, ωστόσο «αυτό το χαρτοφυλάκιο αναπτύχθηκε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας».
«Όταν διαπραγματευόμασταν με τις έξι εταιρείες και με άλλες εταιρείες δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από αυτά τα εμβόλια θα θεωρείτο ασφαλές και αποτελεσματικό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε ο Nτε Κερμέκερ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής ήταν η ΕΕ να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο με ποικιλία, να εξασφαλίσει δόσεις από διαφορετικές εταιρείες» έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ένα ή περισσότερα εμβόλια να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι η ΕΕ εστιάζει στο «να διαβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της στρατηγικής  γίνεται σωστά και ότι όλοι οι παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών κάνουν αυτό που πρέπει από την πλευρά τους».
Προσέθεσε ότι «οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί όσον αφορά την εξέλιξη του εμβολιασμού» και κατέληξε λέγοντας πως η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι, με όλες τις προσπάθειες που κάνει, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων το συντομότερο δυνατόν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα