Τουρκία: Οργισμένοι οι πολίτες – «Πεθαίνουμε της πείνας» λένε

Α Απόγνωση  και οργή  προκαλούν σε πολλούς πολίτες, οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών που πλέον δεν έχουν να φάνε, με την οικονομία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Χαρακτηριστικό της αστάθειας στην τουρκική οικονομία είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια που έχει περάσει η Τουρκία στο προεδρικό σύστημα, έχει αλλάξει 4 φορές ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ενώ σε 13 μήνες έχουν αναλάβει υπουργοί Οικονομικών τρία διαφορετικά πρόσωπα

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, πραγματοποίησε οδοιπορικό στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης μιλώντας με πολίτες, μαγαζάτορες και επαγγελματίες οι οποίοι μετέφεραν την αγανάκτησή τους.

«Ο κόσμος πεθαίνει της πείνας. Ο Ερντογάν να βγει στον δρόμο να δει την κατάσταση του λαού. Πεινάει ο κόσμος», δηλώνει ένας απεγνωσμένος Τούρκος πολίτης.

Έπειτα ένας πωλητής τυριών, απογοητευμένος λέει πως «ο κόσμος παλιά ερχόταν εδώ για να αγοράσει φθηνά, τώρα δεν έχει νόημα».

Πωλητής κουλουριών αποκάλυψε πως οι περισσότεροι πελάτες του είναι πλέον ξένοι καθώς οι Τούρκοι παραπονιούνται για την τιμή του αφού έχει φτάσει πλέον στις 3,5 λίρες. «Ο κόσμος παραπονιέται, αυξήσεις έρχονται σε όλα. Μία φιάλη υγραερίου πήγε από τις 25 στις 40 λίρες», λέει άλλος, την ώρα που οι ξηροί καρποί κάσιους έχουν διπλασιάσει την τιμή τους.

Στα ύψη τιμές και πληθωρισμός

Συγκεκριμένα η τιμή στο κουλούρι αυξήθηκε κατά 40%, έφτασε δηλαδή τις 3,5 λίρες από τις 2,5 ενώ υπάρχουν αναφορές από κουλουράδες ότι πήγαιναν πελάτες και τους ζητούσαν μισό κουλούρι!

Επίσης, 46% αύξηση τιμής σημειώθηκε και για το γάλα και το κόστος τος αβγού από τη μία λίρα πήγε στις δύο.

Η αύξηση είναι τεράστια, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να φτάσει μέχρι και στο 60% από τις ανατιμήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα