Τροχάδην τριών μηνών για την κυβέρνηση

Το Μαξίμου ζητά ταχύτερο βηματισμό από τους υπουργούς για τα θέματα της Δικαιοσύνης, των ιδιωτικών ΑΕΙ, της πρωτοβάθμιας υγείας και της οικογένειας

Μπορεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης το κυρίαρχο θέμα να ήταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, όπως ο χρόνος που θα κατατεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία στην δημόσια διαβούλευση και από εκεί στην Βουλή προς ψήφιση, όμως δεν ήταν το μοναδικό θέμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Συζητήθηκαν και όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη, το στρατηγικό σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Όμως όταν έκλεισαν τα φώτα και οι κάμερες απομακρύνθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά ζήτησε ταχύτερο βηματισμό από όλους τους υπουργούς, ώστε να υπάρξει ορατό για την κοινωνία αποτέλεσμα των δράσεών της κυβέρνησης μέσα στην άνοιξη. Για αύξηση των κυβερνητικών ρυθμών και για μεγαλύτερο συντονισμό μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του Ιανουαρίου, που διεξήχθη αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.

Ποια είναι η διαφορά σε αυτές τις 20 ημέρες μεταξύ των δύο συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου; Ότι αυτή την φορά τα όσα είπε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός ήταν με την μορφή τελεσίγραφου. Και μάλιστα με απώτερο διάστημα τους τρεις μήνες, ώστε να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα. Οπότε πολλοί θα αναρωτηθούν για τον ποιον ή για ποιους χτυπάει η καμπάνα. Οι παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρωθυπουργός είναι σε σχολεία και πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δικαστήρια, καθώς και για τους νέους, τους οικογενειάρχες και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Θέλω μήνες παραγωγής πια αποτελεσμάτων» είπε συγκεκριμένα.

Το συνέδριο

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η προθεσμία που έχει δώσει ο πρωθυπουργός ολοκληρώνεται τον Απρίλιο. Κάτι που σημαίνει ότι τότε ίσως αναμένουμε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ειδικά εάν κάποιοι υπουργοί περάσουν κάτω από την βάση τον πήχη που τους έχει τεθεί. Οι πιέσεις του πρωθυπουργικού γραφείου προς τους υπουργούς είναι η προώθηση κάθε ώριμου πρότζεκτ αλλά, πολύ περισσότερο, η πρακτική εφαρμογή ήδη θεσμοθετημένων ρυθμίσεων (δηλαδή ολοκλήρωση κανονιστικών πράξεων, αποφάσεων κ.λπ.).

Κι όπως παραδέχονται συνομιλητές του πρωθυπουργού «έχει να κάνει με δύο καθοριστικούς σταθμούς που έχει θέσει ο πρωθυπουργός». Ο ένας είναι οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου να τρέξει την καμπάνια με το σταθερό αφήγημα του εκσυγχρονισμού παντού. Ο άλλος κρίσιμος σταθμός είναι το κομματικό συνέδριο. Ένα συνέδριο που εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα διεξαχθεί στο πρώτο μισό του Απριλίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και στο Συνέδριο πέραν του πανηγυρικού χαρακτήρα αναμένονται και συζητήσεις για τη φυσιογνωμία της παράταξης. Ήδη ο αποπεμφθείς υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Γιάννης Οικονόμου, προ ημερών έκανε λόγο ότι «λόγω της στροφής προς τον φιλελευθερισμό κινδυνεύουμε να απομακρυνθούμε από την βάση του κόμματος». Ως απάντηση προς τον κ. Οικονόμου επισημάνθηκε κάτι που θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στην ομιλία Μητσοτάκη στο Συνέδριο, ότι «η Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε ευρεία ακροατήρια, σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία».

Οπότε ο πρωθυπουργός εκτιμά πως το διάστημα μέχρι τον Απρίλιο υπάρχει η άνεση για δραστικές αποφάσεις, οι οποίες δύσκολα θα πληγώσουν το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές. Με την προϋπόθεση βέβαια, ότι μέχρι τον Απρίλιο οι πολίτες θα έχουν δει ότι αναχαιτίστηκε ένα μέρος της ακρίβειας και σταθεροποιηθούν οι τιμές. Εκείνο που ξορκίζουν είναι τυχόν χαλάρωση ρυθμών και, ακόμα χειρότερα, η αναποτελεσματικότητα, όσο θα πλησιάζει μια παραδοσιακά χαλαρή εκλογική διαδικασία. Μέχρι τώρα με βάση τις δημοσκοπήσεις και η ψαλίδα με το δεύτερο κόμμα είναι της τάξης του 20%, ενώ η αντιπολίτευση δεν κερδίζει από τις κυβερνητικές αστοχίες.

Οι τομείς επιτάχυνσης

Στις άμεσες προτεραιότητες του σχεδιασμού του Μαξίμου είναι να μειωθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οπότε και ο υπουργός Δικαιοσύνης καλείται σε μπαράζ δραστικών κινήσεων στο σύστημα. Την επιχείρηση επίσπευσης των υποθέσεων στη διοικητική, πολιτική και ποινική Δικαιοσύνη διαπερνά ο επερχόμενος νέος δικαστικός χάρτης – ένα θέμα που το Μαξίμου θέλει ιδανικά να επικοινωνήσει πριν από τις ευρωεκλογές, μιλώντας για «ριζική νέα αρχιτεκτονική στη Δικαιοσύνη». Με τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα επανεξετάζονται ο χωροταξικός σχεδιασμός, η οργάνωση και διοίκηση των δικαστηρίων, η επικαιροποίηση των δικονομικών διαδικασιών. Εκτός του δικαστικού «χάρτη» και πέραν των αλλαγών στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προετοιμάζονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρεμβάσεις και στην πολιτική δικονομία.

Για το υπουργείο Παιδείας και τον Κυριάκο Πιερρακάκη προέχει ως ορόσημο τετραετίας η θεσμοθέτηση της δυνατότητας λειτουργίας παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ (θέμα που έχει προκαλέσει πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και κύμα καταλήψεων), ωστόσο εκτός από το «ελεύθερο πανεπιστήμιο», αλλά και την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην επαγγελματική εκπαίδευση, ζητούνται ταχύτητες στο πρότζεκτ «ανοιχτό σχολείο». Αφενός με προσπάθεια επιτάχυνσης της εφαρμογής ήδη θεσμοθετημένων αλλαγών (ενδεικτικά, η συνέχεια της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και η ολοκλήρωση μέσα στην άνοιξη της επιλογής στελεχών εκπαίδευσης όπως οι «επόπτες ποιότητας» και οι «προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων», αφετέρου με νέες δράσεις στη σχολική καθημερινότητα.

Υγεία-οικογένεια

Ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης πρέπει να ετοιμάσει το νέο «χάρτη» με αλλαγές στις υγειονομικές περιφέρειες και στις στοχεύσεις και τη λειτουργία κάθε νοσοκομείου. Παράλληλα προτεραιοποιείται η ανάγκη λήψης αποφάσεων βελτίωσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Παραμένει, για παράδειγμα, ανοιχτό στοίχημα – και πιο δύσκολο απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν – η εδραίωση του «προσωπικού γιατρού» που έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Πριν από αυτά ζητείται άμεση αλλαγή εικόνας στις αναμονές στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό και επισπεύδεται η ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων, ένα βήμα που αναμένεται τον Φεβρουάριο και ενδεχομένως να λειτουργήσει ως αφετηρία για έναρξη – σε δεύτερο χρόνο – και απογευματινών χειρουργείων εντός του ΕΣΥ.

Τέλος το Μαξίμου αναμένει χειροπιαστό αποτύπωμα και από το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας. Στις προτεραιότητες για τη Σοφία Ζαχαράκη είναι η κατάρτιση του πρώτου «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό και την Οικογένεια» και η παρουσίαση στον πρωθυπουργό προτεινόμενων δράσεων και στόχων εντός της άνοιξης. Ταυτόχρονα, την κυβέρνηση την «καίει» και η στεγαστική πολιτική. Πέραν του προγράμματος «Σπίτι μου» (χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια 25-39 ετών), το βάρος πέφτει πλέον στην «κοινωνική αντιπαροχή». Δηλαδή, την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για παροχή κατοικίας µε χαμηλό ενοίκιο. Η δράση αφορά, κατά τον σχεδιασμό, ανέγερση 2.500 κατοικιών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα