Τσακαλώτος έτοιμος για όλα…

«Ευκλείδη, να τελειώνουμε», φέρεται να είναι η γραμμή που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Οικονομικών. Η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα μια φορά μπροστά σε κρίσιμα αδιέξοδα και η ανησυχία είναι έντονη. Το πάθημα του 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί και αυτό πλέον είναι ξεκάθαρο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Στις εντυπώσεις φαίνεται πως θα περιοριστεί η κυβέρνηση. Η μάχη με τους δανειστές δείχνει να χάνεται και το κακό σενάριο που ήθελε την αξιολόγηση να κλείνει τον Μάιο, έτσι ώστε η ελληνική πλευρά να υποχρεωθεί να υπογράψει τα πάντα όλα, αποκτά σάρκα και οστά. Το Πάσχα των Καθολικών με συνοπτικές διαδικασίες έγινε Ορθόδοξο Πάσχα, αλλά η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι μακρά για το Μέγαρο Μαξίμου μιας και έχει ήδη ξεκινήσει και το ομολογούν τα κυβερνητικά στελέχη που δείχνουν ανήμπορα μπροστά στα αιτήματα του κουαρτέτου.

Ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως μόνη κόκκινη γραμμή τις κύριες συντάξεις, κάτι που σημαίνει πως όλα τα υπόλοιπα έχουν μπει στο τραπέζι: κατώτατη (εθνική) σύνταξη, αφορολόγητο, απολύσεις κοκ. Οι δανειστές από την πλευρά τους ως καλοί λογιστές ξεκαθαρίζουν πως εφόσον τα χρήματα που απαιτούνται δεν θα βρεθούν από περικοπές, τότε θα πρέπει να βρεθούν από την επιπλέον αύξηση της φορολογίας. Ειδικά για το αφορολόγητο, το κουαρτέτο ζητά κατάργηση του ισχύοντος συστήματος για το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και αντικατάστασή του από σταθερό αφορολόγητο αλλά σε χαμηλότερο ύψος. Οι πιστωτές θεωρούν ότι το σημερινό ύψος είναι ιδιαίτερα υψηλό, λόγω και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις εξαιτίας της κρίσης.

Το σημερινό έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προκύπτει από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει μια παραλλαγή του παλαιότερου συστήματος με το σταθερό αφορολόγητο (παλαιότερα ήταν στις 12.000 ευρώ, στη συνέχεια υπήρξαν δύο μειώσεις που το προσδιόρισαν στις 5.000 ευρώ και στο τέλος αντικαταστάθηκε από τη σημερινή έκπτωση φόρου).

Από την άλλη, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει φορολογικό συντελεστή 22% έως τις 25.000 ευρώ, 32% για 25.000 έως 30.000 ευρώ, 42% από 30.000 ευρώ και έως 60.000 ευρώ, και 50% για μεγαλύτερα ποσά. Οι πιστωτές σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκαν αντίθετοι με την αύξηση της φορολογίας στα υψηλότερα εισοδήματα. Στην πράξη, με την πρόταση αυτή για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, στα ενοίκια και στην εισφορά αλληλεγγύης που θα πρέπει να αποδώσουν 1% του ΑΕΠ στα κρατικά ταμεία, η τρόικα επιδιώκει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπολογίζει το κενό σε περίπου 3% του ΑΕΠ έως το 2018, και η πρόταση της τρόικας είναι αυτό το μέγεθος να καλυφθεί κατά 1% από το ασφαλιστικό, κατά 1% από τη φορολογία και 1% από άλλες παρεμβάσεις.

Η εικόνα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη νέα συνάντηση σήμερα Σάββατο. Το μόνο δεδομένο είναι πως, για να κλείσει η αξιολόγηση, θα πρέπει να υπάρξουν οπωσδήποτε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και επώδυνες παρεμβάσεις στο φορολογικό. Το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει για πιο περιορισμένα μέτρα, με όπλα, τη σταθερά καλύτερη από τους στόχους, πορεία των εσόδων και το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2% του ΑΕΠ του 2015.

Οι θεσμοί θα ανοίξουν, επιπλέον, το θέμα των αμυντικών δαπανών για τις οποίες υπάρχει η πρόβλεψη για περικοπή 500 εκαατ. ευρώ, αλλά και το θέμα των επιχορηγήσεων σε κρατικές εταιρείες, καθώς και την πορεία των οικονομικών σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσια νοσοκομεία και ΟΤΑ. Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα επιχειρηθεί να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα για την εξόφλησή τους.

Δόλωμα το χρέος
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει σαφές πως αν θέλουν να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, κάτι που επί της ουσίας αποκλείει η Γερμανία αλλά επιμένει το ΔΝΤ, θα πρέπει πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση. Σαφές όμως έχει γίνει πως η συζήτηση για το χρέος θα είναι ακόμα πιο επώδυνη, μιας και το ΔΝΤ αρνείται να συμμετέχει στη χρηματοδότηση αν η όποια περικοπή δεν συνοδευθεί από σκληρά μέτρα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μείωση του δημόσιου τομέα, με κλείσιμο επιχειρήσεων και αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση των απολύσεων, περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και άλλα. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σχολιάζεται πως όλα θα μπορούσαν να συζητηθούν σε σχέση πάντα με το πώς θα διαμορφωθεί στο τέλος το ύψος του χρέους, αλλά και σε τι χρόνους θα πρέπει όλα αυτά να υιοθετηθούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα