ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Νικητής αλλά οικειοθελώς στην… απ’ έξω ο Μπορίσοφ

Υποστήριξε ότι «δεν είναι σωστό να διαιρεθεί το έθνος (...) Επομένως θα προτείνω άλλον πρωθυπουργό, με πολύ σαφή ευρωπαϊκό και NATOϊκό προσανατολισμό»

Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην «Α» ότι ο μεγάλος νικητής των βουλγαρικών εκλογών της 4ης Απριλίου δεν ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο κόμμα του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά ο «δευτεραθλητής» –δημοφιλής παρουσιαστής και τραγουδιστής στο επάγγελμα– Σλάβι Τριφόνοφ.

Ωστόσο οι εκπλήξεις των πολιτικών εξελίξεων στη Βουλγαρία δεν σταματούν εκεί, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπορίσοφ δήλωσε μεσοβδόμαδα ότι αν και το κεντροδεξιό κόμμα του, το GERB, κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, εκείνος δεν θα ηγηθεί του επόμενου κυβερνητικού σχήματος.

Ο Μπορίσοφ εξήγησε πως όταν ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ δώσει στο κόμμα του τη σχετική εντολή, το GERB θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη από άλλα κόμματα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση αλλά θα προτείνει άλλον υποψήφιο για να ηγηθεί του σχήματος. Το όνομα του επικεφαλής που θα προτείνει δεν το αποκάλυψε, τον λόγος όμως της δική του αποχής τον δημοσιοποίησε λέγοντας: «Δεν είναι σωστό να διαιρεθεί το έθνος (…) Επομένως θα προτείνω άλλον πρωθυπουργό, με πολύ σαφή ευρωπαϊκό και NATOϊκό προσανατολισμό».

Προφανώς η αιτία να διαιρεθεί το βουλγαρικό έθνος δεν είναι ότι ο Μπορίσοφ δεν είχε ως πρωθυπουργός σαφή ευρωπαϊκό και NATOϊκό προσανατολισμό. Μάλλον το αντίθετο συνέβη στη διάρκεια των ετών που κυβέρνησε. Αυτό που πιθανότατα θα λειτουργούσε διχαστικά για σημαντική μερίδα ων Βούλγαρων ψηφοφόρων είναι να ξαναδούν τα ηνία της χώρας στα χέρια του ίδιου ανθρώπου που θεωρούν υπεύθυνο για τα ανεξέλεγκτα φαινόμενα διαφθοράς στη Βουλγαρία. Κι αυτό ο Μπορίσοφ το αντιλαμβάνεται γι’ αυτό τράβηξε χειρόφρενο και στέκεται –για την ώρα τουλάχιστον– στα… πιτς.

Εννοείται πως αν το GERB δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, το νέο αντισυστημικό κόμμα του Τριφόνοφ θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με ορατό πάντα και το ενδεχόμενο οι διερευνητικές να αποβούν άκαρπες και να ξαναστηθούν νέες κάλπες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα