Υποκλοπές

Αναζητά υποψήφιο

Σε δύσκολη θέση από ότι μαθαίνω έχουν περιέλθει τα δύο μεγάλα κόμματα για να βρουν το κατάλληλο πρόσωπο, που θα είναι υποψήφιο για τον δήμο της Αθήνας. Στη ΝΔ βέβαια έχουν την χρυσή εφεδρεία που ακούει στο όνομα Νικήτας Κακλαμάνης, όμως δεν ισχύει το ίδιο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα τα προβεβλημένα στελέχη ράβουν υπουργικά κοστούμια και δεν θέλουν να μπουν στην διαδικασία της ταλαιπωρίας των δημοτικών εκλογών. Βέβαια πλησιάζουν οι μέρες της επιλογής και δεν είναι λίγοι αυτοί που απεύχονται να τους πέσει ο κλήρος και να σηκώσουν το βάρος. Γι’ αυτό και πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση είναι να στηριχθεί κάποιος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, ώστε εάν ηττηθεί να τους φορτώσουν το φταίξιμο, ενώ εάν τα καταφέρει, τότε θα έχουν καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην όποια βάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς, που έτσι κι αλλιώς προσπαθούν αν συστήσουν την «ελιά». Πάντως δεν είναι και λίγοι αυτοί που λένε, ότι θα κερδίσει το χρίσμα η Πορτάλιου.

Πολλοί καβγάδες

Παράπλευροι καυγάδες την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για τη σύνθεση της κοινής Οργανωτικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές, δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα στην Κεντροαριστερά. Από τη μια πλευρά, έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όλων αυτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα και από τη άλλη πλευρά διυλίζεται κάθε λέξη -ιδίως στο ΠΑΣΟΚ- που εκστομίζουν στελέχη των «58». Ακόμα και όσων δεν ανήκουν στους «58» όπως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο βαθύ ΠΑΣΟΚ, νοσταλγούς του Ανδρέα και του συνεργάτες του Άκη που έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της «παπανδρεϊκής» πτέρυγας εξοργίστηκαν όπως ήταν αναμενόμενο και σύμφωνα με ψύχραιμα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, οι «απροσεξίες» των «58» απλώς αυξάνουν την πίεση που ασκείται στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος επιμένει στο ευρύ προσκλητήριο για την ανασύνταξη της παράταξης.  Ισχυρότερες είναι οι αναταράξεις στη ΔΗΜΑΡ, η οποία προς το παρόν αντιμετωπίζει με αμηχανία το φλερτ των στελεχών της με τους «58».

Θα επιμείνει

Μπορεί ο Ανδρέας Παπαδόπουλος να είδε τον στενό φίλο του, Σπύρο Λυκούδη, να κρατά αποστάσεις από την πρωτοβουλία του να μιλήσει στην εκδήλωση των «58» στην Κηφισιά, ωστόσο ο ίδιος δεν το βάζει κάτω. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ., φέρεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί ως  το τέλος τις απόψεις του υπέρ των «58» και της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, ακόμη κι αν αυτό σημάνει το τέλος της σχέσης του με τη ΔΗΜ.ΑΡ. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι ο Παπαδόπουλος δεν κατανοεί τη στάση του Σπύρου Λυκούδη, καθώς ο τελευταίος έχει υπάρξει «κολλητός» φίλος με τον Φώτη Κουβέλη για περισσότερα από 40 χρόνια… Ήδη, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ετοιμάζει την επόμενη εμφάνισή του σε πολιτική εκδήλωση της Κίνησης, την ερχόμενη Δευτέρα, αυτή την φορά στον Πειραιά. Στην ίδια εκδήλωση, της 3ης Φεβρουαρίου στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, θα μιλήσουν ακόμα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος και ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, με τα βλέμματα πάντως να στρέφονται στον πρώην εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ που συγκεντρώνει λόγω επικαιρότητας τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.

Για μία νέα περίοδο

Την ξαφνική …αγάπη του Ανδρέα Λοβέρδου προς το ΠΑΣΟΚ όπως ερμηνεύθηκαν όσα είπε περί πρότασης του Ευάγγελου Βενιζέλου που βλέπει κατ’ αρχήν θετικά, έρχεται να εξηγήσει μία μυστική συνάντηση των δύο ανδρών που αποκαλύφθηκε τώρα, πλην όμως έγινε την εποχή των εορτών, και μάλιστα εκτός Αθηνών και μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το γεγονός ότι η προσπάθεια του προέδρου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα να συμπορευτεί με τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜ.ΑΡ. πέφτει στο κενό, μετά το τελευταίο ναυάγιο σε συνάντησή τους με αφορμή τη διαφωνία τους στο όνομα της κίνησης, τη διεύθυνση και τον τρόπο λειτουργίας του, αλλά και τις συμμαχίες, ενισχύει τις φήμες περί νέου «φλερτ» του Ανδρέα Λοβέρδου με το παλιό του κόμμα, στις κυβερνήσεις του οποίου διετέλεσε κορυφαίος υπουργός. Το όλο σενάριο, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από την επίμονη έκκληση του Ευάγγελου Βενιζέλου στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά και τη διαβεβαίωσή του ότι η θέση του Ανδρέα Λοβέρδου θα μείνει κενή, προφανώς ωσότου την καλύψει ο ίδιος. Και κάπως έτσι, επανέρχονται τα σενάρια για μία νέα περίοδο «αγάπης» στις σχέσεις των δύο ανδρών, που μετρούν άλλωστε δεκαετίες προσωπικής φιλίας από την εποχή που ήταν ακόμα φοιτητές Νομικής στη Θεσσαλονίκη.

Ανασυγκρότηση

«Ο τακτικισμός δεν είναι ιδεολογία», λέει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο ΠΑΣΟΚ, παρατηρώντας αδιέξοδα και ζητώντας «να ξεκαθαρίσουμε τα του οίκου μας», τονίζοντας την ανάγκη σχεδίου και προοδευτικού ιδεολογικού μετώπου στην μετά μνημόνιο εποχή. «Αυτή την κρίσιμη ώρα, αν πράγματι σεβόμαστε τη διαδρομή μας, πρέπει να διαφυλάξουμε το ΠΑΣΟΚ», λέει, στέλνοντας μήνυμα σε όσους προσπαθούν να επιβάλουν το δίπολο μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όσους το δέχονται παθητικά ότι «δεν μπορούμε να είμαστε το “κλωτσοσκούφι” μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, υπενθυμίζει με νόημα πως «η κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στο τρίγωνο του Κολωνακίου». Υποστηρίζει λοιπόν, ότι η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης δεν μπορεί να γίνει με όρους πολιτικής καμαρίλας και κλειστών ελίτ συζητήσεων, απόψεων και συμπεριφορών όπου ο καθένας θα προσπαθεί να διαπραγματευτεί τον εαυτό του, καλώντας αντίθετα το ΠΑΣΟΚ να μπει μπροστά με αυτοπεποίθηση για ένα ιδρυτικό συνέδριο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. «Παράταξη από την αρχή», λέει, αλλά με μία λεπτομέρεια… «με το ΠΑΣΟΚ μπροστά, πρωταγωνιστή και όχι ουρά εξελίξεων»…

Τα αγκάθια

«Αγκάθι» συνιστά για την σύσταση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς το ποιος θα διοργανώσει την εν λόγω συνδιάσκεψη υπό τον Μάρτιν Σουλτς. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανακοινώσει τη συγκρότηση κοινής οργανωτικής επιτροπής, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μάλιστα, μετά τη διαρροή εκ μέρους μερίδας των «58», περί συνδιάσκεψης που θα διοργανωθεί από την εν λόγω κίνηση, να φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επίσπευσης της συγκρότησής της. Οι επιλογές του είναι άκρως θεσμικές και ακούν στα ονόματα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, του γραμματέα της Νεολαίας Παύλου Χρηστίδη, του γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα και της επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος Συλβάνας Ράπτη. «Αγκάθι» συνιστά ακόμα και το όνομα του ψηφοδελτίου, που δεν ξεπεράστηκε παρά τις προσπάθειες του Ευάγγελου Βενιζέλου που πήρε τελικά το πράσινο φως του κόμματός του για συνεργασία με τους «58» σε ένα ψηφοδέλτιο με την επωνυμία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά με διακριτή παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο νέο σχήμα, με το έμβλημα και τον τίτλο του. Και αυτό, διότι στους «58» οι απόψεις διίστανται. Στελέχη όπως ο Νίκος Μπίστης, ο Γιώργος Παγουλάτος και ο Χρήστος Δερβένης φέρονται να συγκλίνουν σε μία τέτοια λύση, πλην όμως συναντούν την αντίθεση άλλων στελεχών όπως της Αθηνάς Δρέττα, του Σταύρου Λιβαδά και άλλων, πολλοί εκ των οποίων τάσσονται υπέρ του ενδεχομένου η κίνηση να μετατραπεί σε κόμμα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα