Υποκλοπές

 

 

Υπόγειες επαφές

 

Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται σε διαδικασία συρρίκνωσης. Κάτι πολύ λογικό, αφού ο Καμμένος ασχολείται μόνο με τα social media, ενώ οι βουλευτές του έχουν γίνει από δύο χωριών χωριάτες. Όμως όπως μαθαίνω ήδη κάποιοι από αυτούς αναζητούν νέα στέγη. Και δεν ομιλώ για τους προερχόμενους από την δεξιά, αλλά τους Κεντροαριστερούς που προέρχονται κατά κόρον από το ΠΑΣΟΚ. Έτσι ο Νότης Μαριάς σε κάθε παρέμβαση του επαναλαμβάνει την ανάγκη σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο Γιάννης Δημαράς έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για πιθανή στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον βουλευτή των ΑΝΕΛ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις, καθώς οι εσωτερικές έριδες στους ΑΝΕΛ είναι πλέον καθημερινές. Από την Κουμουνδούρου θεωρούν πολύ καλή περίπτωση τον Δημαρά, καθώς και από την κεντροαριστερά προέρχεται και με την ένταξη του στους ΑΝΕΛ έχει ερείσματα σε ολόκληρο το αντιμνημονιακό μπλοκ… Παράλληλα εάν ο Δημαράς είναι υποψήφιος είτε για τον δήμο της Αθήνας, είτε για την Περιφπέρεια Αττικής βολεύει αφάνταστα τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κερδίσει θα επωφεληθεί από τη νίκη, ενώ εάν χάσει τότε θα του φορτώσουν την ήττα, όπως είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ με σχέδιο Λαλιώτη παλαιότερα με την υποψηφιότητα της Δαμανάκη.

Έτοιμοι οι αντικαταστάτες

Πλάνο αντικατάστασης βουλευτών σε κρίσιμες ψηφοφορίες που πρόκειται να γίνουν τους επόμενους δύο μήνες στην Βουλή έχουν καταστρώσει σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί οι ισορροπίες στα Θερινά Τμήματα είναι κυριολεκτικά… του τρόμου. Για παράδειγμα στο Β’ Τμήμα που ξεκινά στις 27 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Σεπτεμβρίου από τους 100 βουλευτές τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν 51 βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης 49. Στο Γ’ Τμήμα το οποίος αρχίζει στις 17 Σεπτεμβρίου και φτάνει μέχρι τις Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα στηρίζεται από 52 βουλευτές ενώ θα υπάρχουν και 48 της αντιπολίτευσης. Οι «ύποπτοι» για διαφοροποιήσεις βουλευτές είναι ελάχιστοι μεν αριθμητικά, αρκετοί όμως για να προκαλέσουν την καταψήφιση ενός σχεδίου νόμου και-κατά συνέπεια- μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση. Μάλιστα το πιο μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠΑΣΟΚ όπου στα δύο επόμενα Τμήματα μετέχουν βουλευτές όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Απόστολος Κακλαμάνης κι ο Κώστας Σκανδαλίδης οι οποίοι κατά καιρούς έχουν διαφοροποιηθεί πλήρως από κυβερνητικές επιλογές.

Και στην ΝΔ όμως «παρακολουθούν» δυο -τρία πρόσωπα που θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργήσουν ζητήματα σε κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Κυριαζίδης και η Σοφία Βούλτεψη. Τα πιο σημαντικά νομοθετήματα που προγραμματίζεται να έρθουν για συζήτηση και ενδεχομένως να προκαλέσουν αντιδράσεις είναι αυτά που αφορούν:

-Στο άνοιγμα διαφόρων επαγγελμάτων όπως των ιδιοκτητών φορτηγών και των δικηγόρων.

-Στην άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών (αν και αυτό δύσκολα θα έρθει σε Τμήμα κι όχι στην Ολομέλεια)

-Στο Ενιαίο Λύκειο και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 

 

Η αγωνία της ΔΗΜ.ΑΡ.

 

Αγωνία υπάρχει στην ΔΗΜ.ΑΡ. ενόψει της δημοσιοποίησης των γκάλοπ του Σεπτεμβρίου για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται το κόμμα μετά την αποχώρηση από την τρικομματική κυβέρνηση. Σκοπεύουν μάλιστα να οξύνουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους προκειμένου να αναστρέψουν την πτωτική πορεία που είχε φανεί στις τελευταίες έρευνες του περασμένου Ιουλίου. Κυρίαρχο θέμα που θα αναδείξουν είναι αυτό των πλειστηριασμών που θεωρεί ότι μπορεί να τους βοηθήσει να κερδίσουν χαμένους πόντους.

 

 

Θα στηρίξουν οι ανεξάρτητοι

Δικαιολογημένα οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, την οποία θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου  να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Γι’ αυτό εξάλλου ρώτησαν ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση είναι συμπαγής. Η απάντηση του πρωθυπουργού εξέπληξε πολλούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε ότι υπάρχουν και ανεξάρτητοι βουλευτές που είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί, να στηρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση που εκδηλωθεί ανταρσία στους κόλπους της. Κάτι γνωρίζει ο πρωθυπουργός, που δεν το ξέρουμε οι υπόλοιποι…

 

Επιβεβαίωση των επαφών

Μία εξαίρετη πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένη, ζητώντας την ποινική διερεύνηση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, αλλά και των υπόλοιπων υποθέσεων που πρωτοστάτησε ο αποπεμφθείς Στέλιος Σταυρίδης. Ο ευρωβουλευτής-ανακάλυψη του ΓΑΠ-επισημαίνει σε δήλωσή του, ότι εφόσον η ίδια η κυβέρνηση έκρινε ότι ο κ. Σταυρίδης είχε αντιδεοντολογικές σχέσεις με τον αγοραστή του ΟΠΑΠ κ. Μελισσανίδη, θα πρέπει να διερευνηθεί και ποινικά η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή που πρωτοστατεί κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, ο κ. Σταυρίδης πριν διοριστεί πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν πρόεδρος της προς ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ. Συνεπώς, η μομφή προς το πρόσωπό του από την κυβέρνηση αφήνει σκιές και πάνω στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας. Πάντως με την δήλωση του επιβεβαιώνονται όλες οι πληροφορίες, ότι Κουμουνδούρου και Αρσένης έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις το τελευταίο διάστημα.

Ο Αντώναρος και οι επισημάνσεις του

 

Ευκαιρία να ξεσπαθώσει υπέρ του Κώστα Καραμανλή του νεότερου βρήκε ο Ευάγγελος Αντώναρος, μετά τα ευτράπελα που οδήγησαν στην αποπομπή του Στέλιου Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα ο πρώην κυβερνητικός ενέταξε το… πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. στη δυάδα των καλύτερων πρωθυπουργών της μεταπολίτευσης, σπεύδοντας αμέσως μετά να προσθέσει, πάντοτε μέσω twitter, ότι ο έτερος καλύτερος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Αντώναρος παίζει, στρατηγικά, το χαρτί του «καραμανλισμού», αν και για τους γνώστες οι δύο εποχές δεν ταυτίζονται ενώ και στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχουν παλαιοκαραμανλικοί και νεοκαραμανλικοί, χωρίς πάντοτε να ταυτίζονται οι θέσεις και επιδιώξεις τους. Μένει να φανεί αν θα μπει, και πότε, και ο τρίτος Κώστας Καραμανλής στο πολιτικό παιχνίδι. Κι αν ένας, άλλος ίσως, Αντώναρος τότε θα λέει ότι οι «τρεις καλύτεροι Πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης είχαν όλοι το ίδιο ονοματεπώνυμο».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα