Υποκλοπές

Πόσο θα μείνει στη φυλακή
Οι καμπάνες ήχησαν για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους άλλους κατηγορούμενους από το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων. Το θέμα τώρα που συζητείται είναι για πόσο διάστημα θα παραμείνει στην φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Μάλιστα κάποιοι ομιλούν ότι θα παραμείνει για 2,5 χρόναι το πολύ. Πράγματι η κάθειρξη 20 ετών που του επιβλήθηκε δεν σημαίνει ότι θα μείνει 20 χρόνια στην φυλακή. Η απόφαση αυτή σύμφωνα με νομικούς αν μεταφραστεί δείχνει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μείνει στην φυλακή τουλάχιστον 8 χρόνια. Σημειώνεται ότι ήδη ο Ακης Τσοχατζόπουλος εκτίει ποινή 8 χρόνων κάθειρξης για παραβάσεις του πόθεν έσχες. Τι θα συμβεί στην συνέχεια; Όταν θα γίνει συγχώνευση των ποινών, η συνολική ποινή θα είναι της τάξης των 24 ετών. Αν ζητηθεί η αποφυλάκισή του με όρους, σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής, δηλαδή, 8 χρόνια. Υπάρχει όμως και άλλη μια παράμετρος. Ο Τσοχατζόπουλος είναι άνω των 70 ετών και ο νόμος προβλέπει άλλη μεταχείριση για ηλικιωμένους κρατούμενους. Υπάρχει όμως και μια πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας που έκρινε ότι «κατάδικος άνω των 70 ετών για κακούργημα, για να αποφυλακιστεί υπό όρο, πρέπει να έχει εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του, χωρίς ευεργετικό υπολογισμό».

Η ταρίφα για τους υπόλοιπους
Στην περίπτωση του Γιάννη Σμπώκου, όταν λέμε 16 χρόνια κάθειρξη, εννοούμε 5,5. Αυτό όσον αφορά την τελευταία υπόθεση, διότι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας στον πλευρό του Άκη Τσοχατζόπουλου, αντιμετωπίζει και άλλες κακουργηματικές κατηγορίες, που επισύρουν ακόμα και ισόβια! Η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, η σύζυγος του Άκη, Βασιλική Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, θα μείνουν στη φυλακή τέσσερα με πέντε χρόνια, εκτός και αν προκύψουν άλλοι λόγοι, όπως θέματα υγείας ή νέες ποινικές εμπλοκές και νέες καταδίκες.

Η ενεργοποίηση…
Την ώρα που έπεφτε βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, υπουργό του Κ. Σημίτη, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα, ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να επαναδραστηριοποιηθεί. Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν πως ο Κώστας Σημίτης επιθυμεί να δηλώσει παρών, και να παίξει ρόλο στην δημιουργία της λεγόμενης «κεντροαριστεράς». Δεν έχει περάσει απαρατήρητη η συνάντηση του με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αμέσως μετά τη συνάντηση των δυο, ακολούθησε συνάντηση των πέντε δημάρχων Καμίνης -Μπουτάρης –Δημαράς -Φιλιος -Σκοτινιώτης, όλοι προερχόμενοι από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Ο Σημίτης εμφανίστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του καλού του φίλου, του καθηγητή Ροζάκη, όπου προλόγισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Δίπλα στον Σημίτη κάθονταν ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης. Την ίδια ώρα έχουν φουντώσει τα σενάρια που αναφέρουν ότι τον Γιαννίτση επιθυμούν ως μεταβατικό επικεφαλής του οποίου νέου σχήματος προκύψει στην κεντροαριστερά. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, πως έχει γίνει ήδη προσέγγιση στον Γιαννίτση για τη θέση του επικεφαλής, όμως εκείνος έχει απαντήσει αρνητικά. Αλλά τα δεδομένα μάλλον αλλάζουν, καθώς στην υπόθεση ενεργό ρόλο θα έχει ο Κώστας Σημίτης οπότε δεν είναι απίθανο ο Γιαννίτσης να αλλάξει γνώμη…

Τώρα ΠΑΣΟΚος ο Μπουτάρης
Κάθε στήριξη φαίνεται πως είναι ευπρόσδεκτη για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, είτε αυτή είναι γαλάζια, είτε είναι πράσινη. Ο Μπουτάρης, που θα στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, έδωσε το παρών σε εκδήλωση του κόμματος στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και ανέφερε, «είμαι πιο ΠΑΣΟΚος από τους ΠΑΣΟΚους. Απλά εγώ είμαι ανεξάρτητος. Μου αρέσει περισσότερο να συναναστρέφομαι με ανθρώπους αυτού του χώρου απ’ ότι με εκείνους των υπολοίπων χώρων». Στις αρχές Σεπτεμβρίου, πάντως, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία», απαντώντας σε ερώτηση για το αν αποζητά τη στήριξη της ΝΔ στις δημοτικές εκλογές είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «θα ήμουν χαζός αν δεν ήθελα τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας». Ευτυχώς που δεν του πρότεινε και ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξη…

Τα είπαν στο αεροπλάνο
Ευκαιρία για ένα τετ α τετ είχαν την Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς συνταξίδεψαν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για το Τελ Αβίβ. Οι δύο άνδρες, λέγεται, ότι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για πολλά, από τις τελευταίες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή μέχρι τις… επικείμενες με την Τρόικα, ενώ το κλίμα της συζήτησης, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές ήταν μάλλον καλό. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τη διάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου όταν η ελληνική αποστολή έφτασε στο David Citadel, το κεντρικό ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ όπου κατέλυσαν. Έτσι, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά που αποσύρθηκε νωρίς θέλοντας να προετοιμάσει και τις σημερινές του ομιλίες και τους συνεργάτες του (Χρ. Λαζαρίδης, Γ. Μουρούτης) που ακολούθησαν μετά από λίγο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έδειχνε καμία διάθεση να εγκαταλείψει το lobby του ξενοδοχείου και την διπλωματική – δημοσιογραφική ομήγυρη που είχε δημιουργηθεί.

Κρίση με το πετρέλαιο
Νέα ενδοκυβερνητική κόντρα, φέρνει μαζί της η «επίλυση» του θέματος του πετρελαίου θέρμανσης, με την οποία διαφωνούν κάθετα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και κάποιοι της ΝΔ. Μετά τους 26 «γαλάζιους» βουλευτές που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης για όλα τα νοικοκυριά και διεύρυνση των γεωγραφικών κριτηρίων, την σκυτάλη παίρνει η Χαριλάου Τρικούπη, που δηλώνει ξεκάθαρα ότι η προωθούμενη από την κυβέρνηση λύση δεν ικανοποιεί το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, κορυφαία στελέχη του κόμματος δηλώνουν πως επιμένουν στην εισήγησή τους για μείωση του φόρου, έστω και αν αυτή είναι μικρή και συμβολική, εν είδει μίας πρώτης ανακούφισης, καθώς και στη διεύρυνση του επιδόματος. «Η μορφή που επιλέγεται πρέπει να είναι σοβαρή, σωστή και να δίνεται προκαταβολικά», λένε, με το θέμα να αναμένεται από πολλούς να προκαλέσει την επόμενη μίνι ενδοκυβερνητική κόντρα, στον βαθμό που το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα κάνει πίσω από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, επιμένουν ότι αυτό που ζητούν είναι απολύτως εφικτό με βάση τον προϋπολογισμό, οπότε δεν κατανοούν την μη υλοποίησή του.

Δεν την είδε…
Μπορεί στην Κουμουνδούρου να έχει πέσει –μεταξύ άλλων- και το όνομα της Ρένας Δούρου για τη δημαρχία της Αθήνας, ωστόσο προς το παρόν τίποτα δεν είναι βέβαιο. Όμως, από ότι φαίνεται ο βουλευτής Α’ Αθήνας της ΝΔ, Σταύρος Ψυχάρης ίσως ξέρει… κάτι παραπάνω. Χαρακτηριστικά να σημειώσουμε πως στην τελετή αγιασμού στη Βουλή, ο Ανδρέας Ψυχάρης κράτησε αποστάσεις ασφαλείας. Η «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ περπατούσε σε έναν διάδρομο της Βουλής με τον Γιάννη Δραγασάκη και έπεσαν πάνω στον Ανδρέα Ψυχάρη. Όμως, ο «γαλάζιος» βουλευτής χαιρέτισε εγκάρδια τον αντιπρόεδρο της Βουλής, αλλά… έκανε σαν να μην είδε ποτέ τη Ρένα Δούρου. Ξέρει κάτι για το μέλλον;

Η πρώτη συνάντηση
Ούτε μία εβδομάδα δεν έχουν στη θέση τους οι γραμματείς και αναπληρωτές γραμματείς των τομέων πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και κλήθηκαν στην πρώτη τους συνάντηση με τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. Αιτία, η ανάγκη έστω και τώρα να …τρέξουν στο ΠΑΣΟΚ, μια και οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές είναι προ των πυλών και το κόμμα θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να παράγει πολιτική και προτάσεις. Αν αυτό θα γίνει, εξαρτάται σε έναν βαθμό και από την «χημεία» που θα αναπτύξει μαζί τους ο Νίκος Ανδρουλάκης, ειδικά δεδομένου ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν αποτελούσαν προσωπικές του επιλογές, όσο και αν κατηγορήθηκε ότι προωθεί τους δικούς του…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα