Υποκλοπές

Και με χαμόγελα

Αναμφίβολα το στιγμιότυπο έκλεψε την παράσταση στην τριήμερη μάχη για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή. Ο λόγος για τους Γιάννη Στουρνάρα και Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι οποίοι εντός της αιθούσης έχουν σκληρές κόντρες. Όμως ο άγραφος κοινοβουλευτικός κανόνας που θέλει το καφενείο του Κοινοβουλίου να είναι ο χώρος διακομματικής συναίνεσης, επιβεβαιώθηκε. Παραξενεμένοι, πολλοί δημοσιογράφοι και βουλευτές άλλων κομμάτων είδαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Οικονομικών να κάθονται σε μία γωνία και να μιλάνε μεταξύ τους με ύφος σοβαρό -και, πάντως, με χαμόγελα και σε πολύ καλό κλίμα.

Μας τρέλανε

Λάβρος κατά …πάντων εμφανίζεται ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής που διαφωνεί με τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση, αλλά και με τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του συγκυβερνά με τη ΝΔ, ενώ στρέφεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας για «πιρουετική στάση και μετάλλαξη της τραγικά ανεύθυνης ΝΔ που μετατράπηκε σε «υπεύθυνη» κυβέρνηση, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά ακροβατεί στον άκρατο λαϊκισμό και την επιτηδευμένη σοβαρότητα, για τα οποία όμως δεν πείθει», προειδοποιεί πως όλοι θα κριθούν για τη διαχρονική στάση και τη συνέπειά τους. «Όσοι έδωσαν ρεσιτάλ ανευθυνότητας όταν έπρεπε να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια, τώρα καρπώνονται τα οφέλη από τα κόστη άλλων εκείνης της περιόδου», συνεχίζει, μιλώντας παράλληλα για «κάποιους» που φούσκωσαν λόγω των ψευδαισθήσεων του λαού για ύπαρξη λύσεων τύπου «δεν πληρώνω», «στάση πληρωμών» και «με ένα νόμο ένα άρθρο επαναφορά στο 2009», προβλέποντας ότι θα προσγειωθούν απότομα. Ο Γ. Πεταλωτής πάντως, δεν δίστασε να τα βάλει και με το κόμμα του, στάση που συμπυκνώθηκε στη φράση «ούτε την κυβέρνηση της σταθερότητας απολαμβάνουμε, για να επιτρέπεται και η σημερινή μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, που πολλές φορές γίνεται βασιλικότερο του βασιλέως»… Τελικό συμπέρασμα: Μας τρέλανε ο μεγάλος…

Τα ίδια…

Πολλές απορίες άφησε στον ανεξάρτητο βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και τις εκμυστηρεύτηκε στους φίλους του στο facebook. «Βουλευτής κυβερνητικός, δηλώνει οργισμένος κατά της πρότασης δυσπιστίας διότι τον εξαναγκάζει να ψηφίσει… υπέρ της κυβέρνησης! Βουλευτής της αντιπολίτευσης (έτσι δηλώνει), εμφανίζεται και αυτός οργισμένος κατά της πρότασης δυσπιστίας διότι… με ένα «ατύχημα» κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση! Άβυσσος η σκέψη κάποιων βουλευτών!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Βουδούρης, ξεχνώντας, προφανώς, ότι δεν είναι όλοι οι βουλευτές ανεξάρτητοι και ως εκ τούτου, οφείλουν (;) να τηρούν τις κομματικές γραμμές… Γιατί παραξενεύεται; Και ο ίδιος έχει κάνει τα ίδια στην εποχή του πρώτου μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου…

Αποστάσεις…

Ευδιάκριτες αποστάσεις από την πολιτική «επένδυση» στα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία τήρησε ο «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του σε ημερήσια εφημερίδα. Παρότι το κόμμα του ετοιμάζεται να κάνει ρελάνς κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη σύσταση εξεταστικής για τα υποβρύχια, ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση «αν η αντιπολίτευση κερδίζει και η κυβέρνηση κλονίζεται από τη σκανδαλολογία», ήταν σαφής: «Η βασική μας ανάλυση δεν λέει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καλό σύστημα που το διαχειρίζονται κακοί άνθρωποι, αλλά με ένα κακό σύστημα που το έχουν διαχειριστεί και κακοί και καλοί. Αυτό νομίζω είναι το κυρίαρχο. Και δεν σας κρύβω ότι η «σκανδαλολογία» έχει την τάση περαιτέρω απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, προς όφελος είτε ενός απολιτίκ κλίματος, είτε, ακόμα χειρότερα, της Χρυσής Αυγής». «Συγχρόνως, σκάνδαλα υπήρχαν και υπάρχουν και συνεχώς φουντώνει η λαϊκή οργή για την ατιμωρησία. Οπότε το θέμα είναι να βρει κανείς τη σωστή δοσολογία. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κόσμος δεν έχει αυταπάτες για την ποιότητα της ελληνικής ελίτ. Το σημαντικότερο είναι να πειστεί ο κόσμος ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δομικές αλλαγές, μέσα από τις οποίες μπορούν να εδραιωθούν συνεργατικές λύσεις και συμμετοχικές μορφές λογοδοσίας, που θα περιορίσουν μελλοντικά κρούσματα σκανδάλων», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δείχνοντας ότι τουλάχιστον στη δική του ατζέντα, τα σκάνδαλα δεν έχουν την πρώτη θέση… Βέβαια για να τα λέμε άλλα, η στάση του Ευκλείδη στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις είναι σε διαφορετική κατεύθυνση…

Λησμονεί…

«Το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί επικοινωνιακά τους νέους φόρους», αναφέρει σε σκληρή ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη πλέον Βουλευτής, μετά τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά τη διαγραφή της, γατί υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η Θεοδώρα Τζάκρη εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ούτε το θάρρος ούτε το ηθικό κύρος να βγάλει την χώρα από την κρίση και τα μνημόνια». Βέβαια η βουλευτής λησμονεί να πει ότι όταν ψήφιζε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα επί εποχής Παπανδρέου είχε γίνει διαπραγμάτευση, ή έκανε ότι της έλεγαν;

 

Πήρε ανάσα

Ικανοποιημένο εμφανίζεται το κυβερνητικό επιτελείο από την τριήμερη συζήτηση στην Βουλή της πρότασης δυσπιστίας προβάλλοντας ότι ο πρωθυπουργός κέρδισε τις εντυπώσεις έναντι του αντιπάλου του Αλέξη Τσίπρα ενώ η ψηφοφορία ενίσχυσε την εσωκομματική συσπείρωση της ΝΔ. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εντυπώσεις τόσο μέσα όσο και έξω από την Βουλή. Στην συζήτηση αναδείχθηκαν οι αντιφάσεις της πολιτικής της Κουμουνδούρου και τα προβλήματα συνοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Έξω από την Βουλή αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει ευρύτερες μάζες και να δημιουργήσει σημαντική πίεση πόσο μάλλον την πτώση της κυβέρνησης όπως καλεί σε κάθε ευκαιρία ο αρχηγός του. Σε αυτό το πλαίσιο λέει το Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση κέρδισε πολύτιμο χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές που είναι το ορόσημο και πήρε ανάσα για τα δύσκολα που έχει μπροστά της.

 Καρβέλια…

Στον ΣΥΡΙΖΑ στέκονται πολύ στον εκνευρισμό που επέδειξε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Έτσι υποστηρίζουν πως ο Σαμαράς επέδειξε αδυναμία να αντιπαρατεθεί στον Αλέξη Τσίπρα. Σε τέτοιο βαθμό, που είχε να πει μόνο «μαγκιές», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Και φυσικά στέκονται στο ότι μειώθηκε η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης. Και όπως λένε περιμένουν σε κάποιες από τις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες ακόμη και να πέσει η κυβέρνηση. Τι να κάνουν οι άνθρωποι. Αφού την πάτησαν τώρα ονειρεύονται καρβέλια…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα