Υπόθεση Koriopolis: Καυτά ερωτήματα για την κα Παπανδρέου

Η "Α" σήκωσε το γάντι και απαντά στο εξώδικο της εισαγγελέως θέτοντας ερωτήματα που θα δημιουργήσουν κλυδωνισμούς στον δικαστικό κλάδο

Ερωτήματα προς την κα Παπανδρέου με αναμενόμενη απάντηση

Η «Α», τηρώντας πάντα τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δημοσιεύει το περιεχόμενο των 2.800 λέξεων εξωδίκου της κας Παπανδρέου. Έτσι, οι αναγνώστες μας στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν γνώση των απαντήσεων της κας εισαγγελέως στο δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδος με τίτλο «Το φιάσκο “Koriopolis” έχει ονοματεπώνυμο».

Θα ξεκινήσουμε με τη διαπίστωση ότι κατά τη γνώμη μας το περιεχόμενο του εξωδίκου δεν είχε σκοπό να δώσει απαντήσεις στις διαπιστώσεις και στα ερωτήματα που έθετε το ρεπορτάζ της «Α». Έμοιαζε περισσότερο με μιας μορφής «απολογία» της κας Παπανδρέου για το γεγονός ότι η δίωξη που είχε ασκήσει εις βάρος 83 ατόμων με βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, οι οποίες οδήγησαν σε προφυλάκιση μερικούς εξ αυτών, για να καταλήξει αρχικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με απόφασή του να «πετάξει» στον κάλαθο των αχρήστων τις κακουργηματικές διώξεις, το δε Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων να πράξει το ίδιο και με τις πλημμεληματικές…

Ισχυρίζεται η κα Παπανδρέου στο εξώδικό της ότι δεν έχει ευθύνη για το φιάσκο Koriopolis, αφού η δίωξή της ελέγχθηκε από ανωτέρους της που έδωσαν την έγκρισή τους. Δηλαδή, μας λέει ότι όταν η ίδια απέστειλε την 131 σελίδων δίωξή της στους ανωτέρους της, εκείνοι όφειλαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ελέγξουν το περιεχόμενό της, το οποίο η εισαγγελέας είχε συντάξει μετά από έρευνα διάρκειας 15 μηνών…

Επειδή ως δημοσιογράφοι έχουμε το δικαίωμα να θέτουμε ερωτήσεις και να διατυπώνουμε στοιχειοθετημένες κρίσεις, με βάση την απλή λογική και την ανάγνωση και μόνο άρθρων της δικονομίας, θέτουμε στην κα Παπανδρέου ερωτήματα για κάποια συγκεκριμένα εδάφια της δίωξής της, για τα οποία οι απαντήσεις ενδεχομένως να είναι χρήσιμες και στους αρμόδιους επιθεωρητές των δικαστικών λειτουργών.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

1] Οι απομαγνητοφωνήσεις που υπάρχουν στην από 21-6-2011 δίωξή της είναι νόμιμες; Φέρουν δηλαδή υπογραφή εντολέως και εντολοδόχου αρμοδίου υπαλλήλου ώστε να επιβεβαιώνεται πλήρως το περιεχόμενό τους; Το ερώτημα είναι ρητορικού χαρακτήρας, γιατί με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όλες οι μαγνητοφωνήσεις που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δίωξής της κρίθηκαν ως μη νόμιμες, και δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν από τους δικαστές. Έχει λοιπόν ή όχι ευθύνη η κα Παπανδρέου για τη μη σύννομη απομαγνητοφώνηση, στοιχείο το οποίο ήταν εκ των βασικών παραμέτρων για την προφυλάκιση μερικών εκ των διωχθέντων;

Όταν μάλιστα ο ένατος τακτικός ανακριτής κ. Κασίμης, μετά από αλληλογραφία με την ΕΥΠ, διαπίστωσε ότι η απομαγνητοφώνηση έγινε με δικά της μέσα (της κας Παπανδρέου), και χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες που ορίζει ο νόμος, ποια ήταν η αντίδρασή της; Του απέστειλε ή όχι sms με περιεχόμενο «θα έχεις θέμα…»; Ας προσέξει την ενδεχόμενη απάντησή της η κυρία εισαγγελέας, γιατί ως γνωστόν τα sms δεν διαγράφονται…

2] Σύμφωνα με τη δίωξή της, στη σελίδα 52 αναγράφεται ότι σε συνομιλία Δημήτρη Κόντη και Χαρίλαου Οικονομίδη, εκφράζεται η πεποίθηση(!!!) ότι ο Αχιλλέας Μπέος «μπορεί να φύγει στην Αμερική, αφού είναι κάτοχος αμερικάνικου διαβατηρίου». Το ερώτημα που τίθεται είναι αν στην επί 15 μήνες έρευνά της η κα εισαγγελέας ερεύνησε για το αν πράγματι ο εμπλεκόμενος είχε ή όχι διαβατήριο ΗΠΑ.

Θέτουμε το ερώτημα αυτό διότι η διάταξη προφυλάκισης του Αχιλλέα Μπέου στηρίχτηκε και μόνο στο περιεχόμενο της σελίδας 52 της δίωξης της κας Παπανδρέου. Έχει λοιπόν ή όχι ευθύνη, όταν ως αρμόδια εισαγγελέας είχε τη δυνατότητα με ένα και μόνο τηλεφώνημα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία να διαπιστώσει αν όντως ο Αχιλλέας Μπέος ήταν κάτοχος αμερικάνικου διαβατηρίου;

3] Μεγάλο μέρος της δίωξής της καταλαμβάνει η κατάθεση των αντιπροσώπων της UEFA στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που ελήφθη κατόπιν παρεμβάσεώς της.

Οι καταθέσεις όμως αυτές κάνουν λόγο για αγώνες ποδοσφαίρου που παρουσίασαν υπέρμετρο στοιχηματισμό. Πώς λοιπόν η κα εισαγγελέας τις αποχρώσες ενδείξεις για το αδίκημα του παράνομου στοιχηματισμού τις μετέτρεψε σε δίωξη παραγόντων του ποδοσφαίρου, δηλαδή σε δίωξη των ηθικών αυτουργών για ενδεχόμενη χειραγώγηση αγώνων χωρίς να προβεί στην επί 15 μήνες έρευνά της σε άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών ή στην ύπαρξη αδικαιολογήτων περιουσιακών στοιχείων, και βεβαίως χωρίς να ερευνήσει για την ύπαρξη φυσικών αυτουργών, δηλαδή ποδοσφαιριστών και διαιτητών; Οι παράγοντες, ακόμη και αν επιθυμούν τη χειραγώγηση κάποιου αγώνα, δεν έχουν τις δυνατότητες του Χάρι Πότερ της γνωστής σειράς, ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους χωρίς τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών ή διαιτητών.

4] Όσον αφορά στο επιχείρημα της κας Παπανδρέου ότι η δίωξή της εγκρίθηκε από τους ανωτέρους της, προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα: Με όλο αυτόν τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο σε μεταμεσονύκτια ρεπορτάζ για εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, για βαριά ονόματα παραγόντων που προφυλακίστηκαν, ποιος δικαστικός λειτουργός χωρίς χρόνο και χωρίς ίσως αρμοδιότητα θα μπορούσε να εξετάσει τα στοιχεία της δίωξης, δηλαδή με λίγα λόγια θα τολμούσε να διατυπώσει αντιρρήσεις στην «εισαγγελέα που έβαλε φωτιά στο κατεστημένο» σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα» τον Ιανουάριο του 2014; Το 2019 όμως, όταν ο θόρυβος είχε κοπάσει και όταν οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με ηρεμία και χωρίς πιέσεις εξέτασαν την υπόθεση, αθώωσαν όλους σχεδόν εκείνους που η κα Παπανδρέου είχε εντάξει σε πολυάριθμη εγκληματική οργάνωση.

 

 

Θόρυβος μεγάλος,

αποτέλεσμα μηδέν…

Θόρυβο η κα Παπανδρέου δημιούργησε, και μάλιστα πολύ μεγάλο. Σχόλια θετικά κέρδισε και με το παραπάνω. Στην έκβαση όμως της υπόθεσης Koriopolis έχει μεγάλη ευθύνη.

Η «Α» αντιπαρέρχεται τους υπαινιγμούς για εξυπηρέτηση των σκοπών ορισμένων εκ των διωχθέντων από την κα Παπανδρέου με μόνο επιχείρημα –πλην την αλήθειας των παραπάνω επιχειρημάτων– ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν και σε ανύποπτο χρόνο δικαστικές προσφυγές της με ορισμένους εκ των εμπλεκομένων που δεν επιτρέπουν σε κανέναν τέτοιου είδους συνειρμούς.

Αν η κα Παπανδρέου επιθυμεί να απαντήσει  στα ερωτήματά μας, δεν χρειάζεται να δαπανά χρήματα σε δικαστικούς επιμελητές και δικηγόρους, αφού εκ προοιμίου δηλώνουμε ότι θα δημοσιεύσουμε την όποια απάντησή της λέξη προς λέξη. Και βεβαίως, όπως και εν προκειμένω, θα απαντήσουμε.

διαβάστε όλο το εξώδικο

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα