Με την πλάτη στον τοίχο η Τουλουπάκη

Ο προεκλογικός χρόνος τρέχει, αλλά η εισαγγελέας Διαφθοράς και οι επίκουροι εισαγγελείς δεν έχουν καταφέρει, ακόμη, να ασκήσουν τις προαναγγελθείσες ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Novartis

Με… την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και το επιτελείο της, οι επίκουροι εισαγγελείς Ντζούρας – Μανώλης, καθώς ο προεκλογικός χρόνος τρέχει, χωρίς να έχουν καταφέρει, ακόμη, να ασκήσουν στην υπόθεση της Novartis τις πολυαναμενόμενες και προαναγγελθείσες ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Γράφει ο Εισαγγελέας (Σκεπτόμενος)

Η «Α» είναι σε θέση να γνωρίζει το έντονο παρασκήνιο, που παίχτηκε στην υπόθεση της έρευνας, για τις υπερκοστολογήσεις φαρμάκων, που ταλανίζει τη Δικαιοσύνη από τον Μάρτιο του 2017, όταν ωθήθηκε σε παραίτηση η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία κατήγγειλε τις έντονες πιέσεις, που δεχόταν, για να πάρει η υπόθεση την τροπή που προφανώς θα ικανοποιούσε την κυβέρνηση.

Κοντεύουν να συμπληρωθούν δύο χρόνια από τότε και έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι της έρευνας, χωρίς η αντικαταστάτριά της Ελένη Τουλουπάκη να καταφέρει να στηρίξει το οικοδόμημα των διώξεων σε βάρος των εμπλεκόμενων 10 πολιτικών προσώπων, προερχόμενα όλα από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

Σαθρό το οικοδόμημα των διώξεων σε βάρος των εμπλεκόμενων 10 πολιτικών προσώπων –που προέρχονται ΟΛΑ από τον χώρο της αντιπολίτευσης– καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία, που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς Διαφθοράς, δεν τους επιτρέπουν να ασκήσουν απευθείας ποινικές διώξεις, όπως πολλοί και πολύ το επιθυμούν στην κυβέρνηση

Ένα οικοδόμημα που αποδεικνύεται σαθρό, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία, που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς Διαφθοράς, δεν τους επιτρέπουν να ασκήσουν απευθείας ποινικές διώξεις (όπως πολλοί και πολύ το επιθυμούν στην κυβέρνηση), για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας και της νομιμοποίησης προϊόντων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα).

Το δόγμα «ασκήστε τις διώξεις, ακόμη και χωρίς στοιχεία και ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ», που ήταν και η αρχική επιλογή, δεν κατάφερε να επικρατήσει

Το δόγμα «ασκήστε τις διώξεις, και μετά ας αναλάβει η ανάκριση», που ήταν και η αρχική επιλογή, δεν κατάφερε να επικρατήσει στην υπόθεση της Novartis, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Ο… τυφώνας Αγγελής

Η… σούπα της Novartis έκοψε, γιατί δεν υπολόγισαν τον… τυφώνα Αγγελή. Ο αντιεισαγγελέας ΑΠ, που επόπτευε τους εισαγγελείς Διαφθοράς και την έρευνά τους, για την υπόθεση της Novartis, έφερε τα πάνω κάτω στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Η εμπειρία του στον χώρο της Δικαιοσύνης, οι άριστες νομικές του γνώσεις, αλλά κυρίως η… όσφρησή του ότι τα πράγματα και η κατάσταση αλλάζουν στη χώρα και κατ’ επέκταση και στη Δικαιοσύνη, όπως και το γεγονός –που πολλοί ψιθυρίζουν– ότι απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο να διαδεχτεί την κα Ξένη Δημητρίου στην ηγεσία της Εισαγγελίας του ΑΠ, έκαναν τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό ακόμη πιο επιφυλακτικό και πιο οξυδερκή από ό,τι είναι συνήθως στις υποθέσεις που χειρίζεται.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο αντιεισαγγελέας ΑΠ κάνει ρήξεις σε υποθέσεις που χειριζόταν, καθώς είναι γνωστός για το εκρηκτικόν τού χαρακτήρα του και για τη ρήση του, που κατά καιρούς έχει ακουστεί να φωνάζει στους διαδρόμους του ΑΠ: «Εγώ δεν θα πάω φυλακή!»

Αυτό συνέβη και τώρα, με την παραίτησή του από την εποπτεία της έρευνας για τη Νοvartis, που έβαλε… φωτιά στην υπόθεση και στη Δικαιοσύνη, καθώς συνοδεύτηκε από πεντασέλιδη επιστολή, η οποία «τσάκιζε κόκαλα» και όπως λένε οι γνωρίζοντες τα κόκαλα της κας Τουλουπάκη, η οποία φερόταν διατεθειμένη να προχωρήσει πολύ εύκολα σε δικονομικές ενέργειες, τις οποίες δεν θα μπορούσε ποτέ να επικροτήσει ο κ. Αγγελής.

Ποιες είναι αυτές; Θα το δείτε παρακάτω…

 

Η αλήθεια πίσω από την έρευνα Τουλουπάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το σχέδιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis ήταν, αφού δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που να «κλειδώνουν» και να επιτρέπουν προσωπικές ποινικές διώξεις, να ασκηθεί μια γενική ποινική δίωξη, η λεγόμενη in rem.

Να ασκήσει δηλαδή η κα Τουλουπάκη ποινική δίωξη για τα αδικήματα, για τα οποία ζήτησε η Βουλή να γίνει έρευνα για τη Νovartis, και στη συνέχεια να πετάξει το μπαλάκι στον ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος θα τη χρεωνόταν, για να βγάλει αυτός τα κάστανα από τη φωτιά. Ο σκοπός θα επιτυγχάνετο. Πώς; Δέκα πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και δύο πρώην πρωθυπουργοί, στο… μίξερ της κας Τουλουπάκη.

Στα… μανταλάκια μέχρι τις εκλογές, με τον ανακριτή να πρωταγωνιστεί ως νέα… Τουλουπάκη, με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες να κατηγορούν ανωνύμως εκ του ασφαλούς τα πολιτικά πρόσωπα –όλα από τον χώρο της αντιπολίτευσης– τα οποία σύρονται για απολογία, ακόμη και εάν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία;

Kαι πώς να συγκεντρωθούν, σε τόσο σύντομο διάστημα, επαρκή στοιχεία από τον ανακριτή; Aρκεί να θυμίσουμε ότι, σε αντίστοιχης εμβέλειας υποθέσεις, χρειάστηκαν χρόνια για να γίνουν δεκτά αιτήματα δικαστικής συνδρομής, ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών και συλλογή στοιχείων, που να οδηγούν τους κατηγορούμενους στο εδώλιο.

Στην αντίθετη περίπτωση, στο να κλείσει ο ανακριτής την υπόθεση με τυπικές κλήσεις ελλείψει στοιχείων, με απαλλαγή των κατηγορουμένων, ο σκοπός της διαπόμπευσής τους θα είχε μέχρι τότε επιτευχθεί.

Εδώ ήταν που όρθωσε… τοίχο ο αντιεισαγγελέας ΑΠ, λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί ποινική δίωξη απευθείας στους κατηγορούμενους, χωρίς να έχει προηγηθεί η κλήτευσή τους για ανωμοτί εξηγήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, η άποψη του κ. Αγγελή κατατέθηκε και εγγράφως στην κα Τουλουπάκη και το επιτελείο της, βάζοντας με αυτό τον τρόπο φραγμό σε μία διαδικασία που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο να βρεθούν στη συνέχεια κατηγορούμενοι για κατάχρηση εξουσίας οι εισαγγελείς και με πιθανότητες 99,9% να καταδικαστούν οι ίδιοι!

Η άποψη του κ. Αγγελή δεν άρεσε στην εισαγγελέα Διαφθοράς, αλλά και στους πολιτικούς προϊσταμένους της, που επιθυμούσε πιο… fast truck διαδικασία.

 

Το εμπόδιο της παραγραφής

Ένα άλλο εμπόδιο, που ανέκυψε στον δρόμο προς την άσκηση ποινικών διώξεων, είναι το ενδεχόμενο να έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της δωροδοκίας, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Το ανέλυσε πολύ πειστικά ο συνήγορος εμπλεκόμενου στην υπόθεση Novartis, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος τόνισε:

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορεί η εισαγγελέας να ασκήσει ποινική δίωξη για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας (στην υπόθεση Novartis) βάσει της νομολογίας των τελευταίων 70 ετών του Αρείου Πάγου, έχουν παραγραφεί νομικά τα αδικήματα αυτά, όπως έγινε με το νομικό προηγούμενο παραγραφής των ποινικών διώξεων στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Για να το εξηγήσω, το 2011 ήταν κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία ο Άκης Τσοχατζόπουλος κι η τότε πλειοψηφία της Βουλής άσκησε ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου. Ήρθε μετά το δικαστικό συμβούλιο του συντάγματος κι είπε ότι το αδίκημα της παθητική δωροδοκίας είχε παραγραφεί κι είχε εξαλειφθεί το αξιόποινο, γιατί καλώς ή κακώς υπάρχει το σύνταγμα που πρέπει να το σεβαστούμε, μέχρι να το αλλάξουμε. Είμαστε αντίθετοι με τις μίζες και τη διαφθορά, αλλά υπάρχει και το κράτος δικαίου και υπάρχει και σύνταγμα, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται. Η αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου κα Τουλουπάκη έχει ορκιστεί, όπως κι εγώ, να τηρούμε το σύνταγμα και εφαρμόζουμε τους νόμους. Αν η κα Τουλουπάκη ασκήσει ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία για τα έτη 2010-2014, βεβαίως παραβιάζει τη νομολογία του Αρείου Πάγου. Το άρθρο 86 του συντάγματος λέει ότι πρέπει να γίνουν οι διώξεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 2 ετών, κι έτσι και στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου κρίθηκε απαράδεκτη η ποινική δίωξη».

Ο συνήγορος συμπλήρωσε ότι, ακόμη κι αν προσκληθούν να καταθέσουν, οι κληθέντες θα πρέπει να αγνοήσουν την κλήση, γιατί είναι παράνομη (λόγω παραγραφής).

Υπάρχει βέβαια και το αδίκημα της νομιμοποίησης, το οποίο δεν παραγράφεται ΠΟΤΕ.

Ωστόσο, απαιτείται να βρεθεί ροή χρήματος από τραπεζικούς λογαριασμούς, κάτι που στην περίπτωση των δέκα πολιτικών, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.

Η άλλη επιλογή, που φαντάζει ως μονόδρομος για την κα Τουλουπάκη, είναι να στείλει κλήσεις για ανωμοτί εξηγήσεις σε όσους κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής. Τουλάχιστον αυτό ορίζει ο νόμος.

Για όσους δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής, μπορεί να κλείσει η υπόθεση με τυπικές κλήσεις. Για να γίνει αυτό όμως, απαιτείται άδεια της Βουλής και αποστολή της δικογραφίας στην Ολομέλεια, όπου θα συζητηθεί η υπόθεση και θα γίνει φύλλο και φτερό η δικογραφία, οι κουκουλοφόροι μάρτυρες και κυρίως οι ενέργειες της κας Τουλουπάκη.

Αυτό ενδέχεται να αποτελέσει… μπούμερανγκ για την εισαγγελία Διαφθοράς και τους χειρισμούς της στην υπόθεση.

Τι θα αποφασίσει η κα Τουλουπάκη; Θα το μάθουμε σύντομα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα