God bless… Alexis!

Να ξεδιαλύνουν την ομίχλη που καλύπτει τα κέρδη από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ προσπαθούν στην κυβέρνηση την ώρα που όλη η συζήτηση επικεντρώνεται στην αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών

Να εκμεταλλευθούν στο έπακρο την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ επιχειρούν στην κυβέρνηση. Τονίζοντας την σημασία της συμφωνίας για τα F16 (διαβάστε περισσότερα στην επόμενη σελίδα) επιλέγουν να επικεντρώσουν περισσότερο στα υπόλοιπα οφέλη που προέκυψαν αν και αυτά προς ώρας είναι δυσδιάκριτα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Απόλυτη επιτυχία διαπιστώνει ο Αλέξης Τσίπρας για το ταξίδι του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού εκτιμώντας πως προέκυψε αναβάθμιση στη σχέση των δύο χωρών. Το alter ego του πάλι, Νίκος Παππάς, επιλέγει πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση: «Βεβαίως συγκρατημένη μεν, αλλά αισιοδοξία δε. Τα θετικά τα καταγράφουμε, τα περιμένουμε και βήμα – βήμα τα εκτιμούμε» δήλωσε σχετικά.

Από το Μαξίμου στην προσπάθεια να απαντήσουν στα επιχειρήματα ότι ο πρωθυπουργός ξέχασε το αριστερό του παρελθόν και υπήρξε ιδιαιτέρως θερμός με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξηγούν πως στις ΗΠΑ δεν βρέθηκε με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του πρωθυπουργού της Ελλάδας. «Κάθε επίθεση σε αυτό το επίπεδο, κάθε σχόλιο, μόνο ως μαύρο χιούμορ μπορεί να εκληφθεί. Θα πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε καταστάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπούσε την χώρα του και όχι το κόμμα του. Τα πιστεύω του δεν αλλάζουν. Η χώρα όμως οφείλει να έχει συνέχεια» εξηγεί στενός συνεργάτης του.

Τι όμως μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση από αυτό το ταξίδι; «Πολλά και τίποτα. Ας είμαστε ρεαλιστές. Μια επίσκεψη τέτοιου επιπέδου απαιτεί χρόνο ωρίμανσης ώστε να δεις αποτελέσματα. Τι ακριβώς δηλαδή περίμεναν κάποιοι ειδικά εκεί στην Πειραιώς; Ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έφευγε με βαλίτσες γεμάτες δολάρια; Με ενυπόγραφη δήλωση Τραμπ κατά της Τουρκίας; Με υπογεγραμμένη συμφωνία για το χρέος; Αυτά είναι γελοιότητες. Πήρε ότι καλύτερο μπορούσε. Και έστρωσε το έδαφος για να γίνουν περισσότερα. Το κλίμα που επικράτησε ήταν ιδιαιτέρως θετικό για την χώρα. Τώρα μένει να πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους επενδυτές που θα επιλέξουν την Ελλάδα. Και να αντιμετωπίσουμε όλα τα γραφειοκρατικά κυρίως εμπόδια» συμπληρώνει ο συνομιλητής μας.

Παράλληλα, τον «αναβαθμισμένο ρόλο και κύρος της Ελλάδας τα τελευταία 2,5 χρόνια», επισημαίνουν υψηλά ιστάμενες πηγές της κυβέρνησης με αφορμή τα μηνύματα που εστάλησαν κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβερνητικής αποστολής στις ΗΠΑ.

Σχολιάζουν ότι στην αρχή της κρίσης η χώρα είχε περάσει περίοδο αναξιοπιστίας και αντιμετωπιζόταν ως «μαύρο πρόβατο», συνώνυμη της χρεοκοπίας και της διαφθοράς, και πως, αντίθετα, τώρα «η Ελλάδα είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη στο διεθνές στερέωμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Μεταφέροντας το πνεύμα του πρωθυπουργού και τις επιδιώξεις με τις οποίες προσήλθε στις ανώτατου επιπέδου συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζουν ότι ευθύνη του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι -με όποιον βρίσκεται στην ηγεσία των ΗΠΑ-, να διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες ώστε να πάρει όσα περισσότερα μπορεί για τη χώρα μας.

 

Θετική η αντίδραση από τους επιχειρηματίες

Ως «θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος «τις συναντήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ», καθώς μπορούν να «πυροδοτήσουν εξελίξεις στο επενδυτικό τοπίο». O πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) δεν παρέλειψε να τονίσει πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία «χρειάζεται η μέγιστη προσπάθεια», με την ελληνική αγορά να «αναμένει το “Greece is Back”, που περιέγραψε ο πρωθυπουργός», ενόψει και των επισκέψεων που θα ακολουθήσουν από κλιμάκια πολιτικών «αλλά και, πολύ σημαντικότερο», επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ στο άμεσο διάστημα.

Τέτοιες επισκέψεις έχουν λάβει χώρα «και προ της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ», ανέφερε ο κ. Μίχαλος, ενώ χαρακτήρισε ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση «τη δημιουργία της -ανακοινωθείσας μέσα από τις συναντήσεις στις ΗΠΑ και στον Λευκό Οίκο- ειδικής Task Force, που θα έχει ως στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδυτικών κινήσεων. Μια ομάδα που θα πρέπει να υπάρχει, (καθώς) θα συντονίζει τις ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν σε συνδυασμό και με τις προσδοκίες που έχουν οι Αμερικανοί ή Έλληνοαμερικανοί επενδυτές και στην οποία προσδοκάται η ΚΕΕΕ να έχει ενεργό ρόλο».

Την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, σε όλα τα επίπεδα, χαιρετίζει και στηρίζει έμπρακτα και η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα πρώτα θετικά βήματα που έγιναν κατά την πρόσφατη κυβερνητική επίσημη επίσκεψη στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον, πρέπει να ενθαρρυνθούν και να ενισχυθούν από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική η οποία δημιουργήθηκε και να επιτευχθεί ουσιαστική εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων με αμοιβαίο όφελος και προοπτική μακράς πνοής.

Η ΕΕΝΕ, ξεκινώντας την διεθνή της δραστηριότητα από τις ΗΠΑ, είχε ενεργό ρόλο και παρουσία όχι μόνο στην προσπάθεια προβολής των επιχειρηματικών – επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, αλλά και στη δικτύωση Ελλήνων, Ελληνοαμερικανών και Αμερικανών επιχειρηματιών και στελεχών πρώτης γραμμής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα