«Μετανοούσα Μαγδαληνή ο Κάντας, ψάχνει εξιλαστήρια θύματα»

Επίθεση εναντίον του προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, ο οποίος τον ενέπλεξε στην υπόθεση των «χρυσών μιζών» για την προώθηση συγκεκριμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, εξαπέλυσε μέσω του απολογητικού του υπομνήματος ο Ελληνοελβετός δικηγόρος Σπύρος Μεταξάς, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο Σπ. Μεταξάς απολογήθηκε ενώπιον ανακριτών διαφθοράς για νομιμοποίηση 1,4 εκατ. ευρώ από τις μίζες των υποβρυχίων, για την αγορά 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων και για ξέπλυμα 1,7 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τις αγορές 16 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων και 4 αερομεταφερόμενων συστημάτων Ericsson Microwave System. Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών του επιβλήθηκε εγγύηση 100.000 ευρώ μόνο για την τρίτη κατηγορία.
Ο Σπύρος Μεταξάς στοχοποιήθηκε από τον Αντώνη Κάντα, ο οποίος απολογούμενος υποστήριξε ότι μέσω του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου στη Γενεύη συνέστησε ένα πλέγμα εταιριών προκειμένου να αποκρύψει τα χρήματα από τις μίζες. Ο Σπύρος Μεταξάς αρνείται ότι γνωρίστηκε με τον Κάντα μέσω του ελληνοελβετού τραπεζίτη Λυγινού, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος. Χαρακτηρίζει «πρόστυχους» τους ισχυρισμούς Κάντα υποστηρίζοντας ότι «Ο κ. Κάντας, συμπεριφερόμενος οψίμως ως μετανοούσα Μαγδαληνή, έχει την ψευδαίσθηση ότι, εφευρίσκοντας εξιλαστήρια θύματα για να μετακυλήσει τις ευθύνες του, και δηλώνοντας ότι τάχα ήμουν κοινωνός των παράνομων ενεργειών του και αρωγός στον εγκληματικό σχεδιασμό του, θα τύχει μεγαλύτερης “συμπάθειας” από τις δικαστικές αρχές, θα αποχρωματίσει τη δική του τεράστια ποινική ευθύνη και θα μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη μελλοντική ποινική αντιμετώπιση. Το τέχνασμα του γνωστό και φθηνό…».
Αναφέρει, ακόμα, ότι ο Κάντας «είχε οργανώσει την περιουσία του σε offshore εταιρείες πολύ πριν τη συνεργασία μας». Προσκόμισε δε μια σειρά από έγγραφα που περιγράφουν τη συνεργασία του με τον Αντώνη Κάντα ως προς τη σύσταση συγκεκριμένων εταιριών μέσα από τις οποίες, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Κάντας, πέρασαν μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο Ελληνοελβετός δικηγόρος διαψεύδει ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων, υποστηρίζοντας ότι ο Κάντας του είχε κρύψει ακόμα και την ιδιότητά του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Χαρακτηρίζει τους σχετικούς ισχυρισμούς του συγκατηγορουμένου του ως «αισχρά και αναιδή ψεύδη, που, ως τέτοια, θα εξελιχθούν για τον ίδιο σε όπλο αυτεπίστροφο».
Αναφερόμενος στην ίδρυση εταιριών και ιδρυμάτων (Dampfer Consultants Corp, Smart Eagle, Guldenberg International S.A., Green4Cast Foundation, Quinna Trust, Οlav Engineering Corp), ο Σπ. Μεταξάς υποστηρίζει ότι αποκλειστικός δικαιούχος με δικαίωμα υπογραφής ήταν ο Αντώνης Κάντας ισχυριζόμενος ότι:
«(α) ουδέποτε μετείχα καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση και τη λειτουργία τους, (β) ουδέποτε διαχειρίσθηκα το χαρτοφυλάκιό τους και (γ) δεν είχα καμία συμμετοχή ή γνώση στην παρακολούθηση της λειτουργίας τους εν γένει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα