Ο Τραμπ πάτησε το κουμπί

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τελικώς πράξη την απειλή του και πάτησε το κουμπί για επέμβαση στη Συρία απαντώντας έτσι  στην επίθεση με τοξικό αέριο στη χώρα της Μέσης Ανατολής που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με το αντιτορπιλικό πλοίο  USS Porter με διακριτικά DDG 78 την  αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ στη χώρα της Μέσης Ανατολής με 59 πυραύλους «Τόμαχοκ» σκοτώνοντας έξι τουλάχιστον άτομα. Η κίνηση έγινε ως απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που κατηγορούνται ότι εξαπέλυσαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ την Τρίτη και πυροδοτεί νέες εξελίξεις.


Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου «οι πύραυλοι έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ».

Η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ που βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας Χομς στη Συρία, πραγματοποιήθηκε στις 04:40 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι 59 πύραυλοι “Τόμαχοκ” εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά USS Porter και USS Ross που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου.

Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ ανέφεραν πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές ή καταστράφηκαν συριακά αεροσκάφη, εξοπλισμός και υποδομές υποστήριξης στο αεροδρόμιο Σαϊράτ, προσθέτοντας ότι μειώθηκε πλέον η ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει επιθέσεις με χημικά.Στην ίδια τη Συρία η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε ότι η «αμερικανική επιθετικότητα» είχε στοχοποιήσει μια συριακή στρατιωτική βάση με «έναν αριθμό πυραύλων». Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε πει ότι η επίθεση είχε πλήξει «συριακούς στρατιωτικούς στόχους», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

 Πώς αντέδρασαν Ρωσία και Γερμανία

Από την πλευρά της η Ρωσία αντέδρασε στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ και ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ του συριακού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απεύθυνοντας έκκληση για μία «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση».

«Ηταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνησε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος (του Μπασάρ αλ Ασαντ), που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Ποια είναι η αεροπορική βάση που βομβάρδισε ο Τραμπ

Η αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ  πρόκειται για βάση κεντρικής σημασίας στο συριακό πόλεμο η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο ισχυρισμών περί χρήσης χημικών όπλων.

Όπως αναφέρει πρόκειται για μία από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει στεγάσει καθόλη τη διάρκεια του πολέμου συμμάχους συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών στρατευμάτων, της Χεζμπολάχ και της ιρακινής πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, πηγές στο Λίβανο οι οποίες συμμάχησαν με το καθεστώς ανέφεραν ότι ανώτεροι αξιωματικοί εκκένωσαν τη βάση πριν τις αεροπορικές επιδρομές και ότι κάποιοι από τους διοικητές προσπαθούσαν να μεταφέρουν τις οικογένειές τους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει διατηρήσει την παρουσία της στην Αλ Σαϊράτ αν και η μεγαλύτερή της δύναμη βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένη βάση κοντά στην Λαττάκειας.

Από την πλευρά της Χεζμπολάχ δεν υπήρξε άμεση αντίδραση. Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ έχουν καίρια σημασία στην προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια να στραφεί ο πόλεμος υπέρ της πλευράς του Άσαντ. Πιο πρόσφατα, στην Χάμα, η Χεζμπολάχ βοήθησε να αποκρουστεί μία επίθεση υπό την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους και των αντιπολιτευόμενων ομάδων

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian, η Ρωσία έχει δημιουργήσει στο έδαφος της βόρειας Συρίας ένα ραντάρ εδάφους που θα μπορούσε να ανιχνεύσει εισερχόμενες απειλές όπως αυτή των αμερικανικών πυράυλων.

Πριν το πόλεμο, η Αλ Σαϊράτ ήταν μία από τις στρατηγικές βάσεις του Άσαντ. Βρίσκεται κοντά σε αποθήκες με σαρίν, ένα άχρωμο και άοσμο υγρό που χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο εξαιτίας της δράσης του ως νευροτοξικού παράγοντα και το οποίο έχει καταγραφεί ως όπλο μαζικής καταστροφής. Όπως αναφέρει ο Guardian, η βάση έχει διατηρήσει αυτό το ρόλο αν και τα περισσότερα από τα αποθέματα του σαρίν παραδόθηκαν στα τέλη του 2013.

Έκτοτε υπήρξαν αρκετοί ισχυρισμοί περί χρήσης του σαρίν αλλά και χλωρίου κατά μαχητών της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι η βάση Αλ Σαϊράτ είναι η μεγαλύτερη στη Συρία μετά την βάση της Λαττάκειας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο μετά των αμερικανικό βομβαρδισμό έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

«Βασιλιάς των επιθέσεων» ο πανίσχυρος πύραυλος Τόμαχοκ που κοστίζει 1 εκατ. δολάρια

Ο πύραυλος Τόμαχοκ  έχει χαρακτηριστεί ο ως ο «βασιλιάς των επιθέσεων» και κοστίζει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια.

Στη γλώσσα των Ινδιάνων, tomahawk είναι το τσεκούρι του πολέμου, ωστόσο ο εν λόγω πύραυλος εμφανίστηκε σε δράση το 1983, ως απάντηση των Αμερικανών στον τεράστιο ανταγωνισμό των εξοπλισμών με τους Σοβιετικούς. Πρόκειται για έναν long range (μεγάλου βεληνεκούς) πύραυλο που μπορεί να εκτοξευθεί τόσο από πλοία επιφανείας, όσο και από υποβρύχια και αεροπλάνα.

Ο Τόμαχοκ είναι ένας υποηχητικός τηλεκατευθυνόμενος πύραυλος χαμηλού υψόμετρου που μπορεί να πλήξει τον στόχο του κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Το μεγάλο προσόν του Τomahwak είναι ο τρόπος που πετάει μέχρι να πλήξει τον στόχο του. Το υπερσύγχρονο σύστημα GPS που διαθέτει και το κομπιούτερ του, που διαβάζει την επιφάνεια του εδάφους, αυξομειώνουν το ύψος του πάνω από βουνά και πεδιάδες και το κρατάνε πάντα χαμηλά από την επιφάνεια. Αυτό τον καθιστά αόρατο από τα εχθρικά ραντάρ και την εχθρική αεράμυνα. Ουσιαστικά λένε πως «όταν τον δεις είσαι ήδη νεκρός».

Οι ΗΠΑ έχουν στο οπλοστάσιο τους περισσότερους από 8.000 τέτοιους πυραύλους οι οποίοι μπορούν να φέρουν και γόμωση με πυρηνικά.

Στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 εκτοξεύθηκαν 288 Tomahawk, στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999 εκτοξεύθηκαν 218, στον δεύτερο πόλεμο στον Κόλπο εκτοξεύθηκαν 725, ενώ στη Λιβύη τουλάχιστον 200 Tomahawk, είχαν πλήξει στόχους του Καντάφι.

Οι Τόμαχοκ έχουν εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια με CEP που φτάνουν τα λίγα μέτρα. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για σταθερούς και ιδιαίτερα θωρακισμένους στόχους. Οι στόχοι αυτοί είναι συνήθως εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων, εγκαταστάσεις Διοίκησης, Ελέγχου και Επικοινωνιών (οι γνωστοί C3 στόχοι).

Η εκτόξευση και η προώθηση και η δυσκολία εντοπισμού

Οπως αναφέρει το ekeo.gr μετά την εκτόξευσή του η προώθηση γίνεται σε δύο στάδια.

Το πρώτο στάδιο χρησιμοποιεί ένα στερεό προωθητικό καύσιμο.

Το δεύτερο γίνεται μέσω ενός κινητήρα τούρμπο μέχρι το στόχο.

Η δυσκολία εντοπισμού του από τα ραντάρ έγκειται στο γεγονός ότι πετάει σε χαμηλό ύψος (έως 100 μέτρα) και έχει πολύ μικρή επιφάνεια (ενεργό διατομή).

Ακόμη ο κινητήρας του δεν εκπέμπει πολύ θερμότητα και έτσι οι ανιχνευτές υπέρυθρης ακτινοβολίας δεν μπορούν να τον εντοπίσουν.

Τα συστήματα καθοδήγησης του είναι είτε δορυφορικά (GPS) είτε ανίχνευσης εδάφους (TERCOM) είτε συνδυασμοί αυτών.

Στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή λίγο πριν προσκρούσει στο στόχο, κάνει ψηφιακή σύγκριση του στόχου που συναντάει και αυτού που έχει στη μνήμη του (DSMAC).

Τα χαρακτηριστικά των Τόμαχοκ

Κατασκευαστής: General Dynamics και πλέον η Rayethon/Mc Donnell Douglas

Μήκος: 5,56 μέτρα. Μαζί με τον προωθητή 6,25 μέτρα.

Βάρος: 1.192 kg. Μαζί με τον προωθητή 1.440 κιλά. Διάμετρος: 51,81 cm.

Άνοιγμα φτερών: 2,67 μέτρα

Ακτίνα δράσης: Στόχοι ξηράς, συμβατική κεφαλή 1.104 χλμ.

Ταχύτητα: 880 χλμ/ώρα.

Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά εκτενώς στην επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου (1991)

Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια

To παρασκήνιο  της απόφασης

Η απόφαση για το αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα κατά της Συρίας ελήφθη γρήγορα και σε τέτοιο βαθμό που όσοι παρακολουθούν τις ενέργειες του νέου προέδρου των ΗΠΑ αισθάνθηκαν έκπληξη. Μετά την ενημέρωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την επίθεση με τα χημικά όπλα, τόσο αυτές, όσο και οι αντίστοιχες υπηρεσίες συμμάχων των ΗΠΑ εργάστηκαν με ταχύτητα προκειμένου να εντοπίσουν την πηγή των χημικών όπλων, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Την επόμενη ημέρα (Τετάρτη) στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου οι στρατιωτικοί ενημέρωσαν τον Τραμπ για τη διαθεσιμότητα τριών αμυντικών επιλογών. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τους βομβάρδισε με ερωτήσεις, ενώ τους κατηύθυνε στην υιοθέτηση δύο από τις τρεις διαθέσιμες επιλογές.

Χθες, μετά το ταξίδι του στη Φλόριντα για το δείπνο με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση με τους συμβούλους του αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν όσοι βρίσκονται μαζί του στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο, αλλά και άλλοι μέσω ασφαλών τηλεδιασκέψεων από την Ουάσιγκτον. Η συνάντηση αυτή περιγράφεται από τους Αμερικανούς αξιωματούχους ως συνάντηση της απόφασης, ενώ είχε σημαντική χρονική διάρκεια. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αυτής, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε την έγκριση του, για την υλοποίηση του πολλαπλού πυραυλικού πλήγματος, πριν από το δείπνο του με τον πρόεδρο Σι.

Ήταν η πρώτη φορά, που ο Λευκός Οίκος διέταξε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Άσαντ.

Χθες, μετά το ταξίδι του στη Φλόριντα για το δείπνο με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση με τους συμβούλους του αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν όσοι βρίσκονται μαζί του στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο, αλλά και άλλοι μέσω ασφαλών τηλεδιασκέψεων από την Ουάσιγκτον. Η συνάντηση αυτή περιγράφεται από τους Αμερικανούς αξιωματούχους ως συνάντηση της απόφασης, ενώ είχε σημαντική χρονική διάρκεια. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αυτής, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε την έγκριση του, για την υλοποίηση του πολλαπλού πυραυλικού πλήγματος, πριν από το δείπνο του με τον πρόεδρο Σι.

Ήταν η πρώτη φορά, που ο Λευκός Οίκος διέταξε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Άσαντ.

Το διάγγελμα Τραμπ

Σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «αποτρόπαια» την επίθεση με τοξικό αέριο, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα (…) αγνοώντας επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη και όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως «οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά» με αποτέλεσμα «η προσφυγική κρίση να γίνεται βαθύτερη και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».

Κάλεσε παράλληλα «όλα πολιτισμένα έθνη» να πλαισιώσουν τις ΗΠΑ με στόχο να μπει «τέλος στη σφαγή και την αιματοχυσία στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών».

«Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν. Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε.

«Δεν ζητήσαμε την άδεια Μόσχας για την επίθεση» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον και πρόσθεσε πως οι βομβαρδισμοί δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να λάβει αποφασιστικά μέτρα δράσης κατά αποτρόπαιων πράξεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα