Σφίγγει τα λουριά η Φώφη

Αποφασισμένη να τραβήξει τα λουριά φέρεται η Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να σταματήσει την πολυφωνία, να αποκτήσει ο χώρος ενιαίο λόγο και η περπατησιά όλων των στελεχών να είναι η ίδια. Με αυτό τον τρόπο η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά πως θα καταφέρει να σταματήσει τα φάλτσα και το σημαντικότερο να περιχαρακώσει τον χώρο της και να σταματήσει πιθανές απώλειες εάν τελικά υπάρξει νέος πολιτικός φορέας.

Ήδη η κίνηση να μην επιτρέψει στον Γιάννη Μανιάτη (ήταν μεταξύ των ομιλητών) να λάβει μέρος στο συνέδριο για το προσφυγικό που διοργάνωσε το «Δίκτυο» της Άννας Διαμαντοπούλου ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους εντός του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Βέβαια εγείρονται ερωτηματικά για το πώς θα αντιδράσει η κα Γεννηματά απέναντι στον Ευάγγελος Βενιζέλο για παράδειγμα, ο οποίος αφενός μεν είναι πληθωρικός με συνεχείς παρεμβάσεις, αφετέρου δε ετοιμάζει το βιβλίο με τα απομνημονεύματά του με ό,τι σημαίνει αυτό.

Πάντως οι συνεργάτες της κας Γεννηματά εκτιμούν πως με τη μείωση της πολυφωνίας ο χώρος θα αποκτήσει ενιαίο λόγο και τότε η ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις και η δυναμική που θα αποκτήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη μεταξύ των ψηφοφόρων θα είναι πολύ μεγάλη.

Εντός του Φεβρουαρίου, εξάλλου, προγραμματίζεται να αποφασιστεί ο χρόνος διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που –εκτός εκτάκτων πολιτικών εξελίξεων– θα πραγματοποιηθεί εντός του 2017. Στο συνέδριο θα αποφασιστεί και κατά πόσον ο νέος φορέας θα είναι πολυκομματικός, ή πολυτασικός, κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση για συμμετοχή. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θέλουν την πάταξη της πολυφωνίας μόνο στο εσωτερικό, όπου ουσιαστικές διαφοροποιήσεις έχει κατά καιρούς μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και στον ευρύτερο χώρο.

Τα μηνύματα

Στην πραγματικότητα, η Φώφη Γεννηματά έστειλε σαφή μηνύματα προς σειρά πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ που ευαγγελίζονται το νέο και προετοιμάζουν τη σύσταση νέου κόμματος στον χώρο, από το βήμα του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την προηγούμενη εβδομάδα. «Έχουμε απευθύνει κατ’ επανάληψη ειλικρινή πρόσκληση προς όλους να συμμετάσχουν στο εγχείρημα και να συμβάλουν στην προσπάθεια που γίνεται. Εάν τώρα αρνούνται να το κάνουν, γιατί αυτοί είναι δήθεν το νέο και το φρέσκο και το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη τους φαίνεται το παλιό, με συγχωρείτε, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ήταν υπουργοί όταν εγώ ήμουν παιδούλα», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή η κατάσταση την υπερβαίνει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρότεινε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να γίνει την άνοιξη, με στόχο έναν ενιαίο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας και αμέσως μετά το συνέδριο να γίνει και η εκλογή αρχηγού από τη βάση. Όσο για το αν θα είναι υποψήφιος σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε: «Αν αυτό που αποφασιστεί είναι για έναν ενιαίο ευρύτερο φορέα της Κεντροαριστεράς, βεβαίως και με αφορά».

Ο Βενιζέλος

Η απαγόρευση της συμμετοχής του Γιάννη Μανιάτη στο συνέδριο που διοργάνωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, μάλλον δεν απασχολεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο θα συνεχίσει μέσω του ομίλου του τις εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά με συνεχείς παρεμβάσεις του προκαλεί τεράστια αναστάτωση όχι μόνο στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και στο Μαξίμου.

Όπως έκανε και με τις αποκαλύψεις για το σχέδιο του Βόλφρανγκ Σόιμπλε περί αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε πως εάν το δεχόταν ως υπουργός Οικονομικών η κατάσταση που θα επικρατούσε στη χώρα θα ήταν η ίδια με τα όσα βιώνει η Βενεζουέλα. Μιλώντας στην υποεπιτροπή για την απομείωση του χρέους ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Σόιμπλε του είχε θέσει δύο φορές το θέμα από το 2011, σε συναντήσεις που είχαν παρουσία του Γιώργου Ζανιά και του τότε μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Γιόργκ Άσμουσεν.

Ο Γερμανός υπουργός είχε παραδεχθεί ότι οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσαν μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Σόιμπλε είχε εγγυηθεί ότι η Ευρώπη μπορούσε να διασφαλίσει ένα ποσό βοήθειας το οποίο όμως δεν θα ήταν μεγάλο, παρά μόνο μερικά δισεκατομμύρια. Επίσης θα μπορούσε να στηθεί  μια αερογέφυρα που θα έλυνε προσωρινά τα προβλήματα τροφοδοσίας σε φάρμακα αλλά και άλλα προϊόντα σε νοσοκομεία και σχολεία.

Το σχέδιο Σόιμπλε περιελάμβανε ανάληψη σφραγισμένων ευρώ από τις τράπεζες μέχρι να τυπωθούν νέα νομίσματα. Αναλήψεις που δεν θα μπορούσαν να ξεπερνούν τα 50 ευρώ εβδομαδιαίως. «Μπορούσαμε να επιλέξουμε εμείς κάτι τέτοιο;» διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς τα μέλη της επιτροπής.

Κατά τα λοιπά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το χρέος. Εξέφρασε την άποψη ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι κοροϊδία. «Μας κοροϊδεύουν», δήλωσε, διότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμα μέτρα, μακροχρόνιας επίδοσης.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι μας σερβίρουν «τα παλιά ξαναζεσταμένα αφού μας δίνουν επιμήκυνση η οποία όμως προβλέπονταν από τη συμφωνία του 2012. Τώρα ζητάμε τις εγγυήσεις του 2012 αλλά δεν μας τις δίνουν, διότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης καθώς η κυβέρνηση δεν διατηρεί μια ευθύγραμμη πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος ήταν αρχικά το κούρεμά του, ο χαρακτηρισμός του ως επονείδιστο, η συγκρότηση της επιτροπής αλήθειας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα