Τα «δώρα» από τις ΗΠΑ

Η ανακάλυψη των τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στο ελληνικό υπέδαφος έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον τόσο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όσο και των αμερικανικών εταιρειών-κολοσσών. Η Ουάσιγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι θα έχει τον πρώτο λόγο στα κοιτάσματα πετρελαίου, την ίδια ώρα που η κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα ρευστή.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Μάλιστα, ως αντάλλαγμα οι ΗΠΑ προτίθενται να παραχωρήσουν στην Ελλάδα οπλικά συστήματα που θα δώσουν στη χώρα μας τη δυνατότητα να εγγυάται την ασφάλεια των κοιτασμάτων, αλλά και των αμερικανικών εταιρειών που προτίθενται να επενδύσουν στην περιοχή. Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Τσακ Χέιγκελ στη συνάντηση την οποία είχαν την Παρασκευή, με τα αποτελέσματά της να αναμένονται σύντομα. Πληροφορίες της «Α» αναφέρουν πως οι δύο υπουργοί Άμυνας συζήτησαν το ενδεχόμενο παραχώρησης στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δύο αντιτορπιλικών κλάσης «Arleigh Burke», μία κίνηση που αν ευοδωθεί θα ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο (εις βάρος της Τουρκίας). Το συγκεκριμένο αίτημα έχει τεθεί ξανά κατά το πρόσφατο παρελθόν, με την αμερικανική πλευρά να εμφανίζεται διστακτική λόγω των αντιδράσεων της Άγκυρας.

Τώρα, όμως, οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ, προκειμένου η Ελλάδα να παίξει το χαρτί της «διπλωματίας των εξοπλισμών», έχοντας ως ατού τα αποθέματα υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος  έθεσε τρία ακόμα θέματα στον Αμερικανό ομόλογο του: 1) αυτό της αναβάθμισης και ενίσχυσης του στόλου των μαχητικών α/φ F-16, 2) της απόκτησης α/φ ναυτικής συνεργασίας για την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου, και 3) της παραχώρησης –συζητιέται εδώ και χρόνια– αρμάτων μάχης Μ1-Α1 Abrams.

 

Γεωπολιτικά

Στην κοινή διαπίστωση ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα», προχώρησαν οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Τσακ Χέιγκελ.

Οι δύο υπουργοί Άμυνας συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον και έθεσαν επί τάπητος όλα «τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ο ρόλος που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας».

«Προχωρήσαμε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, δίνοντας λύσεις σε εκκρεμή θέματα», επεσήμανε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι αυτή ήταν η τρίτη διμερής επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια των δύο θητειών του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Η Ελλάδα πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, που σταδιακά την αφήνουμε πίσω, αναδεικνύεται και πάλι ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει περάσει το κατώφλι της πιο κρίσιμης φάσης στη σύγχρονη Ιστορία της», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και κατέληξε: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει καθημερινά τον αγώνα για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ανοίξει ένας ελπιδοφόρος ορίζοντας συνολικά για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί μακρόν για την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, την κοινή εκπαίδευση και τη δραστηριοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, του κυβερνοπολέμου και του οργανωμένου εγκλήματος.

Τέλος, προσέθεσε ότι ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε την Ελλάδα τόσο για τις πρωτοβουλίες της σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, όσο και για τη φιλοξενία που παρέχει στις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Σούδα.

Το ταξίδι αυτό του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ αποφέρει πολλά κέρδη και για την Ελλάδα, η οποία επιστρέφει οριστικά στον ρόλο της σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, αλλά και για τον ίδιο εν όψει μάλιστα του νέου του ρόλου, εκείνου του επιτρόπου. Επί της ουσίας, με τον τρόπο αυτό σφραγίζει την ιδιαιτέρως επιτυχημένη του θητεία αρχικά στο υπουργείο Εξωτερικών και εν συνεχεία σε εκείνο του Εθνικής Άμυνας από όπου και θα αποχωρήσει τον Οκτώβριο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα