«Δεν δεχόμαστε μέτρα μετά το 2018 – Η μπάλα στο γήπεδο του ΔΝΤ»

«Όχι» σε νέα μέτρα λέει η κυβέρνηση, δια στόματος του Δημήτρη Τζανακόπουλου αναφορικά με τις «ορέξεις» του ΔΝΤ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Τρίτη, απάντησε στο Ταμείο που ζητά μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ χαρακτήρισε εφικτή και αναγκαία τη συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2016 ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017

“Η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι σημαντική επιτυχία και αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» σημείωσε αρχικά  ο υπουργός Επικρατείας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Έκανε ειδική αναφορά στη σημασία του μέτρου της μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, ύψους 1,5%, και στο γεγονός ότι απέκρουσε υπερβολικές απαιτήσεις.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για μια συνολική συμφωνία ει δυνατόν έως το τέλος του έτους. «Δηλώνουμε κατηγορηματικά» είπε ότι «το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος […].

Η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ. Πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Εμείς έχουμε πει τις θέσεις μας και έχουμε κάνει συμβιβασμούς. Εμμένουμε σταθερά στη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Κάθε ένας που μετέχει στο πρόγραμμα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του».

Όπως είπε ο κος Τομσεν στο Eurogroup αντί να πιέσει για μείωση των πλεονασμάτων εμφανίστηκε να ταυτίζεται με την Ευρώπη και να πιέζει για σκληρά μέτρα. «Αν υποστηρίζει ότι δεν θέλει λιτότητα πρέπει να κάνει πράξη τις θέσεις του. Δεν μπορεί να πιέζει εμάς για περισσότερα μέτρα και όχι τους ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους».

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ο Τσίπρας

Προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και με αποκατάσταση του εργασιακού μοντέλου. Είπε ότι πέραν της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες για επικοινωνίες και συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να καταστήσει σαφείς και να εξηγήσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

«Σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του 4ου μνημονίου η Ν.Δ.»

Ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε στο εσωτερικό της χώρας να κατανοήσουν όλοι την κρισιμότητα των στιγμών και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει επιλέξει μια μίζερη στάση. «Ήταν η ίδια η ΝΔ που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε το χρέος βιώσιμο» είπε και την κατηγόρησε ότι είναι «σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του 4ου μνημονίου”.

«Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να συμφωνηθούν όλα»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμενε ότι μετά το 2018 στόχος είναι να μειωθούν τα πλεονάσματα σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του χρέους.

Αναφορικά με τον «μηχανισμό» που ζητείται στο ανακοινωθέν του Eurogroup για μετά το 2018, έκανε λόγο για ένα συμβιβασμό ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση. Όταν γίνεται λόγος στο κείμενο και για μηχανισμό και νέα μέτρα αυτό είναι αντιφατικό, σχολίασε.Υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup προσπαθούν να συμβιβάσουν θέσεις ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση.«Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Απαραίτητο το QE για την έξοδο στις αγορές

Σε ότι αφορά την έξοδο της χώρας στις αγορές σημείωσε ότι για να γίνει εφικτή το 2017 θα πρέπει, δεδομένης της αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές, να έχει προηγηθεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα