«Δεν είναι το χρέος το πρόβλημα της Ελλάδας»

Η ανταγωνιστικότητα και όχι το χρέος είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από την ΕΚΤ να αρχίσει την περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της, προσθέτοντας όμως πως αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή.

Δεν θα κουραστώ να λέω πως θα προτιμούσα να ξεκινούσε όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε. «Η έξοδος από αυτήν την ασυνήθιστη νομισματική πολιτική θα πρέπει να γίνει με τεράστια προσοχή», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τις πιθανές αντιδράσεις.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως θεωρεί ότι το αίτημα της Κομισιόν για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι «ο λάθος δρόμος».

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως θεωρεί ότι το αίτημα της Κομισιόν για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι «ο λάθος δρόμος».
Στο μεταξύ, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των δαπανών για επενδύσεις «δεν είναι πειστικές. Η ευρωζώνη συνολικά έχει ελλείμματα και τα χρέη της σταθεροποιούνται σε υψηλό επίπεδο», έγραψε σε επιστολή του προς την Κομισιόν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Die Welt.

«Μάλλον οι περαιτέρω περικοπές και όχι η αύξηση των δαπανών είναι η εγγύηση για να σταθεροποιηθεί μόνιμα η ευρωζώνη», αναφέρει στην επιστολή του ο Γερμανός υπουργός.

Είναι «αντιπαραγωγικό» να θεωρούνται οι δαπάνες του προϋπολογισμού της ευρωζώνης συνολικά ως κοινή αξία πριν καν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις μεγάλες προκλήσεις, αναφέρεται επίσης στην επιστολή Σόιμπλε, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Η παρούσα διαδικασία και η ατζέντα αντανακλούν λάθος προτεραιότητες», κατά τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, ο οποίος επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι συστάσεις της αποσπούν την προσοχή από «την αναγκαιότητα να επικεντρωθούμε σε βιώσιμα επίπεδα χρέους και αναπτυξιακές στρατηγικές σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υψηλότερες δαπάνες σε μια ή δύο χώρες δε θα επέλυαν τα διαρθρωτικά προβλήματα και τους δημοσιονομικούς κινδύνους σε άλλες χώρες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα