Η… Λεπέν της Αϊόβα

Την πλειοψηφία στην αμερικανική Γερουσία κατά τις ενδιάμεσες εκλογές κέρδισε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με τη νίκη της Τζόνι Ερνστ στην Αϊόβα, περιορίζοντας έτσι το πεδίο δράσης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, σύμφωνα με προβλέψεις που μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

 

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

 

Η Αϊόβα έγινε η έκτη πολιτεία που παίρνει μία έδρα στη Γερουσία από το Δημοκρατικό Κόμμα, με αποτέλεσμα οι Ρεπουμπλικανοί να κατέχουν πλέον τουλάχιστον 51 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, ενώ διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικανοί οικοδόμησαν τη νίκη τους κερδίζοντας τις 6 έδρες που τους ήταν απαραίτητες για τον έλεγχο της Γερουσίας, στην οποία σημειωτέον κυριαρχούσαν οι Δημοκρατικοί από το έτος 2006. Η νίκη τους δρομολογήθηκε κυρίως στο Κολοράντο, το Άρκανσο και τη Νότια Ντακότα. Σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικανοί ενδέχεται να ενισχύουν περαιτέρω τη δύναμή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν από το 2010 και όπου μέχρι τώρα έχουν 233 από τις 435 έδρες.

Τα εκλογικά αποτελέσματα έφεραν πολύ γρήγορα και την πρώτη αναδίπλωση από την πλευρά του «πλανητάρχη». Ειδικότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε την Τετάρτη ανοιχτό ένα παράθυρο συνεργασίας με το «ρεπουμπλικανο-κρατούμενο» πλέον Κογκρέσο, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για την αποπληρωμή σημαντικών έργων υποδομής, μέσω μιας δέσμης μέτρων φορολογικής μεταρρύθμισης. Ερωτηθείς για τα ρεπουμπλικανικά σχέδια έγκρισης του αμφιλεγόμενου αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου από τον Καναδά με την ονομασία Keystone XL, ο Ομπάμα είπε ότι σχεδιάζει να λάβει την απόφαση για το αν θα επιτρέψει τη δημιουργία του έργου με βάση το αν θα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν διπλό επίπεδο ανάγνωσης. Κατ’ αρχάς, είναι σαφές ότι η εκλογική επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ μεταφράζεται ως ράπισμα αντίδρασης στην πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Αυτό που, ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι αυτό το «χαστούκι» δεν το έδωσε όποιος κι όποιος. Η 44χρονη Τζόνι Ερνστ, που νίκησε τον αντίπαλό της Μπρους Μπρέιλι στην κούρσα διαδοχής του απερχόμενου δημοκρατικού γερουσιαστή Τομ Χάρκιν στην Αϊόβα, είναι μία υπερσυντηρητική –ακροδεξιά τη χαρακτηρίζουν κάποιοι– ρεπουμπλικανή πολιτικός και βετεράνος πολέμου στο Ιράκ. Μια ματιά στο βιογραφικό και στο ανθολόγιο των κατά καιρούς δηλώσεών της αποδεικνύει ότι η πρώτη γυναίκα που θα αντιπροσωπεύσει την πολιτεία της Αϊόβας στην αμερικανική Γερουσία είναι ικανή να αρχίσει τις… σφαγές. Χαρακτηριστικό των απόψεων της Ερνστ είναι ένα προεκλογικό σποτ κόστους 9.000 δολαρίων και διάρκειας 30 δευτερολέπτων που το 2011 την έκανε διάσημη καταρχήν στα social media. Σε εκείνο το σποτ η Ερνστ κοίταζε κατάματα την κάμερα, αποκάλυπτε με περίσσεια αυταρέσκεια ότι στη φάρμα που μεγάλωσε στην Αϊόβα ευνούχιζε γουρούνια και στο τέλος του διαφημιστικού δήλωνε με νόημα: «Έτσι, όταν πάω στην Ουάσιγκτον, ξέρω πώς να πετσοκόψω…» Στη συνέχεια εκείνου του σποτ η Ερνστ υποσχόταν –εν μέσω πλάνων που απεικόνιζαν φοβισμένα γουρούνια– να κόψει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ομπάμα και να περικόψει, επίσης άγρια, τις δημόσιες δαπάνες.

Σε άλλες, πάλι, δηλώσεις της, η Ερνστ έχει πει ότι δεν θα διστάσει καθόλου να σηκώσει το Smith & Wesson όπλο της εναντίον της κυβέρνησης, αν ο Ομπάμα «αποφασίσει ότι τα δικαιώματά μου δεν είναι πλέον σημαντικά».

Σε κάθε περίπτωση, το αν ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρει κοινό τόπο επικοινωνίας με τους Ρεπουμπλικανούς, είναι κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά. Αντίθετα, αυτό στο οποίο μπορεί κάποιος να ποντάρει με σιγουριά είναι το γεγονός ότι με τη βετεράνο του πολέμου στο Ιράκ, Τζόνι Ερνστ, να πιστεύει ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί το αμερικανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ή ότι είναι περίπου… τρισκατάρατοι οι ομοφυλόφιλοι και οι μητέρες που έχουν κάνει άμβλωση, στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να πλήξουν με τη νέα γερουσιαστή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα