«Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απολύτως αδύνατη»

Ξέκοψε κάθε συζήτηση για Grexit ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παραχώρησε συνέντευξη στους «Financial Times» και ξεκαθάρισε  ότι «μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ  είναι απολύτως αδύνατη». Πρόκειται, πρόσθεσε, για κεφάλαιο που έχει κλείσει.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως η πορεία της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο και εκτίμησε ότι το 2015 θα κλείσει με μηδενική ανάπτυξη. Για το 2016 προέβλεψε ότι θα υπάρξει αρνητική επίδραση (carry over) από το τελευταίο τρίμηνο του 2015, αλλά συνολικά είναι πιθανό να σημειωθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης στα δύο τελευταία τρίμηνα, με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα κλείσει με επιτυχία.

Ελπίζω, είπε, ότι θα έχουμε μία συμφωνία , γρηγορότερα παρά αργότερα, καθώς αυτή θα αποτελέσει καταλύτη για μία σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών»

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους γίνονται πλέον στο σύνηθες καλό κλίμα – μίλησε για στροφή 180 μοιρών που έγινε το καλοκαίρι και η οποία οδήγησε σήμερα στο να διαπραγματεύεται σε καλό πνεύμα με τους δανειστές- και ότι η Ελλάδα έχει καλύψει πάνω από τα τρία τέταρτα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το δυσκολότερο κομμάτι, τόνισε, αφορά το τελευταίο μέρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι άλλες μεταρρυθμίσεις, είπε, είναι διαρθρωτικές και δεν θα έβλεπε πρόβλημα με αυτές.

Συνεχίζοντας είπε πως «ο ιδανικός συνδυασμός για την Ελλάδα, είπε, είναι να έχουμε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Οι επενδύσεις, είπε, θα μπορούσαν να στηριχθούν στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας που θα βασίζεται σε κρατικά ακίνητα.

Αναφερόμενος στην επίπτωση της προσφυγικής κρίσης στον προϋπολογισμό, τόνισε ότι το άμεσο δημοσιονομικό κόστος για την Ελλάδα φέτος θα κυμανθεί από 0,3% έως 0,4% του ΑΕΠ (μεταξύ 500 και 700 εκατ. ευρώ) και εκτίμησε ότι θα δοθεί σχετική οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για το κόστος αυτό.

Τι είπε για τις τράπεζες

Aναφερόμενος στις τράπεζες είπε: Η κατάσταση στις τράπεζες έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, τόνισε. Έχουμε τελειώσει την ανακεφαλαιοποίηση και είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία, όπως είπε, ήταν κυρίως αποτέλεσμα της ύφεσης και όχι κακού μάνατζμεντ της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση χρέους, τόνισε ότι υπάρχει η δέσμευση να εξεταστεί και πρέπει να γίνει η εξέταση του θέματος τόσο για λόγους ουσίας όσο και συμβολικούς.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα