Μαύρα σκοτάδια η Σαντορίνη, μαύρα… μεσάνυχτα η ΔΕΗ

Στο κενό είχαν πέσει οι προειδοποιήσεις για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη, με τη ΔΕΗ να διασύρει πλέον όχι μόνο το νησί αλλά συνολικά την ελληνική τουριστική βιομηχανία παγκοσμίως. Το μόνο που φωτίζεται σε ολόκληρο το νησί είναι το αεροδρόμιο, χάρη στις άμεσες παρεμβάσεις της ΥΠΑ.

Χαρακτηριστικό της ανικανότητας της ΔΕΗ είναι πως από πενταμήνου ο νυν υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο βουλευτή Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας είχαν προειδοποιήσει για τα όσα θα ακολουθήσουν, μέσω ερώτησης που είχαν καταθέσει κάνοντας λόγο για «το πεπαλαιωμένο δίκτυο διανομής στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές» αλλά και την καθυστέρηση του έργου διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. Γινόταν επίσης αναφορά στην αποδυνάμωση του προγράμματος συντήρησης και ενίσχυσης του δικτύου λόγω των περικοπών αλλά και της έλλειψης προσωπικού.
Σήμερα η ΔΕΗ περιορίζεται να απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη τους εργολάβους που είχαν εγκαταστήσει το σύστημα και να κρύβεται πίσω από τις καιρικές συνθήκες για την καθυστέρηση στην αποκατάσταση. Η οποία μπορεί αντικειμενικά να είναι χρονοβόρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται το τριήμερο (και βλέπουμε…) black out στη Σαντορίνη.
Προφανώς οι υπεύθυνοι εφησυχάστηκαν από τη φυσιολογική κατανάλωση η οποία δεν επιβάρυνε εξτρά το δίκτυο και λανθασμένα εκτίμησαν ότι θα άντεχε για όλη τη σεζόν.
Με εντολή του πρωθυπουργού, μετέβη στη Σαντορίνη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, ενώ ακολούθησε και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, απλά για να διαπιστώσουν τη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί.
Όσον αφορά την απούσα ΔΕΗ σημειώνει πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται και πάλι στην ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού του τοπικού σταθμού παραγωγής που φθάνει τώρα, με τις γεννήτριες που έχουν μεταφερθεί και εγκατασταθεί στο νησί, στα 27 μεγαβάτ.
Σύμφωνα με πηγές της Επιχείρησης, υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών και στη μεταφορά των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από άλλα νησιά, ενώ χρονοβόρα είναι και η μεταφορά των γεννητριών στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Με άλλα λόγια, φταίνε οι άλλοι… Που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα λύσει το πρόβλημα τον… καλό Οκτώβριο.
Μέχρι να εγκατασταθεί επαρκές παραγωγικό δυναμικό (τουλάχιστον 31 μεγαβάτ) στη Σαντορίνη και τη Θηρασία γίνονται προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Συστήματος έχουν ζητήσει από τους καταναλωτές να περιορίσουν τη ζήτηση στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα προκειμένου η διαθέσιμη ενέργεια να τροφοδοτεί το μέγιστο πλήθος καταναλωτών.
Πάντως ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Ζώρζος διευκρίνισε ότι «προφανώς» αναφέρεται στη ΔΕΗ. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να περνάμε την τουριστική περίοδο σε μια τέτοια κατάσταση», τόνισε.
Απαντώντας, πάντως, ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Επιχείρησης, σημειώνοντας ότι «έγινε το καλύτερο δυνατό και εφικτό», το οποίο προφανώς δεν ήταν αρκετό, με τις ευθύνες πλέον να αποδίδονται στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Αρθούρο Ζερβό. Ειδικά μετά την αποκάλυψη του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου, ότι η μονάδα που εξερράγη ήταν προβληματική και πως αυτό «είχε επισημανθεί από τους εργαζομένους του σταθμού της Σαντορίνης, χωρίς όμως να υπάρξει καμιά ριζική αντιμετώπιση και λύση», όπως υποστήριξε ο βουλευτής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης συνδυάστηκε σε πολλές περιπτώσεις με πρόβλημα υδροδότησης, λόγω της μη λειτουργίας των αντλιοστασίων.

Άγνωστες οι ζημιές
Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Θήρας Νίκος Νομικός ανέφερε πως ζήτησε, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία των δύο υπουργών αλλά και του Αρθ. Ζερβού, να μην εκδοθούν οι επόμενοι λογαριασμοί της ΔΕΗ για τους συναδέλφους του σε αντιστάθμισα των ζημιών που προκλήθηκαν από το μπλακ άουτ.
Όπως είπε, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής αποτίμηση των ζημιών, γιατί γίνεται ακόμη καταγραφή, ενώ επιχειρηματίες που επλήγησαν περισσότερο εξέφρασαν προφορικά τη σκέψη να καταθέσουν αγωγές κατά της ΔΕΗ».

Λαμπρή εξαίρεση το αεροδρόμιο

Επί της ουσίας, ούτε λεπτό δεν «σκοτείνιασε» το αεροδρόμιο του νησιού, χάρη στην άμεση κινητοποίησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και του διοικητή της, Δημήτρη Κούκη. Επί ποδός ο αερολιμενάρχης, Ηλίας Τανισκίδης, έθεσε σε λειτουργία άμεσα τις γεννήτριες που υπήρχαν για την κάλυψη έκτατων περιστατικών εξυπηρετώντας τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Όλες οι πτήσεις από και προς το νησί πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται κανονικά, ενώ αποφασίστηκε ο περιορισμός της ισχύος των κλιματιστικών –τα οποία, όμως, λειτουργούσαν κανονικά–, για να εξοικονομηθεί το ρεύμα της γεννήτριας και να εξυπηρετήσει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα τις αυξημένες ανάγκες του αεροδρομίου. Με λίγα λόγια το κράτος –λέγε με ΔΕΗ– έλαμψε διά της απουσίας του. Μόνο «φωτεινό» παράδειγμα ήταν η ΥΠΑ, ο διοικητής της οποίας, Δ. Κούκης, μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν έφτασε στη Σαντορίνη σε διάστημα μόλις 2,5 ωρών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα