Οριστικά σε δίκη οι 19 του σκανδάλου ENERGA – HELLAS POWER

Οριστική και αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη για τους 19 κατηγορούμενους στο σκάνδαλο των εταιρειών «ENERGA» και «HELLAS POWER». Θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών προκειμένου να δικαστούν για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα οι οποίες επισύρουν ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης. Κι αυτό καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγουμε σημερινό βούλευμά του απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη.

Με το επίμαχο βούλευμα οι 19 από τους 25 εμπλεκόμενους στην επίμαχη υπόθεση παραπέμφθηκαν να δικαστούν για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Κατά την κατηγορία οι δυο εταιρείες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (αλλιώς χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όμως μετά από αίτηση του εκ των κατηγορουμένων Άρη Φλώρου, άσκησε αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος 365/2014, καθώς διαπίστωσε έλλειψη αιτιολογίας και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές. Τελικά, ο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα