«Ο Άκης ήταν αντίθετος σε περικοπές δαπανών»

 

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρέθηκε την Τετάρτη ο Κώστας Σημίτης που κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη για την  υπόθεση με τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, στην οποία κατηγορούμενος είναι και ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο τέως πρωθυπουργός, αφού αρχικά κατέθεσε με πολιτικό όρκο,  εν συνεχεία έριξε τα «καρφιά του» για τον πρώην υπουργό Εθνική Άμυνας λέγοντας πως «ήταν αντίθετος σε περικοπές εξοπλισμών» ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό των Ιμίων το 1996.

Οπως τόνισε ο Κ. Σημίτης η Ελλάδα προχώρησε σε ασυνήθιστα μεγάλες αγορές εξοπλιστικών συστημάτων μετά την υπόθεση των Ιμίων. Ωστόσο, όταν υπεγράφη η συμφωνία του Ελσίνκι και έπεσε η ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αποφασίστηκε να περισταλούν οι στρατιωτικές δαπάνες.

Αποκάλυψε ότι τότε ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν αντίθετος: «Υποστήριξε ότι η ανάκληση αποδυνάμωνε τη χώρα και δεν ήθελε να σταματήσουν τα προγράμματα εξοπλισμών. Εγώ αποφάσισα να ανασταλούν οι στρατιωτικές δαπάνες γιατί ήθελα να δώσω βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος. Μετά από αυτό στις 24 Μαΐου 2001 συνήλθε το ΚΥΣΕΑ, το θέμα έκλεισε και οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά 35 δισ. Ευρώ» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Παράλληλα επεσήμανε ότι το ΚΥΣΕΑ του οποίου προήδρευε δεν έχει ελεγκτική εξουσία, ούτε αποφασίζει για τις τιμές και τα αντισταθμιστικά.

Αναλυτικά η κατάθεση

Καταθέτοντας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ο Κώστας Σημίτης τόνισε:

Το ΚΥΣΕΑ δεν ασχολείται με τιμές και αντισταθμιστικά

Πρόεδρος:  Εσείς την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα ΤΟR και τα υποβρύχια συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ:

Κ. Σημίτης: «Με εκπλήσσει το ερώτημά σας γιατί στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχει πάντα και προεδρεύει ο Πρωθυπουργός. Ηρθα ευχαρίστως γιατί θέλω να συμβάλλω στην απόδοση δικαιοσύνης, δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων που τους αποδίδονται. Το μόνο που γνωρίζω είναι από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια.

Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για να καταλάβουμε το πλαίσιο: Εγιναν αγορές εξοπλισμών πέρα από το συνηθισμένο. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί έγινε εκείνη την εποχή αυτό και αν έγινε με αρνητική πρόθεση. Ημουν ο Πρωθυπουργός που οδήγησε σε αυτές τις αγορές Γιατί; Θα θυμάστε ίσως όταν δεν είχα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης συνέβη το επεισόδιο των Ιμίων. Εκεί οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είχαν την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό που θα έπρεπε να έχουν, γι’ αυτό και δεν μπόρεσαν να επέμβουν έγκαιρα. Επεσε τότε ένα ελικόπτερο και σκοτώθηκαν τα παιδιά γιατί το ελικόπτερο πέταξε περισσότερες ώρες και γιατί δεν υπήρχαν άλλα ελικόπτερα.

Αφού κρίθηκε αναγκαίο μετά τα Ιμια, όχι μόνο από εμένα αλλά και μετά από συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία που μου είχε πει ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ ημών και της Τουρκίας, η οποία ήταν ισχυρότερη και έπρεπε να αναπτυχθεί δύναμη αναχαίτισης έναντι της Τουρκίας. Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσει τις τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες και με το το ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η αγορά εξοπλιστικών. Δεν στάθηκε η κυβέρνηση μόνο στους εξοπλισμούς αλλά άρχισε με μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια για να υπάρξει ισορροπία με την Τουρκία που οδήγησε στη Συμφωνία του Ελσίνκι το 1999».

Πρόεδρος: Να πούμε για τις ειδικές συμβάσεις;

Κ. Σημίτης: «Πάρθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δεν επέτρεπε μια επέμβαση τύπου Ιμίων. Κατόπιν τούτου δεν ήταν αναγκαίο να γίνουν εξοπλισμοί στο μέτρο που είχαν αποφασιστεί αρχικά γιατί οι κίνδυνοι είχαν περιοριστεί και η Τουρκία διπλωματικά δεν είχε τις ίδιες δυνατότητες γιατί έπρεπε να προσφύγει πρώτα στο Δικαστήριο της Χάγης.

Το 2001 συγκάλεσα κυβερνητική επιτροπή και μετά από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών πρότεινα να περιοριστούν κατά πολύ οι στρατιωτικές δαπάνες. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν της γνώμης ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό γιατί κατ’ εκείνον οι στρατιωτικές δαπάνες δεν ξεπερνούσαν το 5% του ΑΕΠ. Υποστήριξε ότι η ανάκληση αποδυνάμωνε τη χώρα και δεν ήθελε να σταματήσουν τα προγράμματα εξοπλισμών. Εγώ αποφάσισα να ανασταλούν οι στρατιωτικές δαπάνες γιατί ήθελα να δώσω βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος. Μετά από αυτό στις 24 Μαΐου 2001 συνήλθε το ΚΥΣΕΑ, το θέμα έκλεισε και οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά 35 δισ. ευρώ».

Πρόεδρος: Δεν είχαν ήδη δοθεί τα χρήματα;

Κ. Σημίτης: «Οι δαπάνες που αφορούσαν τα προηγούμενα συνυπολογίστηκαν, οι μελλοντικές περικόπηκαν. Τα Ιμια ανάγκασαν τη χώρα να εξοπλιστεί και όταν έγινε η Συμφωνία του Ελσίνκι αποφασίστηκε περικοπή των δαπανών. Το ΚΥΣΕΑ δεν καθόταν να συζητήσει μόνο για αγορές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα