ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ «ΛΑΔΩΜΑΤΑ»: Παράδοση κατ’ οίκον  δίνονταν οι μίζες!

Διανομή… κατ’ οίκον γίνονταν στις μίζες, για τη σύμβαση των υποβρυχίων, που έφταναν μέσα σε σακ-βουαγιάζ στον στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Μπέλτσιο!

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Συγκλονιστική ομολογία έκανε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται το σκάνδαλο με τις «χρυσές πληρωμές» των υποβρυχίων, που δόθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ο κατηγορούμενος Aλέξανδρος Παπαντωνίου, ο οποίος ήταν υπάλληλος του επιχειρηματία Μιχάλη Ματαντού, που θεωρείται κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, έδωσε αποκαλυπτικά στοιχεία στην απολογία του για τον τρόπο διανομής των «μαύρων ταμείων»:

«Από το 1990 δούλευα στην ΜΙΕ SA. Ήμουν βοηθός λογιστή στο κομμάτι της εμπορικής ναυτιλίας. Είχα σχέση εμπιστοσύνης με τον Ματαντό. Τον Μάρτιο του 2000 ο Ματαντός μου είπε να πάρω 65 εκατ. δραχμές από την Royal Bank of Scotland στον Πειραιά. Μου έδωσε μία επιταγή της εταιρείας και μου είπε να κάνω ανάληψη».

«»»

Πρόεδρος: «Πώς έγινε τόσο εύκολα;»

Kατηγορούμενος: «Εκείνος είχε ήδη μιλήσει με την τράπεζα».

Και συνέχισε ο κατηγορούμενος:

«Είχα πάει με τον Βουρή, τον οδηγό του Ματαντού. Μου είπε να κρατήσω τα χρήματα στο γραφείο. Τα είχαν έτοιμα στο ταμείο της τράπεζας. Τα πήρα και τα πήγα στην εταιρεία. Μετά από 4 ημέρες, είχε δώσει εντολή ανάληψης από την ίδια τράπεζα 275 εκατ. δρχ. Ακολούθησα ακριβώς την ίδια διαδικασία».

 

Σε σακ-βουαγιάζ!

Πρόεδρος: «Tι εννοείτε;»

Kατηγορούμενος: «Με εντολή του Ματαντού τα πήγα όλα μαζί, σε 1 σακ-βουαγιάζ, στην οικία του Iωάννη Μπέλτσιου, στο Μαρούσι. Μου έδωσε το όνομα του Μπέλτσιου. Ο Ματαντός μου είπε ότι θα με πάει εκεί ο Βουρής που ξέρει».

Πρόεδρος: «Δεν σας έκανε εντύπωση αυτό;»

Kατηγορούμενος: «Κατάλαβα ότι ο Βουρής τον ήξερε τον Μπέλτσιο, γιατί μάλλον είχε ξαναπάει εκεί».

Πρόεδρος: «Tι κάνατε εκεί;»

Kατηγορούμενος: «Έβαλα τα χρήματα σε ένα αναβατόριο. Όταν χτύπησα το κουδούνι, μία αντρική φωνή μού απάντησε και μου είπε ότι είναι ο Μπέλτσιος. Χτύπησα το κουδούνι που έλεγε “Oικία Ιωάννη Μπέλτσιου”».

Πρόεδρος: «Το είχατε ξανακάνει αυτό;»

Kατηγορούμενος: «Αυτές οι ενέργειες δεν συνηθίζονταν από τον Ματαντό. Με παραξένεψε ο τρόπος και το ποσό των χρημάτων».

Πρόεδρος: «Τι ήταν εκεί που πήγατε;»

Kατηγορούμενος: «Στο κτίσμα εκείνο υπήρχε μία οικία και μία εταιρεία».

Πρόεδρος: «Δουλεύατε χρόνια στον κ. Ματαντό;»

Kατηγορούμενος: «Συνεργαζόμουν με τον Ματαντό μέχρι το 2003 που αποχώρησε από την εταιρεία ΜΙΕ».

 

Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο αδελφός του Εμμανουήλ

Ο Ευάγγελος Εμμανουήλ, εκπρόσωπος της εταιρείας ΚΡΙΣΩΤ ΕΠΕ και αδελφός του πρώην προέδρου και γενικού διευθυντή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τα υποβρύχια και με τις κατηγορίες και είπε:

«Ήμουν διοικητικό στέλεχος σε ναυτιλιακές εταιρείες. Το 2003 εργαζόμουν σε αλλοδαπή εταιρεία που μεταφέρθηκε στο εξωτερικό. Βρέθηκα χωρίς εργασία και έτσι πήγα στην corvus maritime του αδελφού μου. Ήμουν υπάλληλος του αδελφού μου. Δεν ασχολούμην με τις δραστηριότητες του αδελφού μου μέσω αυτής της εταιρείας.

»Η σύζυγός του ήταν εν τοις πράγμασι διαχειρίστρια της εταιρείας. Με έθεσε ως αντίκλητό του για να τον εξυπηρετώ σε διάφορες κοινοποιήσεις που γίνονταν, μέχρι το 2012 που συνταξιοδοτήθηκα.

»Δεν έχω καμία σχέση με ΥΒ, ούτε με την επίδικη υπόθεση. Αρνούμαι παντελώς την κατηγορία».

Πρόεδρος: «Ποια ήταν η συμμετοχή σας;»

Kατηγορούμενος: «Δεν είχα ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις. Είχα αναλάβει τις πληρωμές, το λογιστήριο κ.λπ.».

Πρόεδρος: «Τι ήταν το ποσόν των 1.871.000 ευρώ που μπήκε στην εταιρεία σας;»

Kατηγορούμενος: «Mου είπε ο αδελφός μου ότι ποσόν αυτό ήταν η αποζημίωσή του από τα ΕΝΑΕ. Αυτό το ποσό μού είπε να δώσω εντολή να μεταφερθεί από τον λογαριασμό της εταιρείας στη UBS Λωζάνης, στην τράπεζα Πειραιώς Ελλάδας. Μου είπε να δώσω εντολή να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα λόγω του ότι ήμουν αντίκλητος. Εκ των υστέρων έμαθα ότι το ποσό αυτό ήταν μέρος των 17 εκατ., που είχε συμφωνήσει ο αδελφός μου με τη HDW. Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω».

Πρόεδρος: «Γιατί το ανέθεσε σε σας, ενώ ήταν δικά του χρήματα;»

Kατηγορούμενος: «Είθισται στις ναυτιλιακές εταιρείες ο ιδιοκτήτης να μην μπαίνει μπροστά ως νόμιμος εκπρόσωπος. Γι’ αυτό έβαλε εμένα ως τυπικό εκπρόσωπο».

Πρόεδρος: «Kαλά, δεν σας έκανε εντύπωση;»

Kατηγορούμενος: «Είχα εμπιστοσύνη στον αδελφό μου. Δεν πήγε το μυαλό μου σε κάτι παράνομο. Δεν ήξερα τίποτα ως προς τις δοσοληψίες του αδελφού μου. Ήξερα ότι το ποσό αυτό ήταν χρήματα δικά του. Έχω συγχωρήσει τον αδελφό μου, που με έμπλεξε σε αυτήν την υπόθεση και έχω περάσει αυτή τη βάσανο».

Πρόεδρος: «Δεν σας φάνηκε υπερβολικά μεγάλο το ποσόν για να είναι αποζημίωση;»

Kατηγορούμενος: «Το ποσό δεν μου φάνηκε υπερβολικό συγκριτικά με την εμπειρία του αδελφού μου».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα